SCÜ’den Antibiyotiklere Dirençli Bakterilere Karşı Geliştirilen Yeni Strateji

Her geçen gün artan antibiyotik direnci önemli bir halk sağlığı problemidir.

 

Bu direnç enfeksiyonlarla mücadeleyi zorlaştırmaktadır. Staphylococcus aureus suşları, özellikle metisilin antibiyotiğine dirençli suşlar, ortopedik cerrahi işlemleri sonrasında biyofilm adı verilen organize yapılar oluşturarak tedavide güçlüklere ve ciddi komplikasyonlara yol açmaktadır. 

 

Konu ile ilgili Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde (SCÜ) görev yapan akademisyenler tarafından yapılan çalışmada önemli sonuçlar elde edildi.

 

Bahsedilen sorunun üstesinden gelebilmek için multidisipliner iş birliği ile bir tedavi yaklaşımı fikri ve önerisi Doç. Dr. Özhan Pazarcı tarafından ortaya konulmuştur. N-Asetil Sistein ve Carvacrol’ un ( Kekiğin Etken Maddesi) farklı oranlarda etkili kombinasyonlarının belirlenmesi, Metisiline dirençli S. aureus (MRSA) üzerindeki antimikrobiyal ve antibiyofilm sinerjistik etkinliğinin ortaya konulması Tıbbı Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Hümeyra Taşkın Kafa ve Dr. Öğr. Üyesi Mürşit Hasbek tarafından gerçekleştirilmiştir. 

 

Belirlenen ilaç kombinasyonlarının fibroblast sağlıklı hücreler üzerindeki sitotoksik etkisi Tıbbi Biyokimya laboratuvarında Doç. Dr. Ayça Taş ve Öğr. Gör. Zuhal Tunçbilek tarafından araştırılmıştır. 

 

Sinerjistik konsantrasyonların uygunluğu ve kombinasyonu yapılan ilacın kimyasal karakterizasyonu Kimya Mühendisliği ve KANAM (Kanser Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi) laboratuvarlarında Doç. Dr. Neşe Keklikçioğlu Çakmak tarafından gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın klinik olarak açıklanması Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalından Doç. Dr. Özhan Pazarcı ve Doç. Dr. Seyran Kılınç tarafından gerçekleştirilmiştir. 

 

Çalışmalar sonucu elde edilen veriler yorumlanarak birleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar göstermiştir ki bu ilaç kombinasyonu önerilen yeni endikasyon ile bakteri biyofilmini sağlıklı doku hücrelerine zarar vermeden %84 oranında yok etmektedir. 

 

Bu çalışmanın cerrahi işlemler sonrasında ortaya çıkan enfeksiyonlarla ilgili gelecek ilaç çalışmalarına temel oluşturacağı ön görülmektedir. “N-Asetil Sistein ve Carvacrol Kombinasyonu: Staphylococcus aureus Enfeksiyonlarına Yeni Bir Terapötik Yaklaşım mı?”  başlıklı çalışmamız Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği’nin (TOTBİD) saygın bir ödülü olan, Prof. Dr. Zeki Korkusuz Temel Bilimler Araştırma Ödülüne layık görülmüştür. 

 

Konuyla ilgili açıklama yapan Doç. Dr. Özhan Pazarcı, “ Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde görevli akademisyen arkadaşlarımızla birlikte N-Asetil Sistein ve Carvacrol’ un Staphylococcus enfeksiyonun üzerindeki etkisini araştırdık. Bilindiği üzere Staphylococcus, ortopedide en büyük enfeksiyon etkenidir. Günümüzde antibiyotik direnci giderek artmaktadır. Yani bakteriyel enfeksiyonlara karşı giderek güçsüzleşiyor. Biz bu iki etken maddeyi (ilacı)  birbirleriyle kombine ederek Staphylococcus’a karşı daha güçlü bir etki oluşturan madde ortaya koyduk. Bu çalışma ‘Türk Ortopedi ve Travmatoloji Birliği Derneği’nin (TOTBİD) saygın bir ödülü olan, Prof. Dr. Zeki Korkusuz Temel Bilimler Araştırma Ödülü’ne’ layık görüldü.” dedi.



Haber Tarihi : 07.11.2022

AYLARA GÖRE HABERLER