7. Geleneksel Türkçe Günleri Sona Erdi

7. Geleneksel Türkçe Günleri büyük bir coşkuyla gerçekleştirildi.

Etkinliğin birinci günü olan “İzzettin Keykâvus Günü”nde “Türkçem N’aber” adlı konferans düzenlendi.

Kültür Merkezi’nde gerçekleşen programa Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman, Vali Yardımcısı Sezgin Üçüncü, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.

Programın açış konuşmasını yapan Rektör Danışmanımız Prof. Dr. Recep Toparlı, 2017 yılının Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde “Türk Dili Yılı” olarak ilan edildiğini vurgulayarak, “Cumhuriyetin temellerinin atıldığı Sivas’ta Türkçenin bayrağını dalgalandıracağız. Bize bu fırsatı veren Rektörümüze çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Rektörümüz Yıldız ise, “Milletleri millet yapan özellik ne bir toprak üzerinde yaşamaları ne bir bayrağa veya devlete sahip olmalarıdır. Milletleri millet yapan temel özellik, Cemil Meriç’in ifadesiyle dildir. Yine Cemil Meriç’ten alınmış bir ifadeyle söyleyecek olursak, ‘Dil bir milletin hafızasıdır. Eğer bir toplum dilini kaybederse hafızasını kaybeder.’ Dil olmadan kültür olmaz, bir medeniyet vücuda gelmez. Çünkü insan topluluklarını bir araya getirip onları toplum yapan şey dildir. Nice toplulukları yıkıma uğratan, savaşlarda mağlup olmaları veya esaret altında yaşamaları değil, dillerini kaybetmeleridir” dedi.

Konuşmasının devamında Rektörümüz “Bu yıl yedincisi düzenlenen Türkçe Günlerinde güzel şeyler yapıldı. Türkçeye baktığımızda özellikle 13. yüzyılda Anadolu’da Yunus Emre ile başlayan şiir dilinin Türkçe hâline gelmesini sağlayan süreçte dilimiz ve kimliğimiz oluşturulmuştur. 2017 yılının Cumhurbaşkanımızın himayelerinde Türk Dili Yılı olarak kabul edilmesi ülkemiz adına önemli.” diyerek programın hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür etti.

Daha sonra konferansa geçildi. Programa konuşmacı olarak katılan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Musa Duman “N’aber Türkçem” konulu söyleşisini gerçekleştirdi. Rektör Duman Evliya çelebi ve Yusuf Has Hacip’ten örnekler vererek Osmanlı Türkçesinin anlatıldığı gibi ağır bir dil olmadığını belirtti.

İzzeddin Keykâvus Günü’nün ikinci programı,  Sivasımızın yetiştirdiği örnek şahsiyetlerden biri olan Doğan Erdinç tarafından gerçekleştirilen söyleşi oldu. Samimi bir ortamda icra edilen söyleşide Doğan Erdinç, eğitimci yazar Mehmet Şarkışla tarafından kendisine yöneltilen sorulara içtenlikle cevap verdi.

Türkçeyi güzel konuşup örnek teşkil ettiği için Doğan Erdinç’e, Üniversitemiz tarafından Türkçeye Hizmet Ödülü verildi.

İzzeddin Keykâvus Günü’nün üçüncü programı “Şiir Dinletisi” oldu. Üniversitemiz Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen programda öğrencilerimiz fon müziği eşliğinde “Aşk ve Vatan” temalı şiirlerini seslendirdiler.

Âşık Paşa Günü olarak adlandırılan ikinci günün ilk etkinliği, Rektör Danışmanımız Prof. Dr. Recep Toparlı’nın  “Türkçe Sevgisi” konulu konferansı idi.

Programa Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Özaydın, Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, Şehit Aileleri ve Gazileri Derneği Başkanı Mustafa Hızal, akademik ve idari personelimizle çok sayıda öğrenci katıldı.

Programda ilk olarak konuşan Türk Dil Kurumu Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Bilal Çakıcı, “Çeviri sorunlarından kaynaklanan Türkçemizin içerisine giren sözcükler tehlike arz etmektedir. Bütün bu sorunlar ve ihtiyaçlar içerisinde Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın himayelerinde Atatürk Dil ve Tarih Kurumu ile Türk Dil Kurumu iş birliği ile 2017 yılı “Dilimiz Kimliğimizdir” başlığıyla Türk Dili yılı olarak ilan edilmiştir.” dedi.

Doç. Dr. Bilal ÇAKICI konuşmasının ardından Prof. Dr. Recep TOPARLI, Prof. Dr. Bilâl YÜCEL, Doç. Dr. Hakan YEKBAŞ, Doç. Dr. Emin EMİNOĞLU, Okt. Halim GÖKÇE ve Okt. Mahmut İNAT’a; Türkçe Günlerinin gerçekleştirilmesindeki katkılarından dolayı Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu ile Türk Dil Kurumu tarafından layık görülen “Türkçeye Hizmet Ödülleri”ni sundu.

Sohbet havasında geçen konferansında Rektör Danışmanımız Prof. Dr. Toparlı, Türkçeyi neden çok sevdiğini örnekler vererek anlattı ve gündelik hayatta kullandığımız yabancı ve yanlış kelimelerin altını çizdi.

Program sonrasında Rektörümüz, Prof. Dr. Toparlı’ya teşekkür belgesi verdi.

Program, toplu fotoğraf çekinilmesinin ardından son buldu.

Âşık Paşa Günü’nün ikinci etkinliği; Üniversitemiz personelinin oluşturduğu Türk Halk Müziği Korosu tarafından icra edilen “Türkülü Geceler” adlı konser oldu. Konserde personelimiz, birbirinden güzel türküleri okuyarak dinleyenlere güzel anlar yaşattı.

Programın sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet ÇİMEN,  koro şefine ve koro elemanlarına teşekkür belgesi verdi.

HABERLE İLGİLİ VİDEOLAR İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ:

www.youtube.com/watch SRT

 



Haber Tarihi : 28.04.2017

AYLARA GÖRE HABERLER