Üniversitemize Erişilebilir Mekan Projesi

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı (TANAP) tarafından Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları kapsamında finanse edilen, Diyalog Sosyal Girişimcilik Derneği (DİSODER) tarafından yürütülen, “Engellilerin Sosyal Hayata Aktif Katılımının ve İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Projesi (ESKİP) Üniversitemize kazandırıldı. 


Projeyi Üniversitemize kazandıran Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Yapı İşleri ve Teknik Daire Başkanlığı personeli Aynur Kelpetin ve Cumhuriyet Üniversitesi Engelliler Birimi (CENGEL) koordinatörlüğünde, engelliler ve ailelerinin yaşamlarını kolaylaştıracak erişilebilir ortak yaşam alanı modellenmesi yolu ile engellilerin eşit fırsata sahip olmalarına ve örnek erişilebilir alanların karar verici ve uygulayıcı kurumlar için rehber niteliğinde olmasının sağlanması amacıyla Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Daire Başkanlıkları Binaları A ve B Bloklarının örnek erişilebilir mekân olarak dönüştürülmesi konusunda ortak çalışma yapıldı.

Engellilerin sosyal hayata aktif katılımının ve istihdam edilebilirliklerinin geliştirilmesi amacıyla TANAP, SEİP ve DİSODER tarafından 3 bin 600 engelli için hazırlanan 6.3 milyon liralık yatırımın ilk adımı Sivas'tan başlatıldı. Bu kapsamda engellilerin erişimini kolaylaştırmak için ulaşılabilir hale getirilen Üniversitemizde proje açılış töreni düzenlendi. 

Programa, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, DİSODER Başkanı Hakan Elbir, TANAP Kalite, İş Sağlığı Güvenliği, Sosyal ve Çevre Direktörü Fatih Erdem, CENGEL Koordinatörü ve Rektör Başdanışmanı Prof. Dr. Recep Toparlı ile rektör yardımcılarımız katıldı.

Projenin Sivas'ta başlatılmasından memnun olduklarını belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “TANAP tarafından Sosyal ve Çevresel Yatırım Programları kapsamında finanse edilen DİSODER tarafından uygulanmakta olan Engellilerin Sosyal Hayata Aktif Katılımının ve İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Projesi en büyük etabı şehrimizden, üniversitemizden başlıyor. Bu bizim için gurur verici bir durum. Biz her zaman kurumların, kuruluşların sadece resmi işler için olmadığını, toplumu yönlendirecek, topluma yön verecek çalışmalar yapmaları gerektiğini söyledik. Çünkü kurumlar ve kuruluşlar da toplumların bir parçası. Üniversite olarak 2016 Aralık ayında kurduğumuz CENGEL birimiyle engelsiz üniversite için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz.” dedi.

Ardından konuşan DİSODER Başkanı Hakan Elbir program hakkında bilgi vererek, “Sivas'tan başlattığımız ve hat güzergâhında yer alan toplam 14 ilde geliştireceğimiz ESKİP Projesi'ni, kapsayıcılık ve savunuculuk ilkeleri temelinde geliştirdik. Bu temelden hareket ederek hayata geçirmeye başladık. Toplam bütçesi 6,3 milyon TL olan projemizle, Sivas'tan başlayıp güzergâh üzerindeki illerde bulunan 3 bin 600 engelliye ve ailelerine ulaşmayı hedefliyoruz. Bu rakamın en az yüzde 15'inin sosyal hizmetlere erişimi, 5 pilot mekânda engelliler için donanım sağlanarak düzenlenmesi ve engelliler ile işverenlerin bir araya getirilerek iş hayatına katılımları için imkân sağlanması stratejik önceliğimiz arasında yer alıyor.” diye konuştu.

TANAP Kalite, İş Sağlığı Güvenliği, Sosyal ve Çevre Direktörü Fatih Erdem ise Türkiye'de yürütülen çalışmalar aracılığıyla sosyal ve çevresel alanlara duyarlı bir yaklaşım sergilediklerini söyledi. 

Konuşmaların ardından Üniversitemiz Daire Başkanlıkları A ve B binasına görme engelliler için; bina içi mobil navigasyon sistemi, iç ve dış mekânda hissedilebilir zemin uygulaması, braille kapı isimlikleri, braille kat planları, braille asansör talimatları, acil durum sesli yönlendirme sistemi kurulumu. İşitme engelliler için; indüksiyon döngü sistemi, renkli uyarı bandı (camlar için).bedensel engelliler için; rulo rampa, akülü araç şarj istasyonu, engelli tuvaleti, engelli tuvaleti ipli çağrı sistemi, engelli tuvaleti için tutamaklar, ayna, sabunluk vs. gerekli tefrişatın yapımı, dış mekân engelli asansörleri. Tüm engellileri kapsayan, engelli otoparkı, çağrı butonu, kaydırmaz bant uygulama, kaymaz zemin gibi çalışmaların açılışı yapıldı.
 



Haber Tarihi : 22.04.2019

AYLARA GÖRE HABERLER