Üniversitemiz 46 Yaşında

Kurulduğu günden beri bilimsel, kültürel, sosyal ve sportif alanlar başta olmak üzere bütün alanlarda önemli çalışmalara imza atan Üniversitemizin 46’ncı kuruluş yıl dönümü coşkuyla kutlandı.

 

Üniversitemiz Kültür Merkezi Kadı Burhaneddin Salonu’nda düzenlenen kuruluş yıl dönümü programına; Sivas Valimiz Salih Ayhan, 5’inci Piyade Eğitim Tugay Komutanı P. Alb. Hakan Tutucu, Sivas Belediye Başkanı Hilmi Bilgin, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Uğurlu, İdare Mahkemesi Başkanı Fatih Hakan Polat, Baro Başkanı Av. Hacı Yılmaz Demir, Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, Muş Alparslan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fethi Ahmet Polat, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Kul, il protokolü, akademik ve idari personelimiz ve öğrencilerimiz katıldı.

 

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başlayan program, Cumhuriyet Üniversitesi Film Atölyesi (CÜFA) tarafından hazırlanan ve Üniversitemizin son 3,5 yılında yapılan çalışmaları anlatan tanıtım filmiyle devam etti.

 

Tanıtım filminin ardından protokol konuşmalarına geçildi.

 

Programın açış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ilk olarak Elazığ depremi, İdlib’te askerlerimizin şehit olması, İstanbul’daki uçak kazası ve Bahçesaray’daki çığ felaketine değinerek üzüntülerini dile getirdi. 

 

Rektörümüz konuşmasının devamında, Üniversitemizin 60 bine yakın akademik, idari ve öğrenci sayısıyla ülkemizin ve şehrimizin önemli değerleri arasında yer aldığını ifade ederek, “Üniversitemizin kuruluşunun temel amacı, devletimizin ihtiyaç duyduğu konularda çalışma yapmak, halkımızın refah ve mutluluğuna bilim ve eğitimle katkı sağlamak olmuştur.” dedi.

 

Göreve geldikleri 2016 yılından bu yana bilimsel araştırmalar, eğitim, sosyal ve kültürel çalışmalar alanında kısa, orta ve uzun vadede planlanan birçok projenin bugün itibarıyla hayata geçtiğini aktaran Rektörümüz Yıldız, “Yenilenen öğrenci otomasyonu, modern sınıflar, donanımlı bilgisayar ve deney laboratuvarları, spor sahaları, sosyal ve kültürel etkinlikler için yeni tesisler ve modern kütüphanemiz bunlardan sadece birkaçı.” cümlelerini kullandı.

 

Nisan ayında hizmete girmesi planlanan Gençlik Merkezi’nin öğrencilerin ihtiyaçlarını büyük oranda karşılayacağını belirten Rektörümüz, “15 günde bir Üniversitemizdeki fakülte, yüksekokul ve meslek yüksekokullarındaki öğrencilerimizle bir araya gelerek onlarla aramızda gönül köprüsü oluşturduk. Söz Meclisi adını verdiğimiz bu sohbetlerde onların dertlerini, sorunlarını dinledik. Bu sayede öğrencilerimizin sorunlarını daha hızlı ve kolay çözdük. Öğrencilerimle sık sık öğrenci yemekhanesinde de bir araya geldik. Bugün öğrencilerimiz, dört çeşit yemeği sadece 2 TL’ye yemektedirler. Ramazan ayında ise özellikle akademisyenlerimizin ve hayırsever vatandaşlarımızın desteğiyle bütün öğrencilerimize ücretsiz iftar yemeği vermekteyiz.” diye konuştu. 

