Hepatit İçin Aşı ve Hijyen Şart

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dâhilî Tıp Bilimleri Bölümü Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Engin, hastane çalışanlarına hepatit hastalığı hakkında bilgi vererek hastalığın bulaşma ve korunma yolları ile ilgili bir sunum yaptı.


Tıp Fakültesi Behsan Önol Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa hastanemiz sağlık personeli katıldı.


Programda konuşan Prof. Dr. Aynur Engin, “Hepatit dediğimiz şey karaciğerin iltihaplanmasıdır. Kısa süreli olursa akut, uzun süreli olursa kronik olur. Hepatiti yapan sadece virüs değildir.” dedi.


Konuşmasının devamında hepatit hastalığının en az 6 farklı virüsle bulaştığını ifade eden Prof. Dr. Engin, “Viral hepatitler var. Bunlar dünyada ve ülkemizde bir hayli yaygın. Bir kişide Viral Hepatit fonksiyonu gelişiliyorsa bunların bildirimi zorunludur. Bu hastalığı olan kişileri bizler hemen Sağlık Müdürlüğü’ne bildiriyoruz. Bunların tedavisini yaparken bulaşıcı bir hastalık olduğu için bildirmemiz gerekiyor. Çünkü; çevresindeki kişileri de koruma altına almamız gerekiyor. Hepatit çocuklarda daha hafif, yetişkinlerde daha ağır seyreder. Biz kronik hepatitlerde en çok siroza ve kansere gitmesinden korkuyoruz. Bu hastalığın, A, B, C, D, E ve G harfleri ile isimlendirilen en az 6 farklı virüsle oluştuğunu biliyoruz. Hepatit virüsleri; bulaşmayı takiben belirli bir kuluçka dönemi (A virüsü için 15–45 gün, B ve C virüsü için 30–180 gün) sonrasında hastalık yaparlar. D tek başına hastalık yapmıyor. Hepatit D’nin aşısı yok ama aşı ile koruyabiliyoruz. Hepatit D, Hepatit B olmadan hiçbir şey yapamıyor. Hepatit B’nin aşısı olduğu için onu korumaya alıyoruz.” dedi.


Hepatitten korunma yollarına da değinen Prof. Dr. Aynur Engin, “Ortamınızda Hepatit A geçiren birisi varsa bilin ki Hepatit A olan başka kişilerde vardır. Çünkü kaynağı insandır. Hepatit A bağırsaklarda bulunduğu için tuvaletten çıkınca ellerinizi iyi yıkamazsanız tırnak aralarına giren virüs çevresindekilere bulaşır. Hepatit A ve Hepatit E, daha çok böyle bulaşıyor. Gelişmişlik düzeyi yüksek olan ülkelerde bu oran daha düşüktür. Herkes Hepatit A testi yaptırsın. Eğer hepatit geçirmişseniz sıkıntı yok ama geçirmemişseniz aşınızı yaptırın. Özellikle sağlık çalışanları, yaşlılar ve zihinsel engellilere bakan kişiler ile hijyen temizliği sorunu olan kişiler her zaman risk altındadır.” ifadelerine yer verdi.


Hepatit hastalığının tedavisi hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Engin, “Biz tedavilerde karaciğer enzimleri düşük hastalara haftada bir hastaneye gidip gelmesi koşulu ile bırakabiliriz. Fakat karaciğer enzimleri yüksek hastaları mutlaka yatırmamız gerekiyor. Önceden beslenme düzeyine dikkat ederdik, şimdi beslenme şekline çok önem vermiyoruz. Sadece akciğer enzimlerini kontrol ediyoruz. Koruyucu önlem olarak da iki madde çok önemlidir. Birincisi aşı, ikincisi ise hijyendir.” dedi.



Haber Tarihi : 05.08.2019

AYLARA GÖRE HABERLER