7 Haziran Türk İşaret Dili Bayramı

7 Haziran Türk İşaret Dili Bayramı dolayısıyla Rektör Danışmanımız Prof. Dr. Recep Toparlı açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Toparlı, “2005 yılında Engelliler Kanunu’nun 15. maddesiyle Türk İşaret Dili resmen tanınmış oldu ve Türk Dil Kurumu Türk İşaret Dilinin geliştirilmesi, sözlüğünün ve dil bilgisinin hazırlanması ile görevlendirildi.

7-8 Haziran 2007 günlerinde ilk kez Türk İşaret Dili Çalıştayı düzenlendi. Düzenlenen ve başkanlığını benim yaptığım çalıştayda Türk İşaret Dili Parmak Abecesinin çift elle yapılması oy çokluğu ile kararlaştırıldı ve işaretler tek tek belirlendi, Türk İşaret Dili ile ilgili olarak çeşitli kararlar alındı. Yapılan bir teklifle çalıştayın açılış günü olan 7 Haziran, oy birliği ile “Türk İşaret Dili Bayramı” olarak kabul edildi” dedi.

7 Haziran 2017 Çarşamba günü Sivas Belediyesi Engelliler Kültür Merkezinde işitme engellilerle bir araya gelerek Türk İşaret Dili Bayramını kutladıklarını belirten Prof. Dr. Toparlı, Üniversitemizde engelli vatandaşlar için yapmış oldukları çalışmalardan bahsederek, “Engelliler toplumumuzun bir parçası. Hepimiz birer engelli adayıyız. Engelli kardeşlerimiz kendilerine acınmasını değil, kendilerine destek olunmasını istiyor. İşte biz Cumhuriyet Üniversitesi olarak engellilere sahip çıkmak, onların sorunlarıyla ilgilenmek üzere CENGEL birimini kurduk” ifadelerine yer verdi.

Konuşmasının sonunda Prof. Dr. Toparlı, “Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’a, engellilere yönelik çalışmalarımızda vermiş oldukları desteklerden dolayı çok teşekkür ediyorum.” diyerek işaret dilini kullanan, öğrenen ve destek olanların bayramlarını kutladı.



Haber Tarihi : 08.06.2017

AYLARA GÖRE HABERLER