Türk Kültüründe Mevlit Geleneği Uluslararası Sempozyumunun Tüm Oturumları Tamamlandı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesinde (SCÜ) düzenlenen "Süleyman Çelebi Türk Kültüründe Mevlit Geleneği" adlı uluslararası sempozyumunun tüm oturumları tamamlandı.
 
Süleyman Çelebi'nin vefatının 600'üncü yıldönümü olması münasebetiyle Cumhurbaşkanlığımız ve UNESCO tarafından 2022 yılı "Süleyman Çelebi Yılı" olarak ilan edildi. Bu kapsamda pek çok kurum ve kuruluş tarafından yıl boyunca Süleyman Çelebi'yi anma  programları düzenlendi ve düzenlenmeye devam etmektedir. Düzenlenen programlardan biri de Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
 
Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sivas Valiliği, Sivas Belediyesi, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Türk Dil Kurumu ve TÜRKSOY sempozyuma katkı sundu.

 
Toplam 45 üniversiteden 69 akademisyenin katıldığı sempozyum, 17 oturumda iki gün boyunca sürdü.


SCÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, sempozyumun değerlendirme toplantısında yaptığı konuşmada, 2 gün boyunca 69 tebliğ sunulduğunu ve bu tebliğlerin kitap haline geleceğini söyledi. Rektörümüz sempozyumun büyük bir emeğin ürünü olduğunu belirtip, herkesin gece gündüz var gücüyle sempozyumu iyi bir noktaya taşımak için çalıştığını belirtti. Sempozyumda emeği geçenlere teşekkür eden Rektör Yıldız, gelecek yıl da Âşık Veysel’in vefatının 50. yılı olması dolayısıyla sempozyum düzenleyeceklerini de söyledi.


Sonrasında söz alan Prof. Dr. Bilal Kemikli, mevlit geleneğini, 17 oturumdan oluşan geniş katılımlı sempozyumda, tebliğ sunan hocaların metinlerinin zenginliğinin önemine değinerek, halk şiirlerinin mevlitle ilgili bağlantısı olduğundan bahsetti.


Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal ise sunulan bildirilerin istatistiki verilerine değinerek, Süleyman Çelebi’ye değinilen bildirilerden, gelenek üzerine sunulan bildirilerden, yurt dışında yapılan mevlitle ilgili bildirileri, mevlidin bölümleri, mevlidin musikisi ile ilişkisinin bulunduğu bildirilerden bahsetti.

Son olarak söz alan Prof. Dr. İsmet Çetin, Osmanlı’dan gelen kültürel atmosferden dolayı "Türk Kültüründe Mevlit Geleneği Uluslararası Sempozyumu"nun önce Bursa’da sonra Sivas’ta yapılmasının çok isabetli bulduğunu söyleyerek, Cumhuriyet Döneminde de Süleyman Çelebi’nin mevlidinin önemine değindi.


Her bir oturum sonunda, oturum başkanları tarafından konuşmacı akademisyenlere teşekkür belgesi takdim edildi.



Haber Tarihi : 29.10.2022

AYLARA GÖRE HABERLER