Dünya Hemşireler Günü

Dünya Hemşireler Günü münasebetiyle panel düzenlendi. Düzenlenen panele Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hilmi Ataseven, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, Suşehri Sağlık Yüksekokulu Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Nilüfer Tuğut, çok sayıda öğretim elemanı, öğrenci ve davetli katıldı.

 

Sivas Numune Hastanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen program; saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından, mini konserle başladı.

 
Programda konuşan Dr. Öğr. Üyesi Nilüfer Tuğut, “Neden hemşireler öncü ses? Hemşirelik geçmişten günümüze; bilimsel, teknolojik, sosyokültürel değişimlerle kendini yenileyen, birey-aile, toplum sağlığı ile ilgilenen uygulamalı bir sağlık disiplinidir. Günümüzde hemşireler; verilen görevler ve işlevlerle uğraşan, söyleneni uygulayan kişiler değil; üretici, yargılayıcı, karar verici, sorun çözücü, bilimsel gözlemci ve yapması gerekeni ayırt eden kişilerdir. Hemşireler; bireylere, ailelere, gruplara, yaşadıkları ve çalıştıkları ortam koşulları içerisinde fiziksel, ruhsal ve sosyal yeterliliklerini belirleyerek değerlendirmeleri konusunda yardımcı olan kişilerdir. Yaşamın başından ölümüne kadar bireylerin, ailelerin ve grupların sağlıklarının geliştirilmesi, korunması ve hastalıkların önlenmesini sağlayacak uygulamalarda bulunmakta ve toplumun gereksinim duyduğu hizmetleri sunmaktadır.” diye ifade etti.

 
Daha sonra konuşan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Tel Aydın, “Palyatif bakım, oldukça karmaşık bir yapıya sahip olan son derece önemli katkılar içeren, bireyin bağımsızlık düzeyin artmasına neden olan ciddi sağlık sorunlarını ele alan kapsamlı bir hizmet alanıdır. Bu geniş kapsam içerisinde çok ciddi yasal ve etik durumları da içerisine alan bir durumdur. Mesleki bilgi, beceri, tutum ve anlayışı ile hemşireler, palyatif bakım alan hastaların, sağlık haklarının korunmasında belirleyici bir role öncü bir sese sahiptirler. Palyatif bakımı bütün boyutlarıyla ele alan bu panelin hemşirelerin palyatif bakımda öncü ses olmayı nasıl başaracakları konusunda bizlere çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum. 

 
Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hilmi Ataseven, “Sizin ne kadar önemli bir iş yaptığınızı, zaten yaşayarak görüyorum. Özellikle öğrenci arkadaşlarımıza şunu söyleyeyim, gerçekten de çok kıymetli işler yapacaksınız. Şu anda bunların eğitimini değerli hocalarımızdan ve aktif olarak çalışan kişilerden bunları görüyor ve öğreniyorsunuz. Bu fedakârlık yapılacak bir iştir. İnsanla uğraşmak gerçekten zordur ve bunun eğitimini alıyorsunuz. Mutlaka bundan sonraki meslek hayatınızda bunu icra edeceksiniz.” dedi. 

 
Panel açış konuşmalarının ardından, panelistlerin konuşmalarıyla devam etti. Program, teşekkür belgesi takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
 



Haber Tarihi : 18.05.2018

AYLARA GÖRE HABERLER