Hz. Ebu Bekir Sempozyumu Düzenlendi

 Ulusal ve uluslararası birçok bilimsel çalışma yapan, ülkemizde alanında veri tabanı oluşturma hakkı elde etmiş ilk fakültelerden olan İlahiyat Fakültesince alanında önemli bir bilimsel kaynak olacak olan ilk halife “Hz. Ebu Bekir Sempozyumu” düzenlendi.

 

İlahiyat Fakültesi Abdulvahab Gazi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, İl Müftüsü Yusuf Akkuş, Vakıflar Bölge Müdürü Cemal Karaca, birçok üniversiteden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

 

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından Dr. Öğrt. Üyesi Durmuş Arslan’ın Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

 

Sempozyum düzenleme komitesi adına konuşan  İslam Tarihi ve Sanatı Bölümü Bölüm Başkanı ve Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aksu, “Bu sempozyumun gerçekleşmesinde büyük emekleri ve katkıları olan başta Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız olmak üzere Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Ünal Kılıç’a, İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Yusuf Doğan’a, farklı üniversitelerimizin İlahiyat Fakültelerine, tebliğleriyle sempozyumun gerçekleşmesini sağlayan fakültemizden ve diğer fakülteden gelen hocalarıma özellikle teşekkürü bir borç biliyorum. İslam Tarihi Araştırma Kulübü’nde çalışan genç arkadaşlara ve siz değerli katılımcılara çok teşekkür ediyorum ve sizleri saygıyla selamlıyorum. ” dedi.

 

Prof. Dr. Aksu’nun ardından konuşan İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yusuf Doğan, Hz. Ebubekir’in genel özellikleri hakkında bilgi vererek, “İlahiyat Fakültemiz yaklaşık 1 yıl önce Mehdilik ve Hz. Ömer gibi ilim dünyasında iz bırakan iki sempozyuma imza atmıştır. Daha bir ay önce Ahilikte İş ve Ticaret Ahlakı Sempozyumu’nu gerçekleştirdik. Bu sempozyumların gerçekleşmesinde en büyük desteği olan Rektörümüz Prof. Dr. Âlim Yıldız Hocamıza çok teşekkür ediyorum. Hz. Peygamber (s.a.v)’i hayatı boyunca can yoldaşı ve ayrıca kendisi tacir olarak geniş bir kültüre sahip olan Hz. Ebubekir dürüstlüğü ve takvasıyla ashap içerisinde ilk sırada yer almıştır. Karakteri yumuşak huylu olup az konuşmak, tevazu gibi özellikleri ön plana çıkmıştır. Hz. Aişe’nin rivayetine göre gözü yaşlı, gönlü hüzünlü birisi olarak ince bir ruha şefkatli bir kalbe sahip olduğunu göstermiştir. Miraç olayında sergilediği sonsuz bağlılık örneği kendisine Es-Sıddîk lakabı verilmiştir. O bu olayda o ne söylüyorsa doğrudur demiştir. Cömertlikte kendisini kimse geçememiş, bütün malını mülkünü İslam için harcamış, fedakârlığın en güzel örneğini sergilemiştir. Fakat İslami konularda, devlet konularında da bir o kadar da ciddiyet sergilemiş, İslam devletinin otoritesini sarsmaya, kaos ve terör çıkarmak isteyenlere karşı mücadele etmekten de kaçınmamıştır. İşte biz de Ali Hocamın dediği gibi bu Hulefa-i Raşidin dizisini tamamlamak ve Hz. Ebubekir gibi böyle bir şahsiyeti tekrar gündeme getirerek hem gençlerimize hem ilim dünyasına onun vizyonunu, onun geliştirdiği onun hayat tarzını tekrar tanıtmak içinbu sempozyumu düzenledik.” şeklinde konuştu.

 

Hz. Ebubekir ile Peygamber Efendimizin dostluğuna değinen Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “Kerbelâ Sempozyumu’yla başlayan İslam tarihi ile ilgili sempozyum dizimizin bir diğeri Hz. Ebu Bekir sempozyumuyla karşınızdayız. Daha önceden geçen yıl Hz. Ömer Sempozyumu, yine Hz. Hasan, Hz Hatice, Hz. Fatıma gibi sempozyumlar yaptık. Allah nasip ederse gelecek yıl da Hz. Osman ile Hz. Ali sempozyumları İlahiyat Fakültemiz tarafından gerçekleştirilecektir. Hz. Ebu Bekir ile ilgili bir şey söylemeyeceğim, hocalarımızı dinleyeceğiz fakat bir şeyi hatırlıyorum. Dostluk üzerinde şöyle bir ifade vardı. Diyordu ki; dost odur ki ölünmesi mukarrer ve mukadder bir gecede dostun yatağına yatandır. Yine dost odur ki mağarada bütün delikleri kapattıktan sonra son kalan deliğe tabanını yüreği taban olan tabanını dayayandır. İşte Hz. Ebu Bekir buydu. Yâr-ı gar  ismini almıştır. Allah Hz. Ebubekir’le Efendimiz arasındaki gibi dostluklar gibi bizim de dostluklarımızı daim eylesin.” diye konuştu.

 

Konuşmaların ardından sergi gezildi. Sergi sonrası 1. oturum Abdülvehab Gazi Konferans Salonunda gerçekleşti ve Asım Sarıkaya, “Hz. Ebubekir’in İslam Öncesi Hayatı”nı, Prof. Dr. Ali Aksu “Risalet’in Mekke Döneminde Hz. Ebubekir”, Arş. Gör. Hakan Temir “Hz. Ebubekir’in Evlilikleri”, Prof. Dr. Ünal Kılıç “Hz. Peygamberin Hastalığı ve Vefatı Esnasında Hz. Ebubekir”, Arş. Gör. Sena Kaplan ise "Risaletine Kadar Hz. Ebu Bekir'in Hayatı" konularında tebliğ sundular.

 



Haber Tarihi : 05.11.2018

AYLARA GÖRE HABERLER