Soğuk Havalarda Elektrikli Araç Kullanımı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) akademisyenleri, elektrikli araçlar şarj istasyonu tasarımı, batarya yönetim sistemi tasarımı ve yeni nesil bataryalar üzerindeki çalışmalarına devam ediyor.


Çalışmaları yürüten ekibin başında bulunan MOBILERS ekip lideri Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Aksöz, yaptığı açıklamada “Soğuk hava ve sıcak hava bütün araç tiplerini ve elektronik cihazlarını etkiliyor. Elektrikli araçlarda da tıpkı dizel ve benzinli araçlarda yakıt tüketimi yükseldiği gibi elektrikli araçlarda da yüksek enerji tüketimine sebep oluyor. Bu enerji tüketimini en aza indirmek, araç bataryasını korumak, elektronik sistemlerini korumak için yapılmasını gereken ilk şey aracın ön ısıtmasının yapılmasıdır. Elektrikli araçların çoğunda aracı önceden ısıtma seçeneğiniz mevcuttur.” dedi.


Elektrikli araçlarda sıklıkla lityum bataryanın tercih edildiğini, bu lityum bataryaların 0 derecenin altında şarj edilmemesinin ve eksi 10 derecenin altında kullanılmamasının tavsiye edildiğini dile getiren Dr. Öğr. Üyesi Aksöz, “Elektrikli araçlarda yangın ve patlama riskinin dizel ve benzinli araçlara göre daha düşük riskte, fakat bu riskin oluşmaması için araçların bakımlarını zamanında yapılması en önemli faktördür.” dedi.



Haber Tarihi : 08.02.2024

AYLARA GÖRE HABERLER