8. Geleneksel Sivas Tanıtım Günleri

İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültemizin Potestas Kulübü tarafından ‘8. Geleneksel Sivas Tanıtım Günleri’ etkinliği düzenlendi.


Programa Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, İktisadi ve İdari Bilimleri Fakültesi Dekanı Adem Doğan, Avukat Haluk Çağdaş, Sivas Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Mehmet Şarkışla, Sivas Bıçak Ustası İsmail Gölebatmaz, Bakır Rölyef Sanatçısı Necmettin Sadıkoğlu, Neyzen Anıl Mert, öğretim elemanları ile çok sayıda öğrenci ve davetli katıldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen program, saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı. 

Programın açış konuşmasını yapan Potestas Kulübü Başkanı Kübra Işık, “Topluluğumuz Kamu Yönetimi öğrencilerinden oluşmakta olup; öğrencileri sanatsal, kültürel ve beşerî hayatın çeşitli alanlarında kazanım edinebilmelerine ve bu kazanımı toplumsal fayda olarak özellikle Üniversitemize ve genel olarak tüm ülkemize yaymalarını sağlamayı hedeflemektedir. Bu yıl gerek fakülte içi gerekse fakülte dışında, fakültemiz öğrencileriyle sosyal farkındalıktan film analizine, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEP) seminerinden, meclis gezisine uzanan çeşitli etkinlikler düzenlemiş bulunmaktayız. Topluluk olarak bu süreçte sivil toplum hayatına katılım anlamında çok değerli tecrübeler edindik.” diye konuştu.

Potestas Kulübü öğrencilerinin slayt gösterisinin ardından konuşan İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Adem Doğan, “Toplumlar, kurumlar gelenekleriyle varlıklarını sürdürürler. Eğer bizden sonra gelen çıraklar bizi usta olarak geçmezlerse bu toplum asla ileriye gitmez.” dedi.

Mümkün olursa seçmeli bir ders koyarak Sivas’ı bir dönem de olsa tanıtmaya yönelik bir düzenleme düşünüyoruz.

Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “Öğrenci kulüplerini çok önemsiyoruz. Öğrenci kulüpleri, öğrenci toplukları bir üniversite için vazgeçilmez birimlerden bir tanesidir. Bir öğrenciyi yetiştiren bu tür faaliyetlerdir. Fakülteler biter, diploma alırsınız ama üniversitede kazandığınız sosyal faaliyetler içerisine kazandığınız birikimler ileride sizin mesleğinizi seçmenizi de sağlar. Hiç beklemediğiniz durumlar karşınıza çıkarır. Biz de öğrencilikte kulüpler içerisinde bulunduk. Edebiyat- sanat diye bir kulüp kurmuştuk, buranın başkanlığını birkaç yıl yaptım ve bunun çok büyük faydalarını da daha sonradan gördüm. Potestas Kulübü Sivas Tanıtım Günleri noktasında bugün bu faaliyetini yürütüyor. Yıllardır bu işi yapıyorlar, şehrimizin tanıtılması noktasında da bu önemli. Gelecekle ilgili şöyle bir planımız var. Eğer mümkün olursa seçmeli bir ders koyarak Sivas’ı bir dönemde olsa  tanıtmaya yönelik bir şey düşünüyoruz.” dedi.

Birçok şehre baktığımızda tarihte yaşamış bir kişiyle, bir değerle ön plana çıktığını görüyoruz.

Şehrin gerçekten önemli olduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “Sivas tarihten bugüne bir kültür merkezi, bir ilim merkezi olmuş. Doğunun batıya, güneyin kuzeye bağlandığı noktalardan birisi. Onun içinde birçok insan burada kalmış ve buradan da birçok yere insanlar gitmiş. Çok önemli değerlerimiz var. Birçok şehre baktığımızda tarihte yaşamış bir kişiyle, bir değerle ön plana çıktığını görüyoruz. Sivas’ta bu o kadar çok fazla ki, saymakla bitiremiyoruz. Bunların hiç olmazsa bir kısmını ön plana çıkararak, öğrencilerimize tanıtarak bu faaliyetlerimizi gerçekleştirmemiz gerekiyor. Öğrencilerimizin yapacağı bu gibi işlerde her zaman desteğiz. ” şeklinde konuştu.

Avukat Haluk Çağdaş,””Bin yıldan fazla tarihî geçmişi olan bir medeniyet merkezini bu kadar kısa bir sürede anlatmak mümkün değil. Bizim öğrencilik yıllarımız böyle refah içinde geçmedi arkadaşlar. Böyle biz, 3 yıldızlı, 5 yıldızlı yurtlar görmedik. Neydi o zaman? Şehir yurtları vardı. Yurt dediğimiz de özel yurt binası şeklinde değil; eski bir İstanbul konağını veya bir tarihi binayı kiraladılar, elli kişi sığar sığmaz, her odada 5 kişi 10 kişi yatar. İşte bu Erzincanlıların, Sivaslıların ve Niğdelilerin yurdu. Böyle bağımsız yurt binası falan yok. O yıllarda da kalmak büyük bir eziyet; çünkü sonradan yurtlar siyasallaştı. Çok sıkıntılı geçti. 12 Mart öncesi dönem bizim öğrencilik yıllarımız da boykotlar, işgaller, öğrenci olayları artık çok tehlikeli boyutlara vardığı dönemdi.” dedi. 

Sivas Bahçeşehir Koleji Genel Müdürü Mehmet Şarkışla, “Ben edebiyat öğretmeniyim. Güzel konuşanlara ‘edebiyat yapma’, iyi düşünenlere ‘felsefe yapma’ derler. Arkadaşlar saygın meslek yoktur, mesleki saygınlık vardır. Eğer işinizde iyi olmayı hazmederseniz, mezun olduğunuzda bunun içerisine öncelikle çok iyi bir dil öğrenimini dâhil etmeniz lazım. Sonrada mesleğinizin tabanını çok iyi analiz etmeniz, kaynak çalışmanız, araştırmanız gerekir. Bir hoca derse girdiğinde en önce öndeki öğrenciler dikkatini çeker. Eğer hoca kaynak kitaplar tavsiye ettiğinde 2. derse geldiğinde öğrencilerin önünde o kaynak kitapları gördüyse muhtemelen geleceğin asistanını kafasına koymuştur o hoca. Bu çocukta, iş var diye. Ama kulağında kulaklık, elinde telefon, ağzında sakız bir köşeye saklanmış iki de bir dışarıya bakıyorsa evet yani bu mektepler biter, gelir geçer. Ondan sonra 5, 6 sene KPSS’ye girersiniz, sonra neticede bir markette kasiyer olursunuz. Bunun için önce Allah’ın size en büyük armağanı olan hayatın hakkını vermek ne demektir, bunu bir düşünmeniz gerekir. Hayatın hakkını vermek; bize lütfedilen nimetlere uygun yaşam planına uymaktır.” dedi.

Program Sultanşehir Sivas’ın tanıtımında hizmet veren Sivas Bıçak Ustası İsmail Gölebatmaz ile Bakır Rölyef Sanatçısı Necmettin Sadıkoğlu’nun sunumları ve ardından neyzen Anıl Mert’in ney dinletisi ile sona erdi.
 



Haber Tarihi : 22.05.2018

AYLARA GÖRE HABERLER