SCܒden Türkiye’nin İlk Yerli ve Milli Atıf Sistemi

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, “İSNAD Atıf Sistemi’nin 376 sosyal bilim dergisi, 63 bin makale taraması var. Birçok üniversitemiz ve enstitümüz İSNAD Atıf Sistemi’ni kullanıyor. Yapmak istediğimiz şeylerden biri de Atıf Sistemini İslam Dünyasında ve Türk Dünyasında da kullandırmak.” dedi.

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız, sosyal bilimler alanında hedef çalışmalardan biri olan, Türkiye’nin yerli ve millî ilk atıf sistemi İSNAD Atıf Sistemiyle ilgili açıklamalarda bulundu. 

 

Rektör Yıldız, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nin bu sene 46’ncı yılını kutladığını ve köklü bir üniversite olduğunu söyleyerek, “Göreve geldiğimizde hedeflerimizden birisi şuydu: Sosyal bilimler, fen bilimleri, sağlık bilimleri alanlarında öne çıkacak çalışmalar yapmak. 2017 yılında Dini İlimler Araştırma Merkezi’ni (DİMER) kurduk. İlahiyat Fakültesi’nde faaliyete başladık. Bunlardan bir tanesi İSNAD Atıf Sistemi. İSNAD Atıf Sistemi yerli ve millî ilk atıf sistemi. Daha önceden biz makalelerimizde, kitaplarımızda farklı atıf sistemleri kullanıyorduk ve bu atıf sistemleri bize ait olmayan atıf sistemleriydi.” dedi.

 

Türkiye’de Bu Çalışmayı İlk Biz Gerçekleştirdik

 

“Şu an İSNAD Atıf Sistemi’nin 376 sosyal bilim dergisi, 63 bin makale taraması var.” diyerek konuşmasını sürdüren Rektör Prof. Dr. Yıldız konuşmasının devamında, “Birçok üniversitemiz ve enstitümüz İSNAD Atıf Sistemini kullanıyor. Yapmak istediğimiz şeylerden biri de Atıf Sistemini İslam Dünyasında ve Türk Dünyasında da kullandırmak. Buna yönelik çalışmaları yapıyoruz. Türkiye’de böyle bir çalışmayı ilk biz gerçekleştirdik. Bu da Üniversitemiz ve fakültemiz adına önemli bir gelişme. İSNAD Atıf Sisteminin birinci baskısını daha önceden yapmıştık. Sonra ikinci baskısını yaptık. Bu ikinci baskıyı da bütün ilahiyat fakültelerine ve hocalarımıza gönderiyoruz. İlahiyat Fakültesi Dergimizde de bu sistem kullanılıyor.” ifadelerini kullandı. 

Daha önce kullanılan atıf sistemlerinin Batı kaynaklı olduğunu vurgulayan Rektör Yıldız, “Daha önceden kullandığımız Chicago Atıf Sistemi vardı. Bir dipnot gösteriminde, bir de metnin içinde kullandığımız vardı. Ülkemiz bunlara para veriyor. Yapmış olduğumuz atıf sisteminde ortak kurallar belirledik. Tüm İslam Dünyasında ve Türk Dünyasında kullanılabilecek sisteme geçtik. Çünkü Batı kaynaklı atıf sistemlerinde bazı şeyleri yapamıyorduk. Bundan sonra İslami araştırmalarda olduğu gibi sosyal bilimlerin diğer alanlarında da çok rahat kullanabiliyoruz ve ücretsiz. Böylece ülkemizin kaynaklarını da dışarıya göndermiyoruz.” şeklinde konuştu.

 

İSNAD Atıf Sistemi Yaygınlaştıkça Yabancı Atıf Sistemlerine İhtiyaç Duymayacağız

 

İlahiyat Fakültesi Dergisinde de İSNAD Atıf Sistemini kullandıklarını söyleyen Rektör Prof. Dr. Yıldız, dergi hakkında da açıklamalarda bulunarak şunları kaydetti:

 

“İlahiyat Fakültesi Dergimiz şu anda dünyaca taranan indekslerde Türkiye’nin birinci ilahiyat fakültesi dergisi konumunda. Çok sayıda makale alıyoruz. Hocalarımız bizim fakülte dergimizde makalelerini yayımlatmak için gönderiyorlar. Haziran ve Ocak ayı olmak üzere senede 2 kere çıkarıyoruz. Bu tarihlere de dikkat ediyoruz. İSNAD Atıf Sistemi yaygınlaştıkça yabancı atıf sistemlerine ihtiyaç duymayacağız. DİMER’in başındaki arkadaşlarımıza, Sami Şahin’e, İlahiyat Fakültesi Dekanımız Yusuf Doğan’a teşekkür ediyorum. Şu anda başka bir üniversitede olan, bu çalışmaları başlatan Abdullah Demir’e çok teşekkür ediyorum.”
 



Haber Tarihi : 30.06.2020

AYLARA GÖRE HABERLER