İnsansız Su Altı Aracı Teknofest’te Dereceye Girdi

 Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğrencilerimizin tasarladığı insansız su altı aracı İstanbul 3. Hava Limanı’nda gerçekleşen Teknofest’te 7. oldu.

 

Tasarlanan araç ve Teknofest’te alınan derece hakkında bilgi veren Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği 4. Sınıf öğrencisi Anıl Aras, “Yaptığımız mikro menü pisa aracında elektronik ve donanım kısmı tamamen benim sorumluluğumdaydı. Yazılımı ve donanımı tamamen yerli olarak geliştirdim. Kendi imkânlarımla ürettim. Amacımız, bildiğiniz gibi üç tarafı denizlerle çevrili bir yarımada ülkesiyiz. Birçok gölümüz ve deremiz var fakat bu alanda yeterli araştırma yapılmadığını fark ettik. Row üreten şirket Türkiye’de yoktu. Bu tür cihazlar yurt dışından alınıyordu ve bu cihazlar pahalıydı. Bunu yerli olarak üretip millîleştirmek ve ucuzlaştırıp halkımızın kullanımına sunmayı istedik. Şu an için biz sadece görüntü, ısı ve basınç ölçümleri yapıyoruz fakat ileride daha da geliştirip askerî yöndeki teknolojilere doğru kaymayı planlıyoruz. Millî savunma, millî güvenlik alanlarında çalışmalar yapmayı istiyoruz. Bunun dışında sivil kullanım alanlarımız da var. Sudaki canlıların korunması, petrol platformlarının araştırılması, su altı görüntüleme ve olay yeri inceleme konuları üzerinde yaptığımız araca yeni eklemeler yaparak sivil kullanım alanlarında çalışmak istiyoruz. Şu anda bunun üzerine bir tasarım geliştiriyoruz, prototipimiz dışında kendimizi yeniliyoruz. Bu ödülü millîlik üzerine aldık. Aracımızın yaklaşık yüzde 70-75’i yerli ve millî olarak üretildi. Kullandığımız kontrol kartını dahi biz ürettik. Sadece kullandığımız bilgisayar yabancıydı, bunun dışında kullandığımız her şey bizim tarafımızdan üretildi. Üniversitemiz bize bu konuda çok destek oldu. Bize destek olan Rektörümüze, Dekanlarımızın hepsine, hocalarımıza, özellikle teknoloji fakültesinden hocalarımıza ve ekip arkadaşlarıma çok teşekkür ederim.” dedi.

 

Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğrencisi Numan Sabri Aktaş, “Yaptığımız bu proje insansız su altı sistemi projesi, yani insansız su altı dronu yaptık daha doğrusu. Amacımız şuydu; 3 tarafı denizlerle çevrili güzel ülkemizin su altı sistemleriyle ilgili eksiklerinin olduğunu düşündük ve bir fikir bulup bu konuda ilerlemeyi düşündük.“ dedi.

 

Rektörlük olarak, bu güzel çalışmayı yapıp Teknofest’te yarışan Teknoloji Fakültesi Otomotiv Mühendisliği Bölümü öğrencileri Numan Sabri Aktaş ve Mehmet Kapıcı ile Mekatronik Mühendisliği öğrencisi Can Bayram Gülcan, Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği öğrencisi Anıl Aras’ı tebrik ederiz.

 

 



Haber Tarihi : 23.10.2018

AYLARA GÖRE HABERLER