İhramcızade İsmail Hakkı Toprak Anıldı

Ahirete irtihalinin 50'nci yılında İhramcızade İsmail Hakkı Toprak'ı Anma Haftası etkinlikleri kapsamında, “Bir Gönül İnsanı Olarak İhramcızade İsmail Hakkı Efendi” konulu panel gerçekleştirildi.


Şems-i Sivasî Kütüphanesi Konferans Salonu’nda düzenlenen panele Valimiz Salih Ayhan, Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, İhramcızade İsmail Hakkı Toprak eşrafı ve çeşitli illerden gelen vatandaşlar katıldı.


Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ın yönettiği panelde, Prof. Dr. Recep Toparlı, Prof. Dr. Kadir Özköse ile Eğitimci-Yazar Mehmet Şarkışla, İhramcızade’nin Sivas’a ve halkımızın manevi dünyasına kattıklarını örnekleriyle ve hayatından kesitlerle anlattılar.


Açış konuşmasını yapan Valimiz Salih Ayhan, “İhramcızade İsmail Hakkı Efendi gibi değerler, Sivas ile özdeşleşmiş ve halk içinde Hak yolunu bizlere göstermiş manevi önderlerdir. Bugün baktığımız zaman İhramcızade İsmail Hakkı Toprak, ilk İmam Hatip’i yaptıranlardan, Ulu Cami’yi bu hâle getirenlerdendir. Bunları gün yüzüne çıkartıp yeni toplumlara yaşayışlarını, İslami özelliklerini yeni nesillere aktarmamız gerekmektedir.” dedi.


Belediye Başkanı Hilmi Bilgin ise “Kültürlerin, şehirlerin yer aldığı mekânlar ve şahsiyetler vardır. İhramcızade İsmail Hakkı Toprak Hazretleri’de şehrimizin son dönemlerindeki önemli değerlerinden birisidir. Bizlerde önemli değerleri halkımıza aktarmamız adına bu gibi programlar yapmamız gerekiyor.” diye konuştu.


Açış konuşmalarının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’ın oturum başkanlığını yaptığı“Bir Gönül İnsanı Olarak İhramcızade İsmail Hakkı Efendi” konulu panele geçildi. Panelde konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, İhramcızade İsmail Hakkı Toprak’ın ilimiz için önemine vurgu yaparak “Sivas denilince aklımıza birçok zat geliyor. Bu zatlara sahip çıkıp gün yüzüne çıkartmamız lazım.” dedi.


Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “Yaşadığı dönemi düşündüğümüz zaman tekkelerin kapatıldığı, dinî faaliyetlerin yasaklandığı hatta şarkıların bile radyolarda okunmadığı bir dönemdir. Bu dönemde bile toplumu İslami hassasiyetlerle yetiştirme üzerine yapmış önemli bir zattır. Bundan 10 yıl önce Belediyemiz tarafından bana sempozyum teklifi sunulmuştu. O sempozyumu yaparken İhramcızade Hazretleri ile ilgili neden 40 yıl boyunca bir program yapılmadığını hep düşündüm. Şemsettin Sivasî’nin torunu Fatih Bey orada bana yaşlılığım nedeniyle bir odadan diğerine geçmekte zorlanıyorum, ama gönlüm sizinle dedi. 1950’li yıllarda Fatih Güneren ve babası Hüseyin Şemsi Güneren Eyüp’te bulunan Abdülehad Nuri Hazretleri ve Abdülmecit Sivas Hazretleri’nin türbelerinin yıkılmış olduğunu, birçok müracaat yapılmasına rağmen yapılmadığını söylediler. İşte o gün İhramcızade İsmail Hakkı Hazretleri ile ilgili yaptığımız sempozyumun sonunda o günün İstanbul Müftüsü olan Mustafa Çağrı’cı Hocam da vardı. Ben de kendilerine bu değerlendirmenin kendisinin yapması gerektiğini söyledim. Müftümüz de bana hocam sen de katıl bu işi beraber yapalım dedi. Ve orada şunu düşündüm. İhramcızade İsmail Hakkı Hazretleri’nin anılması için kurduğu İmam Hatip Lisesi’nden bir öğrencinin İstanbul Müftüsü, bir tanesinin Belediye Başkanı, diğerlerinin oturum başkanı olması gerekiyormuş. Demek ki her şeyin vakti varmış. Bazı zamanlar var şu an o zamanın oluş anını yaşıyoruz. Valimize, Belediye Başkanımıza teşekkür ediyorum. Sivas’ta böyle birçok zat var ve bizim bunları gün yüzüne getirmemiz gerekiyor.” şeklinde konuştu.


Rektör Başdanışmanımız Prof. Dr. Recep Toparlı, İhramcızade İsmail Hakkı Toprak’ın kendisinde önemli bir yeri olduğunu vurgulayarak özlü sözlerinden kesitler okudu.


Toparlı, “Ben İhramcızade İsmail Hakkı Efendinin 1968 yılında elini öptüm. Onunla birlikle babamın delaleti ile Sofu Yusuf Camisi’nde birlikte hatim sürdük. Yıl 1966 ben ilkokulu bitirdiğim zaman babam beni İmam Hatip okuluna vermek istiyor fakat akrabalarım bu çocuğu Sivas ağzı ile ‘zayi edersin’ diyor. Ancak İhramcızade babama işaret edip bu çocuğu İmam Hatip’e vereceksiniz diyor. Ben bunu yıllar sonra öğrendim. Şehirler içinde barındırdıkları muhterem insanlarla şeref kazanırlar. Gerçekten bir ömür boyu çalışacaksınız, ömrünüzü hep insanlara doğru yolu gösterme hem de hayır, hasenat ile geçirecekseniz bu herkese nasip olmayan bir duygudur. Merhumun ruhu için hatimler okuttuk, tasavvuf musikisi icra ettik ve 10 binin üzerinde kitapçık bastırdık. Bunlar işte hep farkındalıktır. Biz Sivasımızın ağzı dualı zatlarının değerini bilmemiz gerekiyor. Özellikle yeni nesil Ulu Cami’ye gidip İhramcızade Hazretlerine bir dua okumalı, daha sonra da Meydan Camisi’ne gidip Sivas’ın güneşi Şemsettin Sivasi’ye de bir dua okumaları gerekiyor.” dedi.


Prof. Dr. Kadir Özköse ve Araştırmacı-Yazar Mehmet Şarkışla ise katılımcılara İhramcızade İsmail Hakkı Toprak`ın Sivas için çok önemli ve değerli olduğunu belirttiler.


Panelin ardından konuşma yapan İsmail Hakkı Toprak’ın talebesi Ordulu Kiraz Hoca’nın torunu Mahmut Ali Akkiraz, İhramcızade’nin geçmişten günümüze bıraktığı manevi iklimden feyz aldıklarını ifade eden ve panele farklı illerimizden katılım sağlayan vatandaşlarımıza, dedesinden duyduğu İhramcızade’yi anlattı.


Panel, konuşmacılara verilen plaketlerin ardından sona erdi.



Haber Tarihi : 05.08.2019

AYLARA GÖRE HABERLER