Türkiye Yunanistan Dış Siyasetinde Yeni Bir Dönüm Noktası

Üniversitemiz Atatürk İlkeleri İnkılap Tarihi Uygulama Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından “Türkiye Yunanistan Dış Siyasetinde Yeni Bir Dönüm Noktası: Atatürk ve Venizelos Görüşmeleri” konulu konferans düzenlendi.

İstanbul Üniversitesi Türkiyat Araştırma Enstitüsü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Esra Özsüer’in konuşmacı olarak katıldığı programa Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Hubbezoğlu, Atatürk İlkeleri ve İnkıap Tarihi Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Yüksel, öğretim elemanları ile öğrenciler katıldı.

Konferans öncesinde konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Taşkın; Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Uygulama Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ahmet Yüksel’i düzenledikleri programdan dolayı tebrik ederek, “Konu tarih olunca, hiçbir zaman önemini yetirmeyeceğine inandığımız bir konu üzerinde konuşuyoruz demektir. Her bireyin bir tarih bilinci, bir tarih şuuru olması gerektiğinin altını çizmek istiyorum. Belki tarih konuşularak ve tartışılarak değil, millî bilinci yaşayarak daha da anlaşılabilir. Bugünkü konferansı bu anlamda çok önemli buluyorum. Bizin gençliğimizin aidiyet duygusunu; başkalarını ötekileştirmeden, ortak paydalarda buluşarak, ülkesinin ve vatanının bütünlüğü ve toprağın her türlü değerin üstünde olduğu bilincini her zaman her koşulda anlatılmasını, vurgulanmasını ve gereğini önemsiyorum. Elimizdeki en büyük sermayenin vatanımız, ülkemiz olduğunun bilincinde olarak, öncelikle yakın tarihimizi, daha sonra da bizim geçmişimizi çok farklılaştırmadan bir ortak paydamız neyse, demokrasimiz ve ülkemiz, hatta Atatürkümüz ve bütün manevi değerlerimize, daha ileriye doğru geçmişten örnekler alarak adımlar atmamız gerekir.” dedi.

Konferansta konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Esra Özsüer Türkiye ve Yunanistan tarihi ekseninde çok önemli iki tane konu olduğunu, bu anlamda konferansta en önemli olan ve en güzel dönemi de içine kapsayan 1930 dönemini ele alacağını ifade ederek, “Türkiye ve Yunanistan’da her iki tarafta da siyasi anlamda yeni bir dönemin başlangıcı olarak kabul görmüş bu dönemde Türkiye’de İsmet İnönü ve Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Yunanistan’da Venizelos ile karşılıklı dostluk anlaşmaları gündeme getiriliyor.

Bu dostluk anlaşmalarının akabinde de her iki ülkenin politik ve siyasi konjonktüründe yumuşamalar, belli bir istikrar politikası ve dostane adımlar atılıyor.” diyerek konferansın amacının tarihte her zaman Türkiye ve Yunanistan’ın çatışmadığı bir döneminde güzel dostluk mesajlarının verildiği döneme denk geldiğini vurgulamak olduğunu söyledi.

İlk kez Sivas geldiğini ifade eden Dr. Esra Özsüer, Sivas’ın Cumhuriyet tarihindeki önemine değinerek, “Sivas benim açımdan önemlidir. Cumhuriyet Üniversitesi gibi adı Cumhuriyet olan bir üniversitede konuşmak benim için bir ayrıcalıktır. Sivas tabii ki tarihî misyonu olarak çok önemli. Sivas Kongresi’nden dolayı biz bunu biliyoruz. Bu yüzden de bu tarihî misyonu üzerinde taşıyan bu şehir benim açımdan da bir araştırmacı olarak çok duygu yüklü anlara sahne oldu. Diliyorum ki ülkemiz düşmana karşı verilecek bir savaşı tekrar yaşamasın. Biz millî birliğimizi ve beraberliğimizi her zaman koruyabilecek bir milletiz. İşte bu topraklarda da bunun adımı yıllar önce atıldı” dedi. 



Haber Tarihi : 26.12.2016

AYLARA GÖRE HABERLER