Üniversitemizde El Dezenfektanı Üretildi

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından pandemik hastalık olarak ilan edilen koronavirüse (Covid-19) karşı el temizliğinin önemi uzmanlar tarafından sıkça vurgulanıyor.

 

Bu kapsamda, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyeleri Dr. Öğr. Üyesi Tutku Tunç ve Öğr. Gör. Eda Sönmez Gürer önderliğinde fakülte laboratuvarlarında Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) formülasyonuna uygun olarak Üniversitenin ihtiyaçlarını karşılamak üzere el dezenfektanı üretimine başlandı.

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alim Yıldız proje ekibini çalışma yaptıkları laboratuvarda ziyaret ederek proje hakkında bilgi aldı. Ziyarette Rektör Yıldız’a Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Alim eşlik etti.

 

Rektör Yıldız hijyenle ilgili ürünlerin bundan sonra Üniversitede üretilmesi için çalışmalar yapılacağını, böylece güvenilir ürünler kullanılabileceğini ifade etti. 

 

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Öğr. Gör. Eda Sönmez Gürer, koronavirüsün en çok el yoluyla bulaştığını, bu noktada da el temizliğinin önemli olduğunu anlattı.

 

Öğr. Gör. Gürer, “Ürün 3 maddeden oluşuyor. Esas ana maddesi yüzde 70’lık etil alkol. Etanolün bildiğimiz gibi çok büyük dezenfektan etkisini var. Ayrıca yüzde 3’lük oranında hidrojen peroksit var. Bir diğeri de gliserin. Cildimizi korumak amaçlı viskoz bir maddedir.” dedi.

 

Gürer konuşmasının devamında, “Sağlık Bakanlığı bu salgın döneminde hastaların, sağlık çalışanlarının kolayca el dezenfektanına ulaşması için Resmî Gazete’de yayımlanan ek bir genelge ile tüm eczacılarımıza DSÖ’nün formülasyonuna uymaları şartıyla dezenfektan üretme izni vermiştir. Biz de Eczacılık Fakültesi’ndeki hocalarımızla beraber böyle bir proje geliştirdik.  Bu el dezenfektanını öncelikle Üniversite Hastanemizdeki sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarını karşılamak amaçlı üretiyoruz. Daha sonra idari birimlerimize dağıtacağız. Bu projeyi sunduğumuzda bunu heyecanla karşılayan Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’a, tüm yönetimine ve çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.” cümlelerine yer verdi.



Haber Tarihi : 27.03.2020

AYLARA GÖRE HABERLER