Türkiye Editörler Çalıştayı - 4 Başladı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye Editörler Çalıştayı - 4 açılış programıyla başladı.

 

25-27 Aralık 2021 tarihleri arasında çevrim içi olarak gerçekleştirilecek çalıştayda SCÜ’nün yanı sıra Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi, Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Anadolu Üniversite Kütüphaneleri Konsorsiyumu, Atatürk Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Harran Üniversitesi, Hitit Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, İzmir Yüksek Teknoloji Üniversitesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi, Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği ile Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi olmak üzere 15 paydaş üniversite-kurum ve kuruluş yer alıyor.

 

Çalıştayın açılış oturumunun moderatörlüğünü SCÜ İlahiyat Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Sema Yılmaz ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi öğretim üyelerinden Dr. Öğr. Üyesi Abdullah Demir yaparken, çalıştay SCÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız’ın açılış konuşmasıyla başladı.

 

Rektör Yıldız göreve geldiklerinde sosyal bilimleri, fen bilimleri, sağlık bilimleri ve eğitim bilimleri alanında ön plana çıkacak çalışmalar yapmak istediklerini belirterek, “Mesela sağlık bilimleri alanında kanser çalışmalarını başlatmıştık. İyi bir ekip kuruldu, onlar kanser ilacı geliştirmeye yönelik çalışmalarına devam ediyorlar.” dedi.

 

Konuşmasının devamında Rektör Prof. Dr. Yıldız, “Sosyal bilimlerde İlahiyat Fakültesi Dergisi üzerine çalışmalar yürütme kararı almıştık. Dergimiz, İlahiyat Fakültesi kurulduğu günden bu yana senede iki defa düzenli olarak yayımlanan bir dergi. İlahiyat Fakültesi Dergisi şu anda Q2 ve Q4 seviyesinde. Dergimiz Türkiye’de yer alan dergiler arasında yurt dışında taranan birkaç dergiden biri hâline geldi.”

 

1’nci çalıştayda alınan kararlar arasında yerli ve millî atıf sistemi oluşturmak olduğunu hatırlatan Rektör Yıldız bunun için İSNAD Atıf Sistemini oluşturduklarını kaydetti.

 

Rektör Yıldız; “Biz diğer dergilerimizi de İlahiyat Fakültesi Dergisi seviyesine getirelim istiyorduk. Dergisi olmayan fakültelere dergi çıkarmalarını söyledik. Hatta Öğretim Üyeliğine Yükseltilme/Atanma Başvuru ve Değerlendirme Yönergesine de hocalarımızın fakülte dergilerinde en az bir tane makale yayınlama şartı ekledik.” şeklinde konuştu.

 

Yayıncılık alanında Üniversitenin altyapısını güçlendirdiklerine de değinen Rektör Prof. Dr. Yıldız konuşmasını, “Matbaamızı ve Baskı Grafik Birimimizi güçlendirdik. Sempozyum, kongre ve çalıştaylarda sunulan bildirileri kitaplaştırdık. Hocalarımızın kitaplarını matbaamızda bastık. 2020 yılında Türkiye Yazarlar Birliği Üniversitemiz “Kamu Yayıncılık Ödülü”nü verdi. Bu sene de bu çalışmaları devam ettirdik. Mehmet Akif, Yunus Emre, Hacı Bektaş-ı Veli ve Ahi Evran’la ilgili kitaplar yayımladık. Katılımcılara teşekkür ediyorum. Çalıştayımızın hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinizi saygı ve muhabbetle selamlıyorum.” cümleleriyle sonlandırdı. 

 

Rektör Yıldız’ın konuşmasının ardından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş, Bursa Uludağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Saim Kılavuz, Hitit Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Osman Öztürk, Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cem Zorlu, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Karaman ve Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Veysel Haktan Özaçmak birer konuşma gerçekleştirdiler.

 

Konuşmaların ardından çalıştaya geçildi.

 

27 Aralık 2021 tarihinde sona erecek olan çalıştayda “Yayıncılık Sektörü ve Üniversite Yayınları”, “Üniversitelerde Yayın Komisyonu Yapılanmasının İhtiyacı Karşılama Durumu”, “Üniversitelerde Bilimsel Yayıncılığının Geliştirilmesi”, “Açık Erişim – Açık Bilim – Kurumsal Arşivler”, “Üniversite Yayınevleri ile İlgili Mali Konular”, “Üniversite Yayınlarında Bilimsel Kalite ve Yayın Etiğine Uygunluk”, “Üniversite Yayınlarının Ulusal ve Uluslararası İndekslerde Görünürlüğü”, “Üniversitelerde Yayıncılığa Dair Örnek Uygulamalar”, “Araştırma Verisi, Veri Yönetimi ve Yayıncılık”, “Deneyim Paylaşımı: Editörlerin Dilinden Tecrübe Aktarımı”, “Dergi ve Kitap Yayıncılığında Ortak Sistem Kullanımının Fırsat ve Riskleri”  konuları ele alınacak.



Haber Tarihi : 25.12.2021

AYLARA GÖRE HABERLER