Annelerin Çoğu Bebeklerin İhtiyaçlarından Daha Fazla Süt Üretmektedirler

 Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı öğretim Üyesi ve Suşehri Sağlık Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Nilüfer Tuğut 1-7 Ekim Ulusal Emzirme Haftası nedeniyle anneleri ve anne adaylarını bilgilendirmek amacıyla bir basın açıklaması yaptı. 


Anne sütü ve emzirmenin anne ve bebek üzerine olumlu etkilerinden bahseden Doç. Dr. Tuğut, “Bebeklerin beslenmelerini konu alan çalışmalarda en önemli besinin anne sütü olduğu vurgulanmaktadır. Anne sütünün besin değerinin yüksek olması, bebeğin fiziksel, zihinsel ve ruhsal gelişimi içi olumlu katkısı, sindiriminin kolay olması, hastalıklara karşı bebeği bir ömür boyu koruması, bebeğin özellikle ilk 6 ay süre ile tüm besin gereksinimini karşılaması gibi özellikleri nedeniyle en önemli besindir. Ayrıca, emzirme annenin şeker hastalığı, meme ve yumurtalık kanserine yakalanma riskini azaltmakta ve sağlığını korumaktadır. “dedi.

Annelerin Çoğu Bebeklerin İhtiyaçlarından Daha Fazla Süt Üretmektedirler

Anne sütünün bebekleri için yetersiz geldiği şeklindeki yanlış bilgilendirmelerin bebekler üzerinde yanlış beslenme şekilleri oluşturduğunu ifade eden Doç. Dr. Tuğut, “Dünya Sağlık Örgütü, Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu ve Amerikan Çocuk Akademisi bebeklerin ilk altı ay yalnızca anne sütü ile beslenmelerinin gerekli ve yeterli olduğunu açıklamış ve 7. aydan itibaren ek gıdalara başlanılması, iki yaşını tamamlayana kadar da emzirmeye devam edilmesini önermektedir. Ancak bu önerilere rağmen sadece anne sütü alma ve anne sütüne devam etme oranları beklenenden düşük olduğu bilinmektedir. Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA) en son verilerinde bebeklerin % 57,9’unun yaşamın ilk iki ayında sadece anne sütü ile beslendiğini göstermektedir. Bu oran çocuğun yaşıyla birlikte hızla azalmaktadır. İlk bir saat içinde anne sütü ile beslenme oranı Türkiye’de ortalamanın üstünde, fakat istenilen düzeyde değildir. 

Bebeklerin beslenmesinde doğumdan kısa bir süre sonra hazır mama ve diğer sıvı gıdaların kullanımı, emzik ve biberon kullanma alışkanlığı yüksektir. Altı aydan daha kısa bir süre sadece anne sütü ile beslenme nedeni ise bebeğin emmeyi bırakması ve anne sütünün yetersiz olması düşüncesidir. Fakat anne sütü yetersizliği nadir bir durumdur. Genellikle annelerin çoğu bebeklerin ihtiyaçlarından daha fazla süt üretmektedirler. “ dedi. 

Anne sütünün az da olsa yetersiz geldiği durumlarda olduğunu ifade eden Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, “Nadir durumlarda anne sütü yetersiz olabilir. Anne sütü yetersizliği varsa bebekte yetersiz kilo alımı ve yetersiz idrar yapımı görülür ve bu iki kriter güvenilir belirtilerdir. Doğum sonrası ikinci hafta sonunda doğum ağırlığına ulaşamamak ve ilk aylarda, ayda 500 gr’ın altında kilo almak anne sütünün yetersizliğini gösterir. İlk iki günde 2-3 kezden, üçüncü günde üç kezden, dördüncü günde dört kezden, altıncı günde altı kezden daha seyrek, yoğun idrar yapma durumunda anne sütünün yeterli olduğu düşünülür. Anne sütü yetersizliğini düşündüren olası belirtiler bebeğin uzun süre ve sık emmesi, emdikten sonra tatmin olmaması, sık ağlaması, memeyi reddetmesi, sert, kuru ve seyrek dışkılaması, az miktarda dışkılamasıdır. Böyle durumlarda, güvenilir belirtiler aranmalı ve bebek kilo yönünden sık aralarla izlenmelidir.” dedi.

Anne ve anne adaylarına bebeklerin düzenli ve yeterli şekilde anne sütü alabilmesi için bazı önemli uyarılarda bulunan Tuğut, “Anne sütünü artırmak için bebeklerin doğumdan sonraki ilk yarım saat içinde emzirilmesi, tensel temas, sık ve sınırsız emzirme, özellikle ilk zamanlarda günde en az 8 kez emzirmek gerekir. Annenin bebeğini başarıyla emzirebileceğine inanması, güveninin yüksek olması, bebeğin memeyi iyi kavrayarak doğru teknikle emmesi, memelerin iyi boşaltılması, emzirirken memeye masaj uygulanması, anne ve bebeğin aynı odada kalarak özellikle geceleri bebeğini emzirmeye devam etmesi anne sütünü artırmaktadır. Annenin sütünü artırmak amacıyla en az iki litre su içmesi, sağlıklı ve yeterli beslenmesi, kafeinli içeceklerden alkol ve sigaradan uzak durması önemlidir. Unutmayın anne sütü yetersizliği nadir bir durumdur. Anne sütünü yeterli hâle getirmekte çok basittir.” dedi.
 



Haber Tarihi : 02.10.2018

AYLARA GÖRE HABERLER