Köpeğe İşitme Testi

Veteriner Fakültemizde doğuştan işitme engelli köpeğe işitme testi yapıldı.


Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyan işitme testi, Veteriner Fakültesi Veteriner Hekimliği Temel Bilimler Bölümü Fizyoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Koçkaya ve Veteriner Fakültesi Cerrahi Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Dr. Öğr. Üyesi İlker Şen tarafından gerçekleştirildi.


Adana’nın Seyhan ilçesinde ikamet eden Ceren Kayan, Dogo Argentino ırkı 6 aylık Ceku isimli dişi köpeğinin seslere tepki vermediğini fark ederek bölgesinde bulunan veterinere kontrole götürdü. Yapılan kontrolde köpeğin işitme sorunu yaşadığı, işitme testi yapılması gerektiği söylendi. Kayan bu testin sadece Veteriner Fakültemizde yapıldığını öğrendi.


Kayan’in iletişime geçip Veteriner Fakültesi’ne gelmesinin ardından Hayvan Hastanesi’nde Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Koçkaya ve Dr. Öğr. Üyesi İlker Şen tarafından Ceku’ya gerekli ön muayeneler yapıldı. Ardından Veteriner Fakültesi Fizyolojisi Ana Bilim Dalı Laboratuvarı'na getirilen Ceku, “Otoaküstik Emisyon Cihazı” ve “Klinik ABR Cihazı” ile bazı testlere tabi tutuldu. Test sonuçlarında köpeğin doğmasal her iki kulağında da sağırlık olduğu tespit edildi.


Ceku’nun sahibi Kayan, “Seyhan Adana’dan geliyorum. Köpeğimin işitme ile ilgili sorunu olduğunu düşünüyordum. Araştırmalarım sonucu Cumhuriyet Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi ile görüştüm. Köpeğimin doğuştan iki kulağında da doğuştan işitme problemi olduğunu öğrendim. Hocalarımıza çok teşekkür ediyorum.” dedi.


Dr. Öğr. Üyesi Koçkaya, “Biz daha önce bu konuda klinik ABR cihazımız ile çalışmalar yapmıştık. Türkiye’de ilk defa duyma testine yönelik çalışmaları biz yapmıştık. Bize ulaştılar, işitme testini iki yönlü yaptık; hem otoaküstik edüsyon cihazı ile hem de klinik ABR cihazı ile ve bunun sonucunda doğuştan gelen bir işitme kaybı olduğunu tespit ettik. İnşallah bu problemlerin çözümüne yönelik elimizden geleni de yapmaya çalışacağız. Türkiye’de bunu ilk yapan bizdik ve şu anda da tahminlerime göre sadece biz yapıyoruz. Bu işin öncülüğünü yapmış olmak da hem üniversitemiz adına hem kendi adımıza bize gurur verici ve mutlu edici bir tablo.” diye konuştu.

 



Haber Tarihi : 09.01.2019

AYLARA GÖRE HABERLER