“İpek Yolu” Paneli Düzenlendi

Üniversitemiz Kültür Merkezi’nde yüksek lisans ve lisans öğrencilerinin sorgulama, soru sorma yeteneklerini geliştirmelerine, dinleme, empati kurma yeteneklerini geliştirerek kaynaşma ve dayanışmalarına ortam sağlamak amacıyla Üniversitemiz Eğitim Bilimleri Enstitüsü tarafından ‘’İpekyolu’’ konulu panel düzenlendi.

Panele Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Ünal Kılıç, Prof. Dr. Mehmet Çimen, Rektör Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Taner Çifçi, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Aksu, Dekan Yardımcısı Yrd.Doç.Dr.Erkan Yeşiltaş,Genel Sekreter Vekili Doç. Dr. Hakan Yekbaş, Genel Sekreter Yardımcısı Alper Duran, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Eğitim Bilimleri Enstitü Müdürü ve panel başkanı Doç. Dr. Hakan Koç yaptığı açış konuşmasında devletleri canlıya benzeterek, “Devletler tıpkı canlılar gibi doğar, büyür ve ölür. Canlıların sağlıklı ve güçlü yaşam sürdürebilmeleri, kan dolaşımı, sinir, kas ve sindirim sistemlerinin düzenli çalışmasına bağlıdır. Benzer şekilde devletlerin de güçlü olmaları ekonomik, askerî, yürütme, yargı vb. sistemlerinin sağlıklı bir yapıda yürümesine bağlıdır. Gerek canlıların gerekse devletlerin bu sistemlerinde oluşabilecek bozulmalar, canlıların hastalanmasına veya ölmesine neden olurken, devletlerin de dışa bağımlı hâle gelmesine veya tarihten silinmesine neden olmaktadır.” dedi. Devletlerin sistemlerinde bozulmalara neden olacak sebeplere değinen Doç. Dr. Koç, “15 Temmuz gecesi hepimiz üzülerek, ağlayarak, sinirlenerek Batılı güçlerin askerî, yasama ve yürütme sistemlerimize yönelik darbe girişimlerine tanık olduk. Yine 15 Temmuz gecesi Batılı güçlerin bu kirli oyununu; minarelerden yükselen ezan, sela sesleri eşiğinde, aziz Türk Bayrağı altında sokaklara koşan Türkiye sevdalısı, demokrasi nöbetleri tutan halkımız ve canlarını, mallarını bu uğurda hiçe sayan şehitlerimiz ve gazilerimizdir.’’ dedi.

Panelin ilk bölümünde Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Hasan Işık “İpek Yolunun Tarihi Yapısı ve Önemi” başlıklı konuşmasında coğrafi keşiflerle birlikte değişen ekonomin dinamiklere ve dengelere değindi. Dr. Hasan Işık, “Gerek Anadolu Selçuklu ve gerekse Osmanlı Devleti’nin ekonomik sistemini ayakta tutan en önemli yapılardan birinin adıdır, İpek yolu. Doğu ile Batıyı birleştiren bu kadim yol, yine o dönem Batılı güçlerin bir hamlesi olan coğrafi keşifler ile önemini yitirmiştir. Bu durum üç kıtada 400 yıl hüküm süren Ulu Çınar Osmanlı Devleti’nin ekonomik sisteminin zayıflamasına ve diğer sistemleri işleyemez hâle getirip bozulmalarına neden olmuştur. Doğu ile Batıyı birleştiren bu yolda sadece ticarete konu olan ipek gibi mallar taşınmadı aynı zamanda Doğunun kültürü Batıya taşındı” ifadelerini kullandı.

Panelin ikinci bölümünde Ankara Gazi Üniversitesi, Eğitim Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Bülent Aksoy, “İpek Yolunda Enerji Politikası” başlıklı konuşmasında ipeğin yerini günümüzde enerjinin aldığını söyleyerek, “Ulu Çınar’ın tohumlarından yeşeren genç ve dinamik Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bu topraklarda ilelebet var olması, Cenab-ı Allah’ın izniyle, Türkiye sevdalısı vatandaşların birlikteliği ile mümkün olacaktır. Günümüzde Doğunun kıymetli eşyası ipek, bu kadim yol ile Batıya taşınmamaktadır. Lakin günümüzün ipeği enerjidir. Enerji denilince zihin haritalarımızda hâlâ ilk sırayı petrol ve doğal gaz alır. Petrol ve doğal gaz denilince akla Kafkas ve Ortadoğu Coğrafyası akla gelmektedir. Orta Çağ’da ipekten mahrum olan Batı günümüzde petrol ve doğal gazdan yoksundur. Bu iki kıymetli kaynak TANAP, Bakü-Tiflis-Ceyhan boru hatları ile enerji projeleri ve yolları ile Batıya taşınmaktadır.’’ dedi.

Panelin sonunda Rektör Yardımcımız Mehmet Çimen panelistlere plaket verdi.

 

HABERLE İLGİLİ VİDEO İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ:

youtu.be/mL9Fe1wjQzE     Vizyon 58

youtu.be/iuqwA6aoHl4        Kanal 58

youtu.be/PIMKdYjW0uQ     SRT



Haber Tarihi : 27.02.2017

AYLARA GÖRE HABERLER