İlahiyat Fakülteleri Türk Din Musikisi Anabilim Dalı III. Koordinasyon Toplantısı

 İlahiyat Fakülteleri Türk Din Musikisi Anabilim Dalı Üçüncü Koordinasyon toplantısı bu yıl İlahiyat Fakültemizin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

 

İlahiyat Fakültesi Abdülvahabi Gazi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, farklı illerden ilimize gelen öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

 

Programın açış konuşmasını yapan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, “Fakültemiz özellikle Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ın göreve gelmesiyle birlikte gerçekten kültürel alanda, ilmî alanda çok ciddi çalışmalar yapıldı. Bugün yapılan bu güzel toplantı bunun güzel bir örneğidir. Bu programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.” dedi.

 

“Anadolu’da İslam edebiyatla, musikiyle, şiirle öğretilmiştir” diyerek konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “Daha işin başındasınız. 3’üncü koordinasyon toplantınızı yapıyorsunuz. Koordinasyon toplantılarının birçok faydası var. Biz de yıllarca Türk İslam Edebiyatı Bölümü hocaları olarak bu toplantıları yaptık. Biz ilk yıllarda yaptığımız toplantılarda bölümün veya anabilim dalının problemlerini, neler yapılması gerektiğini konuşuyorduk. Musiki anabilim dalı da yeni gelişen ama profesörlerimizin çıktığı, doçentlerimizin yetiştiği bir anabilim dalıdır. İlahiyat fakülteleri birden bire çoğalınca musikide Türk-İslam Edebiyatı alanında hoca eksikliğimiz ortaya çıkmaya başladı.”

 

Rektörümüz konuşmasının devamında Anadolu’nun şunları söyledi:

“Musikinin edebiyattan ayrı olmaması gerekir, birçok yerde bu yapılıyor. Bizde burada musikiden gelen yüksek lisans ve doktora öğrencilerimize de mutlaka edebiyat okutuyoruz. Bu birlikteliğin olması gerekiyor.”

 

Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk Din Musikisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi ise, “Koordinasyon toplantımıza bir yerden başlamamız gerekiyordu. Bunu eksiğiyle gediğiyle ama tamamen sizlerin samimiyetine, ihlasına ve gayretine güvenerek üç yıl önce Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde gerçekleştirdik. Biz ilk yıl lisans eğitimimizi masaya yatırdık. Hocalarımızın yaptığı sunumlar çerçevesinde, ‘Alttan gelen imam hatip liselerinde okuyan ve hemen hemen çok zayıf bir dini musiki kültürüyle gelen öğrencilere neler verebiliriz, kabiliyetlerini nasıl değerlendiririz?’ gibi konuları konuşurduk. Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız Hocamızın da işaret ettiği gibi bizim sahamızda hemen hemen 105 ilahiyat fakültesi var. Benim en son saydığıma göre 34 tane fakültede dini musiki hocasının olduğunu, geri kalanının hiçbirinde dini musiki hocasının olmadığını gördük. Bu durumun en önemli sebebi ise lisansüstü ve doktorada aşamasındaki bir eksikliğimizin olduğunu gördük. Biz Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi olarak yaklaşık 8 yıldır Türk Din Musikisi sahasında yüksek lisans programımız var. Üç yıldır da müstakil olarak Türk Din Musikisi programını açtık. Bu tarz programlar ne kadar çoğalırsa ve bu programlara aldığımız öğrencilerimizi seçme ve yetiştirme kalitemiz artarsa az önceden beri hocalarımızın ifade ettiği o sahamızın ustalarını yetiştirmek hususu bizde ziyadesiyle oturacaktır.” şeklinde konuştu.

 

Koordinasyon toplantısının ardından farklı illerden gelen öğretim elemanlarına Sultanşehir Sivas’ın tarihî ve turistik mekânları tanıtıldı.



Haber Tarihi : 19.06.2019

AYLARA GÖRE HABERLER