Öğretim Üyemizin Yürüttüğü Proje ile Endemik Bitki Yeniden Bulundu


Dünyada sadece Kaz Dağları’nda yayılış gösterdiği belirtilen maydanozgiller familyasından “Peucedanum urbanii” adlı endemik bitki, Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Botanik Ana Bilim Dalı öğretim üyelerinden Prof. Dr. Hüseyin Aşkın Akpulat’ın yürüttüğü proje kapsamında yıllar sonra yeniden bulundu.

 

Prof. Dr. Hüseyin Aşkın Akpulat ile Balıkesir Üniversitesi Necatibey Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Bölümü Biyoloji Eğitimi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Tuncay Dirmenci, ilk kez 1883 yılında Kaz Dağları’nda toplanan “Peucedanum urbanii” isimli endemik bitkiyi yeniden bulabilmek amacıyla CÜBAP’ın destekleriyle proje hazırladı.

 

Avrupa’daki herbaryumlarda sergilenen ancak bir daha bulunamayan endemik bitkiyi aramak için birçok kez Kaz Dağları’na giden Akpulat ve Dirmenci, 10 Eylül 2021’de Bayramiç civarında “Peucedanum urbanii”yi meyveli olarak buldu.

 

Bölgede çok sayıda bulunan endemik bitkiden alınan bir numune, Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesindeki herbaryumda materyal haline getirilip tüm araştırmacıların hizmetine sunulacak.

 

Konuya ilişkin yaptığı açıklamada Akpulat, “Peucedanum urbanii” örneğinin Türkiye’de ilk kez 1883 yılında Kaz Dağları’nda Sintenis adlı bir araştırmacı tarafından toplandığını dile getirdi. 
 



Haber Tarihi : 08.10.2021

AYLARA GÖRE HABERLER