Kapalı Yöntemle Yemek Borusu Kanseri Ameliyatı Yapılan Hastalar Doktoru İle Yemekte Buluştu

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı’nın bir üst ihtisas alanı olan Cerrahi Onkoloji Kliniği, başarılı ameliyatlarına bir yenisini daha ekledi. 


 
Kapalı yöntemle yemek borusu kanseri ameliyatı olan hastalara ameliyatı yapan Prof. Dr. Kürşat Karadayı yemek ikram ederek ameliyatın başarılı olduğunu hastalarla birlikte gözlemledi.

 

Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi ve Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Kürşat Karadayı, yapılan kapalı ameliyatlar ve tedavi süreçleri hakkında açıklamalarda bulundu.

 

Prof. Dr. Karadayı, “Yemek borusu kanserlerinde hastanın şikâyeti genellikle yutma güçlüğüdür. İlerleyen dönemlerde hastalar katı gıdaların alımında takılma hissi, yemek yiyememe problemi yaşarlar daha sonra sıvı gıdaları dahi kullanamaz hale gelebilirler. Bu şikâyetlere kanama, halsizlik, kilo kaybı da eşlik edebilir. Hastaların tanısında en önemli tetkik endoskopidir. Hem tümörün görülmesi hem biyopsi alınması hem de lokal evreleme endoskopik yöntemle yapılabilir.” dedi.

 

Kanser Tanısı Konulduktan Sonra Mutlaka Evreleme İşlemi Yapılmalıdır

 

Evreleme işlemi için bilgisayarlı tomografi, MR görüntüleme ve PET-CT kullanılır diyen Prof. Dr. Kürşat Karadayı, “Tanı konulduktan ve evreleme işlemi yapıldıktan sonra tümörün yerleşim yerine, patolojik tanısına ve evresine göre hastaya kemoterapi, radyoterapi ve cerrahi planları yapılmalıdır. Hastanemizde bu planlama cerrahi onkoloji, radyasyon onkolojisi ve medikal onkolojisi uzmanlarından oluşan ekip tarafından yapılmaktadır.” ifadelerini kullandı.

 

Prof. Dr. Karadayı “Cerrahi işlem, tümörün yerleşim yerine göre yemek borusunun bir kısmının ya da tamamının lenf bezleri ile birlikte çıkarılması şeklinde yapılır. Bu girişimde hem karın hem göğüs kafesi hem de boyun bölgesinin açılması gerekir.” dedi. 

 

Prof. Dr. Kürşat Karadayı, “Son yıllarda teknolojideki gelişmelere paralel olarak cerrahide de kapalı yöntemle bu ameliyatlar yapılabilir hale gelmiştir. Kapalı yöntemde hem göğüs kafesi hem de karın bölgesi açılmadan yarım ve 1 cm lik deliklerden sokulan kamera eşliğinde cerrahi enstrümanlar yerleştirilerek yemek borusu çıkarılabilmekte, mide bir tüp (yemek borusu) haline getirilerek göğüs kafesi ya da boyunda yemek borusuna özel zımbalarla birleştirilmektedir. Kapalı yemek borusu ameliyatı bilgi, cerrahi birikim ve deneyim gerektiren ameliyatlardır ve ülkemizde de sayılı merkezlerde yapılmaktadır. İlimizde de Cerrahi Onkoloji Bilim Dalı’nda ilk kez tarafımızdan bu yöntemle ameliyatlar yapılmıştır. Ameliyatını kapalı yöntemle gerçekleştirdiğimiz 2 hastamızın 6 aylık ve 1 yıllık kontrollerinin ardından hastalarımızla yemekte bir araya gelip hep beraber yemek yemenin mutluluğunu yaşadık.” şeklinde konuştu.
 



Haber Tarihi : 18.12.2020

AYLARA GÖRE HABERLER