Potestas Kulübü’nden ‘Didem Mollaoğlu’ ile Söyleşi

 İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Potestas Kulübü ‘Didem Mollaoğlu’ ile söyleşi programı düzenledi. 


İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen programa akademisyenler ve öğrenciler yoğun ilgi gösterdi.

Kurumsal İletişim Uzmanı Didem Mollaoğlu, yol hikâyelerini, hayalindeki dünya turunu nasıl gerçekleştirdiğini ve seyahat ettiği ülke ve şehirlerdeki anılarını paylaştı. Öğrencilere yolculuk sürecinde neler yaptığını ve neler yapılması gerektiği hakkında bilgiler verdi. 

‘Yolculuğum 16 ay sürdü, 513 gün toplamında, günlük 67 TL harcadım, buna her şey dâhil.’

Didem Mollaoğlu, söyleşisinde, ”1978 doğumluyum, baba tarafından Antakyalı, anne tarafından Konya Ereğliliyim. Samsun doğumluyum, Karadeniz Ereğli’de büyüdüm, Ankara’da okudum, İstanbul’da on beş yıl çalıştım, eski bir beyaz yakalıyım. Bu gezide 15 ülke oldu, çalışma hayatım boyunca toplamda tüm seyahatlerim boyunca yaklaşık 35 ülke oldu, tam sayısını ben de bilmiyorum. 15 ülke, 150 şehir, 79 bin kilometre buna uçak uçuşları da dâhil. En çok sorulan soru, kaç para harcadın? Yolculuğum 16 ay sürdü, 513 gün toplamında, günlük 67 TL harcadım, buna her şey dâhil. Her şeyden kastım; ulaşım, konaklama, yeme-içme ve bazı özel ihtiyaçlar (diş macunu, temizlik ürünleri vs.)  Şimdi olsa yola çıksam, 67 TL’nin yarısına mal ederdim, belki çok daha az.” dedi.

Özellikle batılı gençlerin gönüllülük usulüyle çalıştığını belirten Mollaoğlu, yaptığı seyahatlerle ilgili bilgiler paylaşarak “Ne yapıyorsunuz? Çiftliklerde çalışıyorsunuz, okullarda çalışıyorsunuz, İngilizce biliyorsanız İngilizce öğretiyorsunuz, resepsiyonda olabilir, temizlik işi olabilir, ‘housekeeping’ olabilir. Her türlü işte çalışarak günde 5 saat çalışıyorsunuz, bunun karşılığında size, çalıştığınız yer konaklama yeri ve yemek veriyor. Dolayısıyla aslında seyahatinizin çok büyük kalemlerini bu şekilde bertaraf etmiş ve tasarruf etmiş oluyorsunuz. Aslında bu şekilde gezerek oradaki yerel hayatı da çok güzel bir şekilde tecrübe etmiş oluyorsunuz.” diye ifade etti. 
 
Mollaoğlu,” Diğer bir şeyde şu an bence sizin yaşınız için çok önemli. Ben bilseydim yapardım bunu; ama hiç bilmiyordum. Working Holiday vizesi var. Bu vize Avustralya, Yeni Zelanda ve Kanada’da geçerli. Yine Avrupalı gençler bu şekilde geziyorlar. Bu 3 ülkeye başvuruyorsunuz. Türkiye kontenjanı Avustralya için 100 kişi ile sınırlı maalesef. O yüzden o başvuru tarihlerine çok çok erken den başlayabilirsiniz. Bu vizeyi aldıktan sonra bu ülkelerde, 1 senelik çalışma hakkınız oluyor. Avustralya’da asgari çalışma saati, 1 saatlik asgari ücret 22 dolardan başlıyor. Dolayısıyla Avrupalı gençler Avustralya’ya veya Yeni Zelanda’ya gidip buralarda 1 sene çiftliklerde falan çalışıyorlar. Bildiğiniz ırgatlık yapıyorlar. Restoranlarda çalışıyorlar, garsonluk yapıyorlar, buralarda çalışarak para biriktiriyorlar. Sonrasında 1-2 sene geziyorlar, tekrar vizeye başvuruyorlar, tekrar çalışıyorlar, tekrar para biriktirip, tekrar çıkıyorlar. Böyle geziyorlar. Bu insanlar Avrupalı gençler ya lise bittikten sonra çıkıyorlar ya da üniversite bitiminde çıkıyorlar yola.” diye konuştu.
 
Söyleşi, Didem Mollaoğlu’nun yol hikâyeleri, gittiği ülkelerde ve şehirlerdeki bilgi ve tecrübe paylaşımlarıyla sona erdi. 
 
 
 



Haber Tarihi : 10.05.2018

AYLARA GÖRE HABERLER