“100 Yıl Önceki Ruhla Türk Kızılay” Konferansı

Sivas Genç Kızılay tarafından Sivas Kongresi´nin 100’üncü yılı münasebetiyle “100 Yıl Önceki Ruhla Türk Kızılay” konferansı düzenlendi.

 

Üniversitemiz 4 Eylül Kültür Merkezi Keykavus Salonu’nda düzenlenen programa Valimiz Salih Ayhan, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Alim, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Duman, Türk Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Şahin, Sivas Kızılay Şube Başkanı Mustafa Sarılar, Kanal D Ankara Temsilcisi Ercan Gürses, Takvim Gazetesi Ankara Temsilcisi Zafer Şahin, Milliyet Gazetesi Yazarı Abdullah Karakuş, il protokolü, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Konferans öncesinde Valimiz Ayhan başta olmak üzere il protokolü ve misafirler Genç Kızılay tarafından hazırlanan sergiyi gezdiler.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasının ardından programın açış konuşmasını gerçekleştiren Sivas Kızılay Şube Başkanı Mustafa Sarılar, “Kızılay sadece Türkiye markası değil bir dünya markasıdır. Her yerden Kızılay’ın hilalini görmek mümkündür. Bugün Somali’de de görürsünüz, Myanmar’da da, Suriye’de de görürsünüz. Kızılay renk, dil, din, ırk ayırmaksızın nerede ihtiyacı olan insanlar var, milletler var, ülkeler var Kızılay hep orda. Kızılay Türkiye değil dünyaya şamil bir kuruluştur. Böyle bir kurumda hizmet etmekten de büyük keyif alıyoruz.” dedi.

 

Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ahmet Alim Kızılay’ın kuruluş hikâyesine değinerek, “19’uncu yüzyılda Avrupa özellikle cephe gerisindeki insanlara nasıl yardım ederiz diye düşünürken Kızılhaç’ı kuruyorlar. 1860’lı yıllarda Osmanlı İmparatorluğu’ndan bir görevli istiyorlar Kızılhaç’a destek olmak için. Ancak karşı tarafta Kızılhaç var. Kırım’da Dr. Aziz Bey buna şiddetle karşı çıkıyor. Bir Kızılhaç altına biz giremeyiz diyor. O günlerde gerçekte Kızılay’ın kurulmasında öncülük yapan Abdullah Bey’e, Serdar Ekrem Ömer Paşa’ya, Kırımlı Doktor Aziz Bey’e ve diğerlerini bu gün burada rahmetle anıyorum. Osmanlı Hilal-i Ahmer Cemiyetini daha sonra bu insanlar kuruyorlar. Kızılay’ın geçmişine bakacak olursak Haç’a karşı dik duruşun tarihsel bir öyküsü vardır.” diye konuştu.

 

Programda bir konuşma gerçekleştiren Valimiz Salih Ayhan, “Kızılayımız gerek sosyal gerek ekonomik anlamda Türkiye’ye güç veriyor, enerji veriyor. 100 yıl önceki ruhla dedik. Evet, bu sefer biliyorsunuz Kongremizin yüzüncü yılı. Muradımız 100 yıl önceki ruhla ecdadımızı yâd etmek. O büyük kutsal ruhu, millî ruhu gençlerimize aşılamak.” şeklinde konuştu.

 

“Bizim en büyük gücümüz geçmişimiz.” diyerek konuşmasını sürdüren Valimiz Ayhan şunları kaydetti:

 

“Büyük bir mirasımız, tarihsel bir derinliğimiz var. Sivas’ın da böyle bir derinliği var. Özgüveni yüksek gençlerimizle beraber geleceğe daha aydın bir şekilde bakacağız. Bu gönüllülüktür, bir hayırseverliktir. Milletimizin geninde hayırseverlik vardır. Bu gün uluslararası alanda herhalde Kızılay kadar etkin bir kurulum görmek mümkün değil. Dolayısıyla bayrağımızı ihtiyaç sahibi olan her yerde dalgalandıracağız.”

 

Valimiz Ayhan’ın konuşmasından sonra konferansa geçildi.

 

Konferansın oturum başkanlığını Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Bozkuş yaparken, konuşmacılar; Türk Kızılay Genel Müdür Yardımcısı Ekrem Şahin “Millî Mücadele Zamanında Kızılay’ın Yeri”, Kanal D Ankara Temsilcisi Ercan Gürses, Takvim Gazetesi Ankara Temsilcisi Zafer Şahin ve Milliyet Gazetesi Yazarı Abdullah Karakuş “Ulusal Birlikte Basının Rolü” konuları hakkında bilgi verdiler.

 



Haber Tarihi : 09.12.2019

AYLARA GÖRE HABERLER