SCÜ’de Şeb-i Arus Programı Düzenlendi

Mevlana’nın 748’inci Vuslat Yıl Dönümü sebebiyle, Genç Kızılay ve Genç Yeşilay iş birliği ile anma programı düzenlendi.

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi (SCÜ) Genel Sekreteri Prof. Dr. Kadir Özköse’nin konuşmacı olduğu programa Vali Vekili Şakir Öner Öztürk, Kızılay Sivas Şube Başkanı Mustafa Sarılar,  Yeşilay Sivas Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Mevlüt Dede ve öğrenciler katıldı.

 

Programda bir konuşma gerçekleştiren Vali Vekili Öztürk, 13. yüzyılda Anadolu’da çeşitli olayların yaşandığına değinerek, “Bu yüzyıl aynı zamanda manevi iklimimizi ve kimliğimizi oluşturan birçok düşünürün, bilim insanının yetiştiği bir dönemdir. Hz. Mevlana da bu şahsiyetlerden birisidir. Aradan geçen onca yüzyıla rağmen Mevlana unutulmak bir yana evrensel mesajıyla, ahlak öğretisiyle ve ilahi aşka olan aşkıyla bugün bizlere ışık tutmaya, yolumuzu aydınlatmaya devam etmektedir.” dedi.  Konuşmasının devamında Öztürk Mevlana’nın hayatına dair bilgiler verdi.

 

Kızılay Sivas Şube Başkanı Sarılar ise “Hz. Mevlana dünyaya mal olmuş bir markamızdır. Hem ülkemiz hem de dünya ya mal olmuş Kızılay’ımız ve Yeşilay’ımızın iş birliğiyle gerçekleştirilen bu toplantı inşallah hayırlara vesile olur. Hz. Mevlana insanlığın ruhlarına hitap eden, dokunan önemli bir şahsiyettir. Biz Hz. Mevlana’yla ne kadar gurur duysak ve onu rahmetle yâd etsek bizim için en önemli vazifelerden bir tanesidir.” ifadelerini kullandı.

 

Sivas Yeşilay Şube Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Dede de, “Yaşadığı dönemden asırlar sonrasına hitap edebilen bir kişiyi bugün anacağız. İnsan çok önemli bir varlıktır.  İnsanın kıymetini bilmek adına insana kıymet veren kişilerin daha iyi bilinmesi gerekiyor. Hz Mevlana da kendisinden sonra her döneme hitap edebilen doğru bir yaşamı nasıl yaşayabileceğimiz noktasında bize ciddi anlamda yol gösterecek bir kişidir. Bu programın oluşmasında emeği geçen herekse çok teşekkür ederim.” şeklinde konuştu. 

 

Konuşmaların ardından Prof. Dr. Özköse’nin konferansına geçildi.

 

Mevlana tarihin eskitemediği, yılların kıymetini daha iyi anlamamızı sağladığı hakikatin sesi olduğunu anlatan Özköse, “Mevlana ayrılanları birleştiren, parçalanmış yürekleri sevdalandıran, ilim, irfan ve hikmet geleneğini taçlandıran, bilginin eyleme, eylemin faydaya, faydanın kaliteye, kalitenin geleceğe, dokusunu ve hayatiyetini sağlayan medar-ı iftiharımız.” diye konuştu.

 

Mevlana’nın sadece İslam âleminde değil bugün  tüm dünyada örnek alındığını vurgulayan Genel Sekreter Özköse, 2007 yılında Coleman Barks isimli şairin Mesnevi’den Seçmeler isimli çalışmasının 700 bin adet satarak Amerika’nın en çok satan şiir kitabı olduğunu kaydetti.

 

Prof. Dr. Özköse, “Mevlana’nın Mesnevi’si çağımızın hastalığı olan strese, gerilime, iç buhrana, acıya ve en önemli sorunlarımız arasında yer alan ayrışmaya, farklılaşmaya ve ötekileştirmeye karşı ben duygusuyla değil biz şuuruyla hareket edebilmenin hayatiyetini ortaya koyan bir eserdir. Mevlana şiir diliyle, düz yazıyla anlatılmayan metafizik gerçeklikleri, gaybi âlemin sonsuzluk iksirini, mana seyrinin dinamiklerini, insan ruhunun anlam haritasını ortaya koyan bir insandır.” diyerek cümlelerini sonlandırdı.

 

Özköse’nin konferansının ardından ilahi dinletisi ve sema gösterisi yapıldı. Sema gösterisinin sonrasında gerçekleştirilen plaket takdimiyle program sona erdi.
 



Haber Tarihi : 21.12.2021

AYLARA GÖRE HABERLER