Sivas'ta Organ Nakli Bekleyen Hastalara Büyük Müjde

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız’ın girişimleri sonucunda Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi bünyesinde faaliyete geçen Organ Nakli Merkezi’nin resmî açılışı gerçekleştirildi.

 

Düzenlenen programa Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Hilmi Ataseven, Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız, Sivas İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Fethullah Selçuk Moğulkoç, Ak Parti İl Başkanı Ezc. Hakan Aksu, Ak Parti Merkez İlçe Başkanı M. Burak Kuruçay, Ak Parti Gençlik Kolları Başkanı Fatih Sakarya, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ünal Kılıç, Prof. Dr. Ali Taşkın, Prof. Dr. Ahmet Alim, Genel Sekreter Prof. Dr. Hakan Yekbaş, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Organ Nakil Merkezi Mesul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Koç ile çok sayıda katılımcı katıldı.

 

Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Rektör Prof. Dr. Yıldız, “Bugün burada üniversitemiz için önemli bir merkezin açılışı için toplandık. İki yıl önce başladığımız merkezle ilgili çalışmalarımızın sonuna geldik. İki tane hocamızı almıştık. Hocalarımızı eğitim almak üzere Malatya ve Akdeniz Üniversitesi’ne gönderdik. Hocalarımız orada gerekli eğitimleri aldılar. Karaciğer, böbrek nakilleri artık Üniversite Hastanemizde yapılacak. Geçen hafta Sağlık Bakanlığı’ndan bir heyet gelmişti. Merkezimizi incelediler. İnceleme sonucunda da olumlu rapor verdiler. Böylece Sivas’ta nakil bekleyen hemşerilerimiz başka bir ile gitmeden burada nakillerini yaptırabilecekler. Ayrıca daha önceden nakil yaptırmış olan hemşerilerimiz de başka yere gitmeden burada gerekli muayenelerini yaptırabilecekler. Bu konuda emeği olan herkese teşekkür ediyorum. Genel Müdürümüze teşekkür ediyorum, Vekillerimize, Bakanımıza teşekkür ediyorum. Hocalarımıza teşekkür ediyorum. Çünkü onların sayesinde oldu. Üniversitemizin böyle bir merkez kazanmasından dolayı da memnuniyetimi ifade ediyorum. Allah hayırlı uğurlu etsin.” dedi.

 

Organ Nakil Merkezi’ni Sivas’a kazandıran Rektör Yıldız’a teşekkür ederek sözlerine başlayan Sağlık Bakanlığı Kamu Hastaneleri Genel Müdürü Prof. Dr. Ataseven, “Rektör Hocama teşekkür ederim. Allah ondan razı olsun. Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız iki yıl öncesinden Sivas’ta da Üniversitemizde karaciğer–böbrek nakli ile ilgili faaliyetlerin yapılması talimatını vermişti. O zaman ben burada görevdeydim. O zaman süreç başladı. Bu hususta buradaki mevcut cerrahideki hocalarımız da diğer ekip de destek vermişti. Onlar da bir an evvel “Burada bir nakil merkezi olsun” diye. Bu süreçte de ekibini ve kadroyu da güçlendirerek hem ekip açısından hem fiziksel alan açısından buranın gelişmesi, kurulması için gerekli faaliyetleri başlattırdı. Elhamdülillah bugüne geldik. Az önce ifade ettiğim gibi cerrahi açıdan ve diğer cerrahi teknikler açısından Üniversitemizde diğer hocalarımız bunları yapıyorlardı. Tümör cerrahisi gibi diğer komplike vakaları yapıyorlardı ama karaciğer-böbrek naklinin başlamasıyla ve bu anlayışın burada yerleşmesiyle bu cerrahi teknikler daha da gelişmiş olacak. Sadece böbrek ve karaciğer nakliyle kalmayacak bu faaliyetler. Bununla beraber diğer cerrahi teknikler hem medikal tıbbi açıdan hizmetlerin daha da artmasına katkı verecek. Bu, diğer branşların birbirleriyle koordineli bir şekilde çalışmalarını artıracak. Onların da gelişmelerini, kendilerini daha da ileri götürmelerini sağlamış olacak. Sonuçta tüm Tıp Fakültesi kuvvetle ihtimal, beklentimiz odur, diğer fakültelerimiz de başta eczacılık olmak üzere onlardan da katkı ve onların da gelişmesi sağlanmış olacak. Sağlık hizmeti sunumu açısından da hem Sivas’a hem bölgeye faydalı olacak. Şu an bildiğim kadarıyla, Hocam daha iyi bilir ama 500 civarında diyalize giren hasta var. Böbrek nakli bekleyen, nakle gitme potansiyeli olan hastamız var. Bu, şu anlama geliyor: Bunların il dışında başka yerlere gitmesinin önüne geçilmiş olacak. Aynı zamanda erkenden tanı konulup ne zaman cerrahi sınıra geldiği tespit edilmiş olacak. Vakitlice eğer böbrek nakli yapılacaksa onun da işlemi başlatılmış olacak. Söylediğim gibi sadece cerrahi teknik açısından değil hastalara medikal açıdan da sağlık hizmeti sunumuna katkı sağlamış olacak. Aynı zamanda ben bir gastroentereloji uzmanıyım, hocalarım da bilirler; Hepatobilier cerrahi dediğimiz tekniğin de daha bir gelişmesine hizmet etmiş olacak. Söylediğim gibi zaten arkadaşlar yapıyordu ama bunu daha da çok yapmış olacağız. Ben herkese teşekkür ediyorum.” diye konuştu. 

 


Organ Nakli Merkezinde Prof. Dr. Yener Koç, Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Koç ve Dr. Öğr. Üyesi Muhammed Gömeç görev yapacak olup Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Organ Nakil Merkezi Mesul Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Süleyman Koç, “Bildiğiniz gibi karaciğer ve böbrek yetmezliği sebebiyle her yıl çok sayıda insanımız hayatını kaybetmektedir. Bu hasatlıkların tedavisinde en fazla tercih edilen ve hastayı rahatlatan seçenek transplantasyon olarak bilinen organ naklidir. İnşallah açılışını yaptığımız bu merkezde de karaciğer ve böbrek nakli bekleyen hastalarımıza hizmet edeceğiz. Merkezin açılmasında bizlere desteklerini esirgemeyen başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız olmak üzere Rektörlüğümüz ve Hastane yönetimine teşekkür ederiz. Ruhsatlandırma işlemlerinde müracaatımızı ivedilikle işleme alarak sonuçlandıran Sağlık Bakanlığımıza ve merkezimizin açılışına iştirak ederek bizi onurlandıran Genel Müdürümüz Hilmi Ataseven'e teşekkür ederiz.” ifadelerini kullandı.

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yener Koç ise konuşmasında, “Organ Nakil Merkezi ünitesinde sadece Sivas’a ayrıca organ nakli yapılmayan çevre illerdeki hastalara da hizmet edeceğiz. Tokat, Erzincan ve Yozgat’tan özellikle böbrek yetmezliği hastaları geliyor. Biz sadece Sivas’a değil çevre illere de hizmet vermiş olacağız.” cümlelerine yer verdi.



Haber Tarihi : 13.07.2020

AYLARA GÖRE HABERLER