Zihinsel Engellilik, Aile ve Özel Eğitim Panel Düzenlendi

Üniversitemiz Suşehri Sağlık Yüksekokulu Müdürlüğü ile Bedensel Zihinsel Engelli ve Engelli Aileler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği tarafından Zihinsel Engellilik, Aile ve Özel Eğitim paneli Üniversitemiz Kültür Merkezi’nde düzenlendi.


Panele Valimiz Sayın Davut Gül ile Eşi Gülden Gül Hanımefendi, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Çimen, Rektör Danışmanları Prof. Dr. Recep Toparlı, Yard. Doç.Dr. Oğuzhan Görler ile akademik ve idari personelimiz, ilimizdeki engellilere yönelik dernek yöneticileri, öğrenciler, engelli kardeşlerimiz ve aileleri katıldı. 

Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Okul Öncesi Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ferdağ Yıldırım’ın başkanlığını yaptığı panele konuşmacı olarak; Suşehri Sağlık Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Selma Sabancıoğulları, Tıp Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayla Uzun ile Özel Eğitim Uzmanı Yasin Günlü katıldılar.

Panel saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunmasıyla başladı.

Panel öncesi konuşan Bedensel ve Zihinsel Engelliler Derneği Başkanı Halil Geçkil, dernek çalışmaları hakkında bilgiler verdi. Konuşmasının sonunda Dernek Başkanı Halli Geçkil, Üniversite Hastanesinde özellikle Otizmli çocukların yatarak tedavi görebilecekleri ünite açılmasını Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız’dan talep etti. Geçgil konuşmasının sonunda Rektörümüze ve engellilere yönelik çalışmalarda bulunanlara, panelistlere teşekkür etti. 
 
Suşehri Sağlık Yüksekokulu Müdürü Yrd.Doç. Dr. Nilüfer Tuğut konuşmasında  " Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de engelli bireyler toplumun önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Türkiyede yaklaşık her dokuz kişiden biri kısıtlayıcı engelliliğe sahiptir. Engelli bireylerin ve aile üyelerinin sorunlarının çözülmesi, yaşam kalitesinin yükseltilmesi ve kalıcı çözümlerin bulunması ortak sorumluluğumuzdur. Şunu unutmayalım ki: özür bakışlarımızda, engeller düşüncelerimizde. Engelsiz bir yaşam diliyorum" dedi.
 
Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız ise konuşmasında Dernek Başkanı Geçgil’in talebi ile ilgili bir çalışmalarının olduğunu ve bunu ivedilikle sonuçlandırarak otizmli çocuklarımızın tedavilerine yönelik taleplerinin yerine getirileceğini, Diş Hekimliği Fakültesi’nde de engellilerimize yönelik önemli çalışmalarının olduğunu söyledi. 
Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, tüm dünyada engelli bireylerin toplumun önemli bir bölümünü oluşturduğunu, dünyadaki engellilik oranının %5 ile %20 arasında değişmekte olduğunu söyleyerek, “Ülkemizde ise süreğen hastalığı veya engelli olan kişilerin genel nüfusun yüzde 12.29’unu oluşturduğu bilinmektedir. Genel nüfusun 12.29’unu oluşturan engelli kardeşlerimiz-engelli ifadesini kullanmak istemiyorum, tabiri caizse özel kardeşlerimiz, bizler için son derece önemli olup, bu kardeşlerimizin hayatın her alanında hiçbir sorunla karşılaşmamaları için toplumun her kesimine özellikle idareci konumunda olan bizlere büyük sorumluluklar yüklemektedir.” dedi. 

“Engellilerimize Sahip Çıkmak Bir İnsanlık Görevidir”

“Engellilere sahip çıkmak, onların sorunlarının çözümüne katkıda bulunmak ve hayatlarını kolaylaştırıcı önlemler almak, insanlık görevi olduğu gibi vazgeçilmez toplumsal sorumluluğumuzdur.” diyen Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, engelli olmanın asla bir kusur olarak görülmemesi gerektiğini ve hiçbir zaman yaşama sevincine mâni olmaması gerektiğini sözlerine ekledi. 

Cumhuriyet Üniversitesi olarak hem dinimizin emri ve hem de insanlığımızın gereği olarak engelli çalışanlarımız ve vatandaşlarımız için birçok faaliyet ve çalışma yaptıklarını da belirten Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, “Önümüzdeki dönem bu çalışmalarımızı artırarak devam ettireceğiz. Binalarımızı fiziki açıdan elden geçiriyoruz. Halkımızı bilinçlendirmek ve engelli kardeşlerimize dikkat çekmek adına paneller, konferanslar düzenlemekteyiz. En son olarak Rektörlük binamızda CENGEL birimini oluşturduk.” ifadelerine yer verdi. 

Konuşmasının sonunda Rektörümüz Prof. Dr. Yıldız, evinde yıllardır yatalak olarak hayatını sürdüren 22 -23 yaşındaki engelli kardeşimizin kullanabilmesi için elektrikli, hareket özelliği olan hasta yatağını anne Jale Kılıç’a hediye etti. Valimiz Davut Gül ise panelistlere günün anısına teşekkür belgesi takdim etti. 

Hediye ve teşekkür belgelerinin ardından minik çocuklarımız gösteri yaptı ve akabinde panele geçildi. Program toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi. 
 
Fotoğraflar için tıklayınız: flic.kr/s/aHskN4r9io
 



Haber Tarihi : 16.12.2016

AYLARA GÖRE HABERLER