Gıda Mühendisliği Öğrencilerinden TÜBİTAK Projeleri

TÜBİTAK–2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği Programı kapsamında, danışmanlıklarını Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü'nden Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Burcu Aktaş'ın yaptığı iki ayrı proje destekleniyor. 

 

Bilge Başak Bayram, Büşranur Okçu, Deniz Yaman tarafından hazırlanan “Kızartma İşlemi Görmüş Yağlardaki Kimyasal Değişimlerin Kızılötesi Spektrum ile İncelenmesi” ve Melda Erdal, Aycan Yiğit, Dilber Kaya’nın “Sadeyağın Farklı Bitkisel Yağlarla Kimyasal İnteresterifikasyonu” isimli projeleri TÜBİTAK–2209-A kapsamında destek aldı.

 

“Sadeyağın Farklı Bitkisel Yağlarla Kimyasal İnteresterifikasyonu” projesinde sadeyağın farklı bitkisel yağlarla kimyasal olarak interesterifiye edilmesiyle yeni bir ürün elde etmek olduğu hedeflenirken, üretilen bu yağların bazı kimyasal ve fiziksel özellikleri belirleneceği aktarıldı. Ayrıca, kızıl ötesi spektralar toplanarak yağların yapılandırılması sırasında meydana gelen değişimlerin daha iyi analiz edilmesi ve örneklerin sınıflandırılmasının sağlanacağı da belirtildi.

 

 “Kızartma İşlemi Görmüş Yağlardaki Kimyasal Değişimlerin Kızılötesi Spektrum ile İncelenmesi” başlıklı ikinci projede gıdaların derin yağda kızartılması işlemini ele alındı.

 

Bu kapsamda projenin amacının, üniversitemiz yurtlarında, kantin ve kafelerinde kullanılan yağlarla donmuş parmak patateslerin kızartılması ve kızartma işlemi sırasında meydana gelen kimyasal değişikliklerin belirlenmesi olduğu ifade edildi. Ayrıca, Fourier dönüşümlü kızıl ötesi spektrometre ile spektralar toplanarak, kızartma yağında oluşan kanserojen bileşiklerin tespit edilmesinin sağlanacağı da kaydedildi.
 



Haber Tarihi : 06.04.2020

AYLARA GÖRE HABERLER