Zatürre Önlenebilir Bir Hastalıktır

Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ömer Tamer Doğan, Dünya Zatürre Günü dolayısıyla açıklamalarda bulundu. 

 

Prof. Dr. Doğan halk arasında zatürre olarak bilinen pnömoninin önlenebilir bir hastalık olduğunu söyledi.

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün 2009 yılından bu yana bu hastalığa dikkat çekmek için çeşitli etkinlikler yaptığını belirten Prof. Dr. Doğan “Pnömoni, genellikle 39-40 dereceyi bulan bir ateşin seyrettiği aynı zamanda da renkli balgam dediğimiz, yeşil, sarı, gri ya da kahverengi balgamla birlikte öksürük de olan bir hastalık. Bu hastalık daha çok solunun yoluyla bulaşıyor. Biz bu hastalığa kolaylıkla teşhis koyabiliyoruz. Bir akciğer grafisi, yapacağımız bir fizik muayene ve kan testleri ile tanı koyabiliyoruz.” dedi.

 

İltihap kurutucu ilaçlarla tedavisinin mümkün olduğunu belirten Doğan, “Bu hastalığın önemi şu: Özellikle hala 5 yaşın altındaki çocuklarda ve 65 yaşın üstündeki yaşlılarda çok sık görülüyor ve ölümlere neden olabiliyor. Aslında önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık. Bu nedenle de önlenebilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktan ölümlerin olmaması için özellikle koruma kısmına,  önleme kısmına dikkat çekmek istiyorum.” şeklinde konuştu. 

 

Dengeli ve düzenli beslenmenin önemli olduğunu kaydeden Prof. Dr. Doğan sigara ve alkolden uzak durulması gerektiğini vurguladı.

 

Aşılamanın hastalıktan korunmada en önemli faktör olduğunu belirten Prof. Dr. Doğan, “Aşılama, burada en önemli korunma yöntemi. Beş yılda bir yapılan zatürre aşısı özellikle 65 yaşın üstündeki ve kronik hastalığı olan kişilere mutlaka öneriyoruz. Çünkü kronik hastalığı olanlarda enfeksiyon hastalıklarına yatkınlık, bağışıklık sisteminin zayıflaması nedeniyle maalesef daha fazla görülüyor. Tabii bu da ölümlere yol açabiliyor. Bu nedenle özellikle 65 yaşın üzerinde olanlara ve özellikle kronik hastalığı olanların hepsine mutlaka zatürre aşısını 5 yılda bir yaptırmalarını şiddetle öneriyoruz.” dedi.



Haber Tarihi : 12.11.2021

AYLARA GÖRE HABERLER