Engelliler Dedesi Prof. Dr. Toparlı, Engellileri Anlattı

3 Aralık Dünya Engelliler Günü münasebetiyle “Engel Olmayalım Destek Olalım” adlı söyleşi gerçekleşti.

 

İletişim Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Güven Delice, Rektör Başdanışmanı ve CENGEL Koordinatörü Prof. Dr. Recep Toparlı, İletişim Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğretim Üyesi Onur Taydaş, İl Müftülüğü yetkilileri, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’mızın okunmasının ardından programın açış konuşmasını yapan CENGEL Koordinatörü Prof. Dr. Recep Toparlı Üniversitemizde engelli bireyler için yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek “Sivas Cumhuriyet Üniversitesi, Sivas’ta ve Türkiye’de ilklere imza atmış bir üniversite; engelli ve hizmet yönünden. Üniversitemizde ki engelli personelimizi her gün sabah evlerinden alıp, akşamları evlerine götüren tek üniversiteyiz. Engelliler için hastanede, Diş Hekimliği Fakültesi’nde hayatı kolaylaştıracağı onlarca iş yaptık, yapmaya da devem ediyoruz. Daire başkanlıkları olarak kullanılan bina TANAP Projesi çerçevesinde 500 bin lira maliyetle Ulaşılabilir Bina haline geldi, onun belgesini de alacağız. Merkezî Kütüphanemiz ile İlahiyat Fakültesi Kütüphanemizde görme engelli kardeşlerimizin kitapları kolayca okuyabilmeleri için kameralı bilgisayarlar getirttirdik. Söylenen fiyatı tanesi 25.000 doların üzerinde. Ayrıca Selman hocam 10 binin üzerinde sanal ortamda kitap hediye etti. İletişim Fakültesi’nde engelli kardeşlerimiz için Sinema Salonunda Ankara’dan özel filmler getirterek, film seyrettirdik. ”dedi.

 

Bilim adamlığı ile birlikte engelliler için yapılan çalışmaların da yer almasından dolayı mutlu olduğunu ifade eden Prof. Dr. Toparlı “Ben bilime hizmet ediyorum TDK’ya gidip geliyorum. Gönüllü öğrencilerimi çok seviyorum; derslerine kendim girip onlarla hemhâl oluyorum. Ama engelli kardeşlerimle bir proje yaparken çok mutlu oluyorum.” dedi.

 

Engellilere acıyarak bakmak yerine, onlara destek olmanın daha önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Toparlı “Engelini istismar eden engellinin yanında değilim ben. Engellilere parayla değil, sizin yapacağınız tek şey destek olacaksınız. Etrafınızdakilere anlatacaksınız. Acımayacaksınız. Acıma hissini tamamen sıfıra indireceksiniz.”dedi.

 

Programa konuşmacı olarak katılan öğretmen Selman Deveci “Bazı dernekler veya dernek olmayan diğer kişiler dolaşıp okullardan paralar topluyor. Okuldaki çocuklar yarının geleceğidir. O okullardan para toplayarak çocukların cep harçlığına göz dikerek bizlerin imajını yerle bir ediyorlar. Onlara ne üniversitemizde ne başka yerlerde gazete-dergi gibi materyaller satanlara para vermeniz bizim için büyük zarardır” ifadelerini kullandı.

 

Engellilerin çeşitli yönlerden gelişmesi için yapılan faaliyetlerden bahseden Öğretmen Hayri Yılmaz ise “Gerek engellilerin çeşitli donanımlara sahip olması konusunda gerekse engellilerin toplumda çeşitli bilgiler edinebilmesi ve bu konuda kendilerini yetiştirebilmesi konusunda çeşitli faaliyetlerde bulunuyoruz. Tabi bu faaliyetler bugünle sınırlı kalmamalı. Eğer kalırsa zaten herkesin yapmış olduğunu yapmış oluruz. Çok yetersiz davranmış oluruz” dedi.

 

Engellilerin yaşamı ve sosyal hayatı hakkında çeşitli anektotların paylaşıldığı söyleşinin ardından İletişim Fakültesi Sinema Salonunda engellilere yönelik özel olarak düzenlenen “Süt Kardeşler” filmini izlediler.



Haber Tarihi : 03.12.2019

AYLARA GÖRE HABERLER