Sivas’ta Yeni Bulunan Bitkiye Öğretim Üyemizin İsmi Verildi

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Aşkın Akpulat ve İstanbul Üniversitesinden Prof. Dr. Emine Akalın ve Dr. Öğr. Üyesi Bahar Gürdal ile birlikte çalışmaları neticesinde Sivas’ın Hafik ilçesi Seyfebeli mevkiinde yeni bir bitki türü keşfedildi. Bitki türüne Prof. Dr. Akpulat’ın soyadı verilerek “Ferulago akpulatii” adıyla SCI kapsamında olan Phytotaxa bilimsel dergisinde eylül sayısında yayımlandı.

 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Akpulat, Sivas’ta 4 bin civarında bitki türünün olduğunu, bunlardan 450’e yakınının Sivas’a özgü olduğunu (endemik) belirterek, “Bu bitkilerin içerisinden 60-70 tanesi dünyada sadece Sivas’ta bulunan endemik nadir bitkilerdendir. Sivas ilinde yeni bulunan bitki Apiaceae (Maydonozgiller) familyasına aittir. Bu familya ile yaptığımız revizyon çalışmalarından dolayı benim ismime atfen ”akpulatii” olarak bilim dünyasına tanıtılmış oldu.” dedi.

 

Konuşmasının devamında Akpulat, “Bu bitki halk arasında da çakşır (Ferulago) olarak bilinen türlerdendir. Ferulago’nun Türkiye’de 34 tane türü vardır, 18’i endemiktir. Yeni bulunan Ferulago akpulatii ile beraber tür sayısı 35, endemik olarak da 19 olarak kayıtlara geçmiştir.

 

Prof. Dr. Akpulat şu sözlerle konuşmasını sonlandırdı:

“Ayrıca bu endemik bitkiler Rektörlüğümüzün yapmış olduğu Tabiat Tarihi Müzesinde de sergilenecek. Müzede Sivas’ta olan endemik bitkilerin bir sergisi de var. Halkımızdan müzeyi ziyaret etmelerini tavsiye ederim.”



Haber Tarihi : 09.09.2021

AYLARA GÖRE HABERLER