KKKA Hastalığında İnsan Deneylerine Geçiliyor

Her açıklamasında üniversitelerin asli görevlerinin araştırma yapmak, eğitim vermek olduğunu ve bilimi önceleyen çalışmaları daima destekleyeceklerini vurgulayan Rektör Yıldız’ın üzerinde hassasiyetle durduğu konulardan biri olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığına aşı geliştirme projesinde insan deneylerine geçiliyor. 

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız’ın göreve başladığı 2016 yılından bu yana Sivas’ın bilimin merkezi olan şehirlerden biri olması ve üniversitenin ülkenin geleceğinde söz sahibi üniversiteler arasında yer alması için gayret ettiği kamuoyu tarafından biliniyor.

 

Rektör Prof. Dr. Yıldız ve projeyi yürüten Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Nazif Elaldı KKKA hastalığına karşı geliştirilen aşı ve diğer konulara ilişkin açıklamalarda bulundular. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Alim ve Sağlık Hizmetleri Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan da basın açıklamasında yer aldılar.

 

“13 Merkezin Yer Aldığı Konsorsiyumda Sivas Cumhuriyet Üniversitesi de Var”

 

Prof. Dr. Nazif Elaldı yaptığı açıklamada, “2017 yılında uluslararası birkaç proje ile kurulan laboratuvarda uluslararası aşı çalışmalarına da destek veriyoruz. Bağışık sistemleri üzerinde çalışan İngiltere, Fransa, Almanya, Türkiye gibi bu konuda uzmanlaşmış ve gelişmiş ülkelerin olduğu 11 farklı ülkeden 13 merkezin içinde Sivas Cumhuriyet Üniversitesi de var. Aşımız geçen yıl geliştirildi. Geliştirilen aşı Amerika’da maymunlar üzerinde kullanıldı ve yüksek oranda koruma sağlandı. Bu sene İsveç’te Faz1 aşısı yapılacak. 20 gönüllü kişi üzerinde bu aşı uygulanacak ve etkisi değerlendirilecek. Bu aşının deneysel çalışmaları bitti.” dedi.

 

Konuşmasının devamında Prof. Dr. Elaldı, “Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İleri Araştırma Merkezimizde bulunan laboratuvarlarımızda uluslararası 3 tane projemiz çalışılmaktadır. Geliştirmeler ve Klinik çalışmalarında yapıldığı merkezimizde aşı üretme çalışmaları uluslararası projeler ile sürmektedir.” ifadelerini kullandı. 

 

“20 Gönüllü Üzerinde Yapılacak Deneyin Sivas’ta Gerçekleştirilmesini Bekliyoruz”

 

Üniversitelerin en büyük görevlerinden bir tanesi de bilimsel çalışmalar yapmak olduğunun altını çizen Rektör Yıldız ise, “Sivas Cumhuriyet Üniversitesi köklü bir üniversite olma özelliği taşıyor. Hem bölgede hem de ülkemizde önemli bir üniversiteyiz. İlk olarak Tokat ilimizde görülen KKKA (Kırım Kongo Kanamalı Ateşi) hastalığında şu ana kadar Üniversitemize çok sayıda vaka geldi. Bu vakalar ile ilgili önemli çalışmalar yapıldı ve böylelikle KKKA hastalığında ülkemizde önemli bir yere sahibiz. Prof. Dr. Nazif Elaldı Hocamız önderliğinde aşı çalışmalarımızı 2017 yılında başlatmıştık ve bu aşı çalışmalarında çok önemli noktalara geldik. Klinik çalışmaları tamamlandı. İnsanlar üzerinde denenmeye başlayacak. 20 gönüllü kişi üzerinde uygulanacak olan Faz1 aşısından sonuçlar elde edilecek. Uluslararası olan bu çalışmanın denemesinin ise Prof. Dr. Nazif Elaldı hocamızın uluslararası girişimleri ile önümüzdeki aylarda ilimizde gerçekleşmesini bekliyoruz.” şeklinde konuştu. 

 

2019 ve 2020 yılına ilişkin istatistiki bilgiler aktaran Rektör Prof. Dr. Yıldız, “Bizler göreve geldiğimizde buradaki laboratuvarlarımızı geliştirme sözü vermiştik. KKKA bu bölgede fazla. Bu konuda tecrübeliyiz. Aşıdan da iyi sonuçlar bekliyoruz. 2019 yılında 203 vaka gelmişti 122 kişisi pozitif vaka olarak kayıtlara geçti. Bunların 15 tanesi vefat etti. 2020 yılında ise 126 hasta geldi, bunların 98 tanesi pozitif. Vefat edenlerin sayısı ise 8 kişi. Bunların 7 tanesi Üniversite Hastanemizde, bir tanesi ise Numune Hastanesinde vefat etmiştir. Ben çalışmalarda emeği geçen değerli hocalarıma teşekkür ediyorum.” diye ekledi.



Haber Tarihi : 18.06.2020

AYLARA GÖRE HABERLER