“Romatizma Akademisi” Adlı Konferans Düzenlendi

Üniversitemiz İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı Romatoloji Bilim Dalı tarafından 1. Sivas Romatizma Akademisi konferansı düzenlendi.

Halkımıza romatizmayı anlatan, romatizmal hastalıklar ve tedavileri hakkında bilgi verilen etkinlik Sivas’ta ilk olma özelliği taşıyor.

Etkinliğin açış konuşmasını Romatoloji Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ali Şahin yaptı. Doç. Dr. Şahin, “Romatizma kaslarda ve özellikle de eklemlerde görünen ağrılı hastalıkların genel adıdır. Peki, romatizma belirtileri nelerdir? İlk başta Artrit karşımıza çıkıyor.  Artrit; eklem oynak yerlerinde iltihap, yangı olması durumu. Çoğunlukla eklem ağrısı şeklinde, bazen şişlik, kızarıklık, ısı artışı şeklinde olabilir.” diyerek hastalığın belirtilerine dikkat çekti.

Uzman Dr. Ayşe Camcı Urhan ise konuşmasında, “Genelde eklemde hasara yol açan deformize eden bir hastalıktır.  Sigara içimi hastalığın oluşmadığı dönemlerde bile tek başına otoantikor pozitifliğe yol açmaktadır. Hastalar eklem ağrısı özellikle el parmakları, bilekler, dirsekler, omuz ve kalça ağrısı ile bu eklemlerde tekrarlayan şişme şikayetleriyle bize başvuruyorlar. Tekrarlayan eklem şişliklerine eşlik eden, yarım saatten uzun süren sabah tutukluğu veya sabit pozisyonda kaldığında tutukluk şikâyeti mevcuttur.” dedi.

Ankilozan spondilit hastalığı hakkında bilgi veren Uzman Dr. Mehmet Emin Derin, “Çoğunlukla genç yaşlarda ortaya çıkan ve esas olarak omurgayı ve omurganın son kısmı ile leğen kemikleri arasında yer alan iltihaplı bir romatizmadır. Uzun süreli kontrolsüz hastalıkta kamburluk görülebilir. Yaklaşık her 100 kişiden birinde görülmektedir. Hastalığın tedavisi; eğitim, egzersiz (yüzme, plates) sigaranın bırakılması ve ilaç tedavisi diyebiliriz.” ifadelerine yer verdi.

Hemşire İlknur Vergi, ramotolojik hastalıkların her yaş grubunda görüldüğünü, tedavi ve bakım maliyetlerinin yüksek olduğunu, iş gücü kaybına sebep olmasından dolayı iş kaybına neden olduğunu söyledi.

Gülsever Yıldırım isimli hasta yakını ise oğlunun 8 yıldır bu hastalıkla mücadele ettiğini, Üniversitemiz Hastanesi’nde çok güzel bir tedavi aldığını ifade etti.



Haber Tarihi : 28.04.2017

AYLARA GÖRE HABERLER