 

“Üniversite olarak eğitimin yanı sıra bir diğer önemli görevimiz de bilimsel araştırmalar vasıtasıyla insanlığa ve ülkemize hizmet etmektir.” diyen Rektörümüz, Cumhurbaşkanımızın başta savunma sanayisi olmak üzere birçok alanda yerli ve millî imkânları en üst seviyeye çıkarma konusundaki direktifleri doğrultusunda Üniversitemizde son yıllarda birçok çalışmaya imza atıldığını ifade ederek bu çalışmalarla ilgili bilgi verdi:

 

“Bünyemizde oluşturduğumuz kanser çalışma grubu ile yerli ilaçlarla kanserin tedavisine yönelik çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam etmektedir. Ayrıca Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığının tedavisi için millî aşı çalışmalarımız sürmektedir. Üniversite-sanayi iş birliğinin en güzel örneklerinden biri de Sivas’ımızın gururu ESTAŞ’la birlikte yürütülen uluslararası pazarda satışı hedeflenen yerli ve millî implant projemizdir. Şu anda ülkemizde yerli implant üretilmektedir ama hiçbiri yurtdışına satılmamaktadır. Bu bakımdan bu proje ilk olacaktır. Bunlara ilaveten kendi enerjisini üreten üniversite sloganıyla güneş enerjisinden yararlanarak elektrik ihtiyacımızı karşılayacak bir projemiz Mayıs ayı itibarıyla hayata geçecektir. Artık bu projeyle yıllık elektrik tüketimimizin dörtte birini güneş enerjisi ile sağlayacağız. Yapay zekâ çalışma grubumuz ise çok yakında hizmete girecek olan enerji tasarrufu ve verimliliği konusunda önemli bir çalışmaya imza atmak üzeredir.” diye belirtti.

 

Üniversitemiz Dinî İlimler Merkezi (DİMER) öncülüğünde geliştirilen ve ülkemizin ilk yerli-millî kaynak gösterme sistemi olan İSNAD Atıf Sistemi’ne değinen Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “Üniversitemizin bilim âlemine en büyük katkılarından biri de akademik yazım ve kaynak gösterme sistemi olarak hazırlanan İSNAD atıf sistemidir. İSNAD, şu anda Türkiye’de bulunan ilk ve tek yerli-millî kaynak gösterme sistemidir. Bu programın temel amacı, Türkçenin bir bilim dili hâline gelmesidir. Üniversitemiz 2016 yılından itibaren bilimsel yayın sayısında büyük bir artış göstermiştir. Bunun sonucunda uluslararası sahada Üniversitemizin tanınırlığı artarak atıf sayılarında büyük bir artış yaşanmıştır. Başta TÜBİTAK olmak üzere dış kurumlarla olan proje sayılarında da önemli bir artış sağlanmıştır. 2015 yılına kadar Üniversitemiz tarafından sadece 3 patent alınmışken son üç yılda 9 patentimiz kabul edilmiştir. 

 

“Yeni Üniversite hastanemizin temelini mayıs ayı içinde atmayı planlamaktayız. Bölge ve Sivas halkına hizmet verecek hastanemiz, hem sağlık alanında hem otelcilik hizmeti hem de teknik donanımıyla örnek bir hastane olacaktır.” ifadelerini kullandı.

 

Rektörümüzün konuşmasından sonra Uluslararası Üniversiteler Konseyi Kurucu Başkanı ve İcra Kurulu Başkanı Orhan Hikmet Azizoğlu, “Yükseköğretimde yüksek ihtisasla ilgili yoğun çalışmalar yapıyoruz. Mesleki olarak doktor mühendis hemen hemen tüm alanlarda öğrenci yetiştiriyoruz. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi’nde üç yılda çok büyük değişimler gelişmeler görüyoruz. Her alanda çok modern eğitim sistemi ve kampüs içerisinde ki tüm yapılanmalar bizleri çok mutlu etti. İslam coğrafyası başta olmak üzere Türki Cumhuriyetleri’nin rol model seçtiği ülke artık Türkiye’dir. Bu açıdan birçok yabancı ülkeden yabancı öğrencileri üniversitelerimizde görmek bizleri çok onurlandırdı.” dedi.

