Karın Zarını Tutan Tümörlere Cerrahi Müdahale

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’nın bir üst ihtisas alanı olan Cerrahi Onkoloji Kliniği’nde başarılı ameliyatlara imza atılıyor. 


 
Türkiye’de sadece 12 merkezde yer alan ve çeşitli kanser türlerinin tedavisinde önemli rol oynayan Cerrahi Onkoloji Kliniği kanser hastalarına hizmet veriyor.

 

Sağlık alanında yaptığı çalışmalarla dikkat çeken, bilimsel çalışmalarda da son yıllarda önemli mesafe kateden Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde kapalı yöntemle mide kanseri ameliyatları başarıyla yapılıyor. 

 

Buna ek olarak bünyesinde bulunan ve Türkiye’de sadece 12 merkezde hizmet veren Cerrahi Onkoloji Kliniğinde troid kanserinden yemek borusu kanserine ve nadir görülen yumuşak doku sarkomu ile malign melonom gibi kanser türleri de bu klinikte tedavi ediliyor.

 

Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Kürşat Karadayı, klinikte yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Karın bölgesinde bulunan organlarda ortaya çıkan kanser türlerinin kolayca karın zarına sıçrayabildiğini belirten Prof. Dr. Kürşat Karadayı bu durumun tespitinin güç olduğunu söyledi. Prof. Dr. Karadayı, “Tıbben bundan birkaç yıl öncesine kadar bu tür hastalar artık kurtarılamayan hastalar olarak görünürdü. Evine gönderin, kalan ömrünü evinde geçirsin diye hekimlerce önerilerde bulunulurdu. Ancak son yıllarda tüm karın zarının bütün doku ve organların çıkarılmasıyla yapılan bir ameliyat şekliyle bu tür hastalar daha uzun dönem hayatlarını idame ettirebiliyorlar. Bu ameliyat ile tüm tümör odakları çıkarıldıktan sonra ameliyat esnasında ısıtılmış kemoterapi ilaçları verilerek geliştirilen bu ameliyat yöntemi ile hastalar daha uzun süre ve daha sağlıklı yaşıyorlar. Kliniğimizde bu tür ameliyatlar yapılmakta ve Türkiye’de önemli merkezlerden biri hâline geldiğimiz de aşikârdır. Bu şekilde ameliyat ettiğimiz yaklaşık 200 hasta oldu.” dedi.

 

Sivas Belediye Başkan Vekili Turan Topgül annesinin karnında oluşan şişlik nedeniyle hastaneye başvurduklarını ve kronik hastalıkları olduğu için öncelikle ilgili kliniklere müracaat ederek muayene olduklarını söylrdi ve, “Annem kalp, şeker ve tansiyon hastası. Yaklaşık 2 ay önce karnında oluşan şişlik üzerine Sivas Cumhuriyet Üniversitesi hastanemize başvuruda bulunduk. Önce kardiyoloji bölümü, dâhiliye ve kadın doğum uzmanı tarafından yapılan inceleme ve tetkikler sonucunda annemi genel cerrahi onkoloji bölümü hocalarından Prof. Dr.  Kürşat Karadayı Hocamıza emanet ettiler. Hocamız önce annemize pet testi uyguladı daha sonra genel anestezi kullanarak biyopsi yaptı, parça aldı. Endoskopi ve kolonoskopi yapıldı. Yapılan tetkikler sonucunda Hocamızla yapmış olduğumuz görüşmede annemizin karın bölgesinde ve diğer organlarında tümör olduğu bize söylendi ve açık ameliyat yapılacağı bizlere iletildi. Biz de kendisine ve hastanemize olan güvenle annemizi emanet ettik. Yaklaşık 5 saat süren bir ameliyat sonucunda Hocamız annemizin karın bölgesinde safra kesesi, apandis, rahim yumurtalıklar, dalak gibi organlarında tümör olmasından dolayı karın yağlarını temizlediğini ve kemoterapi uygulayarak annemizin operasyonunu tamamladığını söyledi. 

 

Annemiz üç gün yoğun bakımda kaldı daha sonra kendisine 5 gün daha kemoterapi uygulandı. Annemin sağlığı yerinde çok şükür. Ben buradan herkese seslenmek istiyorum. Üniversite Hastanemize güvensinler. Üniversitemiz teknik ve personel noktasında kesinlikle çevre illerden büyükşehirlerden aşağı kalmayacak seviyede. Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Alim Yıldız’a, rektör yardımcılarımıza, başhekimimize, idari personelimize, operasyonu gerçekleştiren ve annemle bu süre zarfında başta Kürşat Hocama, asistanlarına, tüm hemşirelerimize teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

 

Hasta Gülbeyaz Topgül ise konuşmasında, “Kürşat Hocamdan Allah razı olsun. Çok rahatsızdım, ameliyat sonrası ağrılarım kalmadı. Gayet iyiyim. Allah devletimize milletimize zeval vermesin. Herkesten Allah razı olsun.” dedi.
 



Haber Tarihi : 09.12.2020

AYLARA GÖRE HABERLER