Rahim Ağzı Kanserinden Kurtulmak Mümkün

Rahim ağzı kanseri, kadınlarda en çok rastlanan hastalıklardan biri. Üniversitemiz Sağlık Bilimleri Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Suşehri Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd. Doç. Dr. Nilüfer Tuğut, rahim ağzı kanserinin nedenlerinden, rahim ağzı kanseri tarama programlarından ve erken tanının insan hayatındaki öneminden bahsetti.

Dr. Tuğut, ‘’Dünyada yılda yaklaşık 10 milyon yeni kanser vakası ortaya çıkmakta ve 6 milyon insan kanserden ölmektedir. 2020 yılında ise yeni kanser vakalarının 15 milyona ve kanserden ölümlerin de yaklaşık 10 milyona çıkması beklenmektedir. Dünyada ve Türkiye’de tüm ölüm nedenleri arasında kanser ikinci sırada yer almaktadır. Tüm dünyada görülen kadın kanserlerine baktığımızda meme kanseri ilk sırada ve serviks kanseri (rahim ağzı kanseri) dördüncü sıradadır. Dünya çapında iki dakikada bir kadın rahim ağzı kanserinden ölmektedir.’’ dedi.

30-55 Yaş Grubu Risk Altında

Rahim ağzı kanserinin birçok nedeni olduğunu vurgulayan Dr. Tuğut, ‘’ 30-55 yaş grubundaki kadınlarda görülmekle birlikte daha genç yaştaki kadınlarda da görülmeye başlamıştır. Tüm kadınlar rahim ağzı kanseri yönünden risk altındadır. 30-55 yaş grubunda olma, sosyo-ekonomik durumun düşük olması, 18 yaş öncesi cinsel ilişkiye başlama, üç veya daha fazla cinsel eşe sahip olma, eşin çok eşli olması, eşin prostat ve penis kanseri olması, daha önce serviks kanserli eşi olan bir erkekle evlilik yapma, 5 yıldan uzun süre doğum kontrol hapı kullanma, sigara içme, vitamin C, A, beta karoten ve folat eksikliğinin olması, tedavi edilmemiş vajinal enfeksiyon, cinsel yolla bulaşan hastalık öyküsünün olması rahim ağzı kanseri riskini artırmaktadır. Rahim ağzı kanserini başlatan en önemli neden ise cinsel yolla bulaşan bir virüs olan HPV (İnsan Papilloma Virüsü) 'dir. HPV enfeksiyonları tüm dünya ile birlikte ülkemizde de artmaktadır. Rahim ağzı kanserinin yaygın belirtileri kanlı ve kötü kokulu vajinal akıntı, âdet kanamalarında artış, cinsel ilişki sonrası kanama, cinsel ilişki sırasında ve/veya sonrasında ağrı ve menopoz sonrası dönemde kanamadır. Seyrek belirtileri ise kasık bölgesinde ağrı, sık idrar çıkma isteği ve kanlı idrardır.’’ ifadelerini kullandı.

Erken Tanı Çok Önemli

Erken tanılama ile hayatta kalma şansının çok yüksek olduğunu, rahim ağzı kanserinin erken dönemlerinde yakalanması rutin olarak yılda bir kez yapılan Pap-smear testinin (rahim ağzından sürüntü alınıp incelenmesi) önemini anlatan Dr. Tuğut, “Bu işlem basit ve genellikle ağrısızdır. Bu test ile henüz başlangıç aşamasındaki kanser tanınmakta ve tedavisi de başarılı olmaktadır. Pap-smear testi rahim ağzı kanserlerin % 90'ını erken dönemde yakalayabilir. Ülkemizde rahim ağzı kanseri tarama programı 30 yaşında başlanmaktadır. 30-65 yaş kadınlarda beş yılda bir PAP-smear testi yapılmaktadır. 65 yaşında son iki testi negatif çıkanlar tarama programından çıkartılmaktadır. Bu test için en uygun zaman son âdet tarihinden 10-18 gün sonrasıdır ve âdet döneminde yapılmamalıdır. Kanser Erken Teşhis Tarama Eğitim Merkezleri’nde (KETEM) yürütülen tarama çalışmalarına artık Aile Sağlığı Merkezleri de katılmıştır. Bu hizmet ücretsiz olarak verilmektedir. Üniversitemiz Hastanesi’nde de bu hizmete ulaşılabilir.’’ dedi.





Haber Tarihi : 09.02.2017

AYLARA GÖRE HABERLER