Mühendislik Fakültesi’nde “Ultra Hızlı Lazer Fiziği ve Uygulamaları”

Mühendis Gençler Topluluğu ile Nanoteknoloji ve Nano Bilim Topluluğu “Ultra Hızlı Lazer Fiziği ve Uygulamaları” adlı konferans düzenledi.

 

Mühendislik Fakültesi Mavi Salon’da düzenlenen programa Teknoloji Fakültesi Dekanı ve Nanoteknoloji Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Sezai Elagöz, öğretim üyeleri ile öğrenciler katıldı.

 

Mühendislik Fakültesi Nanoteknoloji Mühendisliği Bölüm Dekanı Prof. Dr. Sezai Elagöz program öncesi yaptığı açış konuşmasında, “Bugün burada konferans vermek üzere gelen Dr. Muhammed Sayraç ve eşi Habibe Hanım Fen Fakültemizin Fizik Bölümü’nden mezun olmuş başarılı öğrencilerimizdendi. Onları burada görmek bizim için mutluluk verici. Kendileri Amerika’ya giderek orada iyi ultrafast laser gibi çok önemli bir konuda eğitim aldılar. Umarım bu kelimeler artık siz öğrencilerimizin kulağınızda bir yer yapar, bundan sonra magazin türü haberlerde ve bilim dergilerinde okurken artık biraz daha ayrıntılı okursunuz. Nanoteknoloji Bölümü’nün düzenlemiş olduğu toplantılar serisinde öncelikle şunu mutlulukla söyleyeyim, şu anda dahi bizim öğrencilerimizden üçü Amerika’da eğitim görmüş, çok iyi alanlarda çalışma yapmış arkadaşlarımız var. Bu arkadaşlar ülkenin çeşitli üniversitelerinde görev yapmaktalar. Bu arkadaşlarımızı da sırasıyla getirip sizlere yaptıkları çalışmaları anlatan konferanslar düzenleyceğiz. Ülkemizde çok güzel buluşlar var, bunlardan faydalanmanız oldukça önemli. Bu nedenle bu konferansta hem yapılan çalışmaları anlamak hem de ufkunuzu açmak anlamında faydalı olacağı düşüncesindeyim.” dedi.

 

Çankırı Karatekin Üniversitesi Fizik Bölümü Araştırma Görevlisi Dr. Muhammed Sayraç, “Lazer ışığın uyarılmış emisyon yardımıyla yükseltilmesidir. Stimulated emission (uyarılmış emisyon); bir elektronumuz başlangıçtaki temel enerji düzeyindeyken, bir dışardan enerji aldığı zaman, bir üst enerji seviyesine çıkar ve burada tekrar temel duruma geçmek ister. Eğer bu kendiliğinden olursa rastgele bir aradaki enerji farkı kadar foton seçer. Eğer siz bu fotonun, elektronun başlangıçtaki düzeye gelmesini dışardan optik bir pamp yardımıyla zorlarsanız, çıkan foton başlangıçta pamp ettiğiniz fotonla aynı yönde aynı frekansta ve aynı fazda olarak lazer hızı başlamış olacaktır. Bu şekilde trilyonlarca fotonun birbirini stimüle etmesiyle lazer kaynağınız oluşur. Lazerimiz tek renklidir. Dardır ve onu uzak mesafelere saçılmadan gönderebilirsiniz ve küçük bir spot sızelara focus edebilirsiniz ve böylece yüksek enerjilere ulaşabilirsiniz.” dedi.

      

 



Haber Tarihi : 06.04.2018

AYLARA GÖRE HABERLER