Proje Koordinasyon Uygulama Araştırma Merkezi’nden Konferans

Proje Koordinasyon Uygulama Araştırma Merkezi – Proje Destek Ofisi, Konferanslar dizisine devam etti ve “Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Sağlığı” adlı konferans düzenledi.

 

Rektörlük Konferans Salonu’nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyemiz Prof. Dr. Zehra Gölbaşı katıldı.

 

Prof. Dr. Zehra Gölbaşı, “Toplumsal cinsiyet veya cinsiyet, bu iki kavramın sağlıkla bir ilişkisi var mıdır? Herhâlde buna toplumdaki her insan tabii ki cevabını verecektir. Ancak bu ilişki düşündüğümüzün neresinde, biraz daha buz dağının arkasına bakacağız. Sağlık kavramının pek çok tanımı var, ben şöyle tanımlıyorum, hem bireysel, hem toplumsal, hem de evrensel seviyede. Herhâlde en önemli değer, sağlık ve bu değeri biz kaybettiğimiz zaman anlıyoruz. Bireysel olarak sağlıklı olmak yetmiyor aslında, toplumsal olarak hatta tüm dünya, küresel olarak kalkınmak ve sağlıklı olmak dünya için de çok önemli, insanlık için de çok önemli. Böyle olduğu için uluslararası sağlık örgütlerinin, uluslararası topluma yönelik geliştirdikleri hedefler var ve her ülkenin kendi koşullarında bu hedefleri gerçekleştirmeye yönelik adımlar atmasını bekliyorlar.” dedi.

 

Konuşmasının devamında Prof. Dr. Gölbaşı, “Kadın erkek eşitliğinin sağlanması, anne sağlığının iyileştirilmesini, çocuk ölümlerinin azaltılması, aşırı yoksulluğun ortadan kaldırılması gibi hedeflere baktığımız zamanda dünyadaki yoksul kadınların %70 oranını kapladığını veya bir çocuğun sağlığının temel belirleyicisinin annesi olduğunu göz önüne alırsak nerdeyse hedeflerin çoğunluğu kadını ilgilendiriyor. Küresel olarak kalkınma için, sağlık vazgeçilmez. Biz sağlıkta belli bir düzeye getirmek istiyorsak toplumu, kadının sağlığı vazgeçilmez. Kadının sağlığını bir noktaya götürmek istiyorsak, onu biyolojik cinsiyetinden öte toplumsal cinsiyet açısından veya cinsiyetinin farklı boyutları ile ele almamız gerekiyor.” İfadelerine yer verdi.

 

Programın sonunda Rektör Danışmanımız Dr. Öğr. Üyesi Enis Baha Biçer, Prof. Dr. Zehra Gölbaşı’ya konuşmalarından dolayı teşekkür belgesi verildi.



Haber Tarihi : 04.05.2018

AYLARA GÖRE HABERLER