Çocuklar Bilimsel Oyuncaklarla Geleceğe Hazırlanıyor

 

Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin Kartal’ın yaptığı bilimsel oyuncaklar sayesinde çocuklar oyun oynarken analitik düşünme, hızlı karar verebilme gibi yeteneklerini geliştiriyorlar.

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Sebahattin Kartal üniversite bünyesinde yer alan Cumhuriyet Teknokent’te çocukların sayısal zekâlarını kullanabilmelerine yönelik çalışmalarını sürdürüyor.

 

Dr. Öğr. Üyesi Kartal böyle bir projeye neden ihtiyaç duydukları konusunda açıklamalarda bulunarak, “Projeye yaklaşık 6,5 yıl önce başladık. Çıkış noktamız da çocukların matematik ve fen alanlarında eksikleri olduğunu tespit etmemiz oldu. ‘Çocuklara matematiği ve feni sevdiremiyoruz, öğretemiyoruz’ şeklinde bir problemle karşılaştık. Bu sorun ulusal ve uluslararası sınavlarda da karşımıza çıktı. Liselere Geçiş Sınavı ve üniversite sınavında gördük ki; çocukların fen, fizik, kimya, matematik ortalamaları düşük. Biz bu ortalamaları nasıl yükseltebiliriz sorusuyla başladık işe ve Teknokent’e bir proje sunduk. Bu sorunu ortadan kaldırmak için eğitim materyalleri tasarlayacağız dedik ve projemiz kabul edildi.”

 

Öğrenmenin Yolu Okul Öncesinden Geçiyor

 

Eğitim ve deney materyalleri tasarlayarak başladıklarını söyleyen, projenin ilerleyen zamanlarında okul öncesine inmeleri gerektiğini fark ettiklerini ve yurt dışında okul öncesine ciddi yatırımlar yapıldığını aktaran Kartal, “Bilimsel düşünebilmek, matematiksel okur-yazarlıklarını arttırmak, çocukları okula hazırlayabilmek için okul öncesine ağırlık vermek gerekiyor. Öğrenmenin yolu okul öncesinden geçiyor.” şeklinde konuştu.

 

Oyuncaklar Organik ve Geri Dönüştürülebilir

 

Oyuncakları üretirken sadece bilimsel olmasını değil aynı zamanda çocukların zevk almasını da öncelediklerini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Kartal, “Oyuncaklarda kesinlikle plastik kullanmadık. Organik ve geri dönüştürülebilir olması oldukça önemli. Şu anda da kendi özgün ürünlerimiz başta olmak üzere dünyadaki oyuncak örneklerini de koleksiyonumuza katarak zengin bir içerik oluştu. Bu arada tabii kendi kültürümüzü de unutmadık. Osmanlı döneminde oynanan oyunları geliştirerek, örneğin şehzade oyuncakları, kendi kültürümüzdeki oyuncakları da gün yüzüne çıkarttık. Ahşaptan imalatları yapıldı ve tüketicilere sunuldu. İstenildiğinde okul içi ve bireysel oyuncaklar Teknokent’ten temin edilebiliyor.” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 

Türkiye’deki Teknokentler Arasında Bu Konuda Sadece Biz Çalışıyoruz

 

Yaklaşık 3 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen “Fikirler Yarışsın Engeller Aşılsın” isimli, Türkiye’deki tüm öğretmenlerin katıldığı bir yarışmada belirlenen 30 fikrin ürüne dönüştürülmesi için Bakanlığın kendileriyle iletişime geçtiğini söyleyen Kartal şu sözlerle konuşmasını bitirdi:

“Yaklaşık 16 tane alan uzmanı hocamızla birlikte bu fikirlerin prototip ürünlerini üniversitemizde geliştirdik ve bunları MEB’e sunduk. Bu ürünlerin tamamı Cumhurbaşkanımızın katıldığı bir sergide gösterildi. Bu ürünlerin seri üretimleri yaptırılarak Türkiye’deki tüm özel eğitim veren okullara dağıtımı yapıldı. Türkiye’deki teknokentler arasında hem Ar-Ge anlamında hem de özel eğitim anlamında sadece biz çalışıyoruz diyebiliriz. En büyük mutluluk kaynaklarımızdan biri de bu oldu.”  

 

 

 



Haber Tarihi : 05.04.2021

AYLARA GÖRE HABERLER