Rektör Yıldız “Üretim Artarsa Bal Bursa Dönüşecek”

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Veteriner Fakültesi tarafından kampüs içerisinde yetiştirilen arılardan 120 kilogram organik bal elde edildi.

 

Sivas'ın zengin bitki ve çiçek florasında tamamen şekersiz ve organik olarak elde edilen 120 kilo bal Üniversitenin ziyaretçilerine hediye edilecek. Hedef ise ilerleyen yıllarda üretimi arttırıp elde edilecek gelirle öğrencilere burs sağlamak.

 

SCÜ Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız yaptığı açıklamada temel amaçlarının öğrencilere arı yetiştiriciliğini ve arı hastalıklarını uygulamalı olarak öğretip gelecek yıllarda üretimi yükselterek buradan elde edilen gelirle öğrencilere burs imkanı sağlayabilmek olduğunu belirtti.

 

Rektör Prof. Dr. Yıldız konuşmasının devamında, arılara şeker ve arı maması verilmediğini, tamamen organik bal elde ettiklerini belirterek, “Veterinerlik Fakültemiz Üniversitemiz içerisinde güçlü fakültelerimizden bir tanesi. Öğrencilerimizin hayvan hastalıkları hakkında çalışmalar yapması gerekiyor. Biz de bu sene hem arı yetiştiriciliğini hem de arı hastalıklarını öğretmek üzere 12 kovan arı aldık. Şu anda şekersiz şekilde bal ürettik. Bu uygulamada öğrenciler de hem arı yetiştiriciliğini hem de hastalıkları gözlemleyebildikleri için eğitime katkı sağlanmış oluyor. Arılarımızda tamamen saf ve organik bir bal oluştu. Elbette gelecek yıllarda bu işi daha profesyonel şekilde yapacağız. Hocalarımız ve öğrencilerimiz bu işi tamamen öğrenmiş olacaklar.” şeklinde konuştu.

 

Rektör Yıldız son olarak hedeflerinin üretimi çoğaltmak ve elde edilen gelirle öğrencilere burs imkânı sağlamak olduğunu belirterek, “Şu anda mevcut 12 kovanımız var. Hedefimiz bu kovanların sayısını arttırmak ve arılarda görülen farklı hastalıkları da teşhis etmek. Daha önce bizim fakültemizde arılarla alakalı çalışan bir hocamız yoktu fakat şimdi bir hocamız çalışıyor. Bundan sonra asistan ve öğrencilerimiz arılarla alakalı çalışma yapacaklar. Bu sene 12 kovandan 30 petek bal aldık. Bunları hediye olarak çeşitli yerlere vereceğiz fakat gelecek yıl bu ürün çoğalırsa üretilen balı satıp öğrencilerimize de burs olarak verebiliriz.” ifadelerine yer verdi. (İHA)
 



Haber Tarihi : 24.08.2022

AYLARA GÖRE HABERLER