Üniversitemizde 2’nci Uluslararası Kanser Günleri Başladı

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörlüğünün desteği ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Kanser Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi (KANAM) tarafından 2’nci Uluslararası Kanser Günleri düzenlendi.

 

4 Eylül Kültür Merkezi Keykavus Salonu’nda düzenlenen açılış programına, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ünal Kılıç, Prof. Dr. Hilmi Ataseven, Prof. Dr. Hakan Yekbaş, Genel Sekreter Prof. Dr. Kadir Özköse, dekanlar, müdürler, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Rektör Yıldız, programın açılışında yaptığı konuşmada, kanserin en ölümcül hastalıklar arasında yer aldığını belirtti.

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi olarak kanser araştırmaları için gerekli altyapıyı kurduklarını anlatan Yıldız, “2018 yılında Kanser Araştırma Topluluğu’nu oluşturduk ve bu topluluk tarafından 2019 yılında, bugün ikincisini düzenlediğimiz Uluslararası Kanser Günleri düzenlendi. Maalesef salgından dolayı 2020 yılında düzenleyemedik. Geçtiğimiz aylarda İbn-i Sina Sentez Laboratuvarı’nı açtık. Bu laboratuvarda kanser ilacının sentezi yapılabiliyor.” dedi.

 

Rektör Yıldız; Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Araştırma Merkezi’nde (CÜTFAM) hücre kültürü çalışmaları ile Deney Hayvanları Laboratuvarı’nda hayvan deneyleri yapıldığını dile getirerek, “Özellikle tüm bu araştırmaların ve araştırma merkezlerinin koordinasyonunu yapabilmek ve daha verimli hâle getirebilmek için bu yıl KANAM’ı kurduk.” şeklinde konuştu.

 

KANAM’ın desteklenmeye hak kazanmış TÜBİTAK projesine ve birçok araştırma projesine katkı sağladığı bilgisini veren Rektör Yıldız, bireysel çalışmalardan ziyade grup çalışmalarından daha etkin sonuçlar elde ettiklerini vurguladı.

 

Bilimsel bilginin ürüne dönüşmesini önemsediklerinin altını çizen Rektör Yıldız, şunları kaydetti:

“Sivas medreselerin yoğun olduğu bir şehir. Sivas Dârüşşifâsı Anadolu’nun önemli sağlık merkezlerinden birisi. Bu yüzden Sivas’ın bu tür çalışmalara öncülük etmesini istiyoruz. Selçuklu’ya, Osmanlı’ya bakın, kılıçla fethedilen yerlerin kalemle, ilimle mamur edildiğini görüyoruz. Atalarımız bu yüzden ‘Kalem, kılıçtan üstündür.’ demişler. Ülkemizi, şehrimizi bilimle, ilimle mamur edeceğiz ki gelecek nesillere yaşanacak bir dünya bırakalım. Bu çalıştayda kanser araştırmalarına, fen bilimlerinden, sağlık bilimlerinden ve diğer bilim alanlarından olduğu kadar sosyal bilimlerden de birçok hocamızın katıldığını biliyoruz. Sosyal bilimci hocalarımızın daha çok katılmasını istiyoruz. Bu çalıştay sonucundan gelen tebliğler 1’inci kongrede olduğu gibi kitap olarak yayımlanacak. Bu düşüncelerle hepinizi tekrardan muhabbetle selamlıyor, çalıştayın hayırlara vesile olmasını diliyorum.”

 

Kongre Başkanı Prof. Dr. Hilmi Ataseven adına konuşan Fen Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Koray Sayın ise kanserin tek yönüyle değil, her yönüyle incelenmesi gerektiğine inandığını ve çözümün de bu şekilde oluşacağını düşündüğünü ifade etti.

Kongrede sağlık başta olmak üzere birçok bilim dalında konuşmacılar ve davetlilerin olacağını aktaran Sayın, “Kongremizde 25 panel konuşması, 106 sözlü bildiri, 4 poster bildirisi mevcuttur. 106 adet sözlü bildirimizin bir kısmı çevrim içi, kalanı ise yüz yüze gerçekleştirilecek. Ayrıca kongremizde ülkemizin yanı sıra ABD, Danimarka, Cezayir, İran gibi birçok ülkeden de katılımcılarımız mevcut.” dedi. 

KANAM Müdürü Prof. Dr. Zekiye Hasbek de TÜİK’in verilerine göre, kanserin ülkemizde ölüm nedenlerinde ikinci sırada yer aldığını ve SCÜ Hastanesinde onkoloji alanında çok değerli çalışmaların yapıldığını belirtti.

Konuşmaların ardından SCÜ Halay Ekibi, Sivas halayı oynadı, ardından mini konser verildi.

Daha sonra kongreye geçilerek akademisyenler çevrim içi ve yüz yüze sunumlarını yaptı.



Haber Tarihi : 16.09.2021

AYLARA GÖRE HABERLER