Solucan Gübresi Üretimde Yüzde 50 Artış Sağlıyor

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi yerleşkesi içerisinde 2 bin 400 metrekarelik bir alana kurulan Sivas Organik Tarım A.Ş (SORTAŞ), solucan gübresi üretiminde hem bilimsel hem de uygulamalı araştırmalar yapıyor.

 

Üretilen solucan gübresi, İlimizin çeşitli ilçelerinde toprakla buluşturularak, solucan gübresinin buğday ve patates üretimi üzerindeki etkisi, kimyasal gübre kullanılarak elde edilen ürünler ile karşılaştırıldı.

 

Konu ile açıklama yapan Sivas Organik Tarım A.Ş (SORTAŞ) Genel Müdürü Doç. Dr. Uğur Tutar, “İlk hasat dönemde, 35 kilogram solucan gübresi ve üst gübreleme olarak bir buçuk litre sıvı solucan gübresi kullandık. Buğdayların başaklarında, sap boylarında ve dökümlerinde büyük verim elde ettik. Böylelikle kimyasal gübre ile solucan gübresi arasında, verimde %50 artış olduğunu görmüş olduk. Solucan gübresi ile üretim yaptığımız alanda bitki, daha güçlü ve stres koşullarına daha dayanıklı olduğu için soğuk hava şartlarından daha az etkileniyor. Hem yüksek verim hem de yüksek kalitede verim elde etmiş oluyoruz. Uygulanan yöntemin verimdeki etksini hem çiftçilerimiz hem de bizler görmüş olduk.” dedi.

 

Patates üretiminde de solucan gübresi kullandıklarını ifade eden Doç. Dr. Tutar, “Patates üretiminde, solucan gübresini uyguladığımız Şarkışla ilçemizin bir bölgesinde kimyasal gübreyi yüzde 50 azaltarak, solucan gübresi ile birlikte kullandık. Sadece kimyasal gübre kullandığımız alanda 5 ton, solucan gübresi kullandığımız alanda ise 8 ton ürün elde ettik. Solucan gübresi kullanımında kalibrasyon etkisi daha yüksek olduğu için hem patatesin yeşil aksamında gelişim hem de kızartmalık patateslerin gelişiminde oldukça verim aldığımızı görmüş olduk. Böylelikle tüm çiftçilerimize solucan gübresi kullanmalarını tavsiye ediyor ve çiftçilerimizi solucan gübresi tesisimize davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.



Haber Tarihi : 06.01.2022

AYLARA GÖRE HABERLER