 

Belediye Başkanımız Hilmi Bilgin, “Öncelikle Cumhuriyetimizin Kuruluşu’nun 50. Yılı anısına ilimizde kurulmasına karar verilen ve kuruluşundan bugüne kadar bu güzel kurumu eğitim yuvasını ülkemize ve şehrimize kazandıran üniversitede görev yapmış tüm personele çok teşekkür ediyorum. Bugün dünya ve Türkiye’nin geldiği noktada artık küresel rekabette artık hepimizin çok hızlı hareket etmesi gerekiyor. Bu noktada üniversitelerin şehirlere ve ülkelere katma değer noktasında bilimsel araştırmalar noktasında yön vermesi gerekiyor. Sivas Cumhuriyet Üniversitesi 46. Yılda kurumsal yapılanmasını tamamlamış fiziki olarak dört dörtlük mükemmel bir hâle gelmiştir. İnşallah bundan sonra da sizlerin yapacağı çalışmalarla Üniversitemiz hem şehrimize hem yön verecek projeler hazırlayarak milletimize hep birlikte hizmet edeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

Son olarak Valimiz Salih Ayhan ise, “18 fakülte, 4 enstitü, 1 konservatuvar, 4 yüksekokul ve 14 meslek yüksekokulu, 28 araştırma ve uygulama merkez ile dev bir üniversite. Yani İlimler Şehri olan bu şehrin geçmişten bugüne kadar bilgisini, kültürünü, örfünü aktaran bir üniversite olarak görmekteyiz. Ben hep şunu söylüyorum: Üniversiteler bilgi üretecek, biz idarecilerimizin de ışığı olacak. Akademisyenler biz idarecilere vizyon katacak, proje üretmemize ve entelektüel hegemonya kurmamıza faydası olacak gruptur. Üniversite bir şehrin kimliğinin oluşmasında entelektüel bilgiyi dercederek geniş bakış açısı sağlaması hususunda çok önemlidir. Attığımız her adımda, yaptığımız her işte üniversitedeki hocalarımızı yanımızda görmek, onlardan güç almak en büyük arzumuz.” ifadelerini kullandı.

 

Konuşmaların ardından Üniversitemiz tarafından mütefekkir, yazar ve şair Sezai Karakoç’a verilen Fahri Bilim Doktoru unvanı verilmesiyle ilgili film gösterildi.

 

Film gösteriminden sonra 2016, 2017 ve 2018 yıllarında yaptıkları bilimsel çalışmalarla akademik teşvik puan ortalamasında Sosyal, Fen, Sağlık Bilimleri alanında yüksek puan alan Prof. Dr. Recep Toparlı, Prof. Dr. Fadime Suata Alparslan, Prof. Dr. Mukadder Mollaoğlu, Prof. Dr. Yavuz Siliğ, Doç. Dr. Gülbahtiyar Demirel, Doç. Dr. Serkan Akkoyun, Doç. Dr. Koray Sayın ve Doç. Dr. Nail Altunay ile kısa bir süre önce ahirete irtihal eden Prof. Dr. Mehmet Arslan hocamız adına oğlu Doç. Dr. Fatih Arslan’a ödülleri verildi.

 

Ulusal ve uluslararası spor müsabakalarında ülkemizi ve Üniversitemizi başarıyla temsil eden Oğuz Akbulut’a ve kampta bulunan Öznur Alamur, Aslı Adalı ve Dursun Gözel adına Spor Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Serkan Hazar’a, Üniversitemize uzun yıllar hizmet eden Mustafa Tozkoparan ve Kadriye Ağdaş’a, Sivas türkülerinden oluşan Sultanşehir’den Türküler isimli albümün ortaya çıkmasında büyük gayretleri olan Eğitim Fakültesi Öğr. Gör. Kürşat Taydaş’a ve 2 yaşındaki bebeğe iliğini vererek İyilik Ödülü’ne hak kazanan Sağlık Hizmetleri MYO öğrencisi Şule Aydın’a ödülleri verildi.

 

Üniversitemizin kurumsallaşma çalışmalarında gösterdikleri gayret ve ortaya koydukları çalışmalarla Cumhuriyet Üniversitesi Engeliler Birimi (CENGEL), Dini İlimler Merkezi (DİMER), Rektörlük Baskı Grafik Atölyesi, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanlığı, Park ve Bahçeler Birimi, Rektörlük Matbaa, Uluslararası Dış İlişkiler Ofisi ile Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi de ödüle layık görülen idari birimler oldu.

 

Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Birimi ödülünü alırken Valimiz Salih Ayhan’ın samimi bir tavırla fotoğraf çekmesi programa katılanları gülümsetti.

 

Ödül törenin ardından toplu fotoğraf çekimiyle program sona erdi.



Haber Tarihi : 10.02.2020

AYLARA GÖRE HABERLER