Beyaz Kod ile Sağlık Çalışanları Korunuyor

Üniversitemiz Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde Beyaz Kod tatbikatı yapıldı.


Hastanemizin hizmet kalitesini ve çalışan memnuniyetini artırmak amacıyla yıl içerisinde birçok tatbikat yapılmakta olup bunlara bir yenisi daha eklendi.

Hastanemiz Kalite Birimi tarafından hazırlanan tatbikatta, senaryo gereği serviste görevli personel ile hekime sözlü ve fiziksel saldırının ardından verilen beyaz kod uygulaması ile tüm hastane güvenlik ekipleri uyum içerisinde hareket ederek şüpheli şahsı etkisiz hale getirdi. 

Bu tatbikat ile hastane personelinin güvenliğinin sağlanması konusundaki hassasiyetin arttırılması ve olası durumlara karşı tüm çalışanlarda farkındalık oluşturmak amaçlandı.

Konu hakkında açıklama yapan Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kalite Kontrol Koordinatörü Ümmügülsüm Oflaz   “Hastanemizde beyaz kod tatbikatı gerçekleştirdik. Beyaz Kod, sağlık çalışanlarına sağlık hizmeti sunumu sırasında hasta ya da hasta yakınları tarafından fiziksel, psikolojik ya da sözlü olarak şiddet uygulanmasıdır. Böyle bir şiddete maruz kaldığını düşünen sağlık çalışanı 1111 kodunu arayarak beyaz kod vermiş olur. Beyaz kod sırasında güvenlik kuvvetlerinin beyaz kod veren personele anında müdahale etmesi ve yardım etmesi, saldırgan ya da saldırganları olay yerinden güvenli bir şekilde uzaklaştırması hedeflenmektedir. Biz de beyaz kod tatbikatı yaparak hastanemizde sağlık çalışanına ne kadar kısa sürede müdahale edebildiğimizi ve güvenlik kuvvetleri olarak ne kadar etkili olduğumuzu görmek istedik. Hastanenin büyüklüğüne göre ele alınan bir süre düşünürsek biz de yaklaşık bir dakikada içinde beyaz kod veren personele olay yerine hızla güvenlik ekipleri gelmişlerdir.” dedi. 

Beyaz kod; hastane çalışanlarına hastane sınırları içerisinde kurum çalışanlarına karşı gerçekleşen sözel-fiziksel saldırı durumlarında güvenlik personelinin en hızlı biçimde durumdan haberdar edilmesi ve olay yerine yönlendirilmesini ve 5188 sayılı Özel Güvenlik Hizmetleri Kanunu çerçevesinde müdahale etmesini sağlamak amacı ile verilir.

Beyaz kod, gerçekleşmesi olası bir fiziksel saldırı durumunda olay yerine en yakın olan güvenlik görevlilerinin mümkün olan en kısa sürede intikal edip riski en aza indirgeyerek olayı çözümlemesi ve kayıt altına almasını sağlayan bir sistemdir.


Beyaz kod uygulamaları şu şekildedir:
- Hastaneye ait tüm giriş-çıkışlar güvenlik görevlileri tarafından kontrol edilir ve beklenmedik durumlarda güvenlik amirlerinin talimatı ile çıkışlar kapatılır.

- Giriş-çıkışlarda görev yapan güvenlik personeli şüpheli şahısların dedektörle üst aramasını yapar, karşı gelenleri kolluk kuvvetlerine bildirir.


- Devriye ekipleri hastanenin tüm birimlerini düzenli olarak dolaşarak güvenliği sağlar.

- Beyaz kod kapsamında ele alınan olaylarda izlenecek yöntemle ilgili tüm çalışanların bilgilendirilmesine yönelik eğitim çalışmaları yapılır.
 
 



Haber Tarihi : 31.12.2018

AYLARA GÖRE HABERLER