18. Üniversiteler Arası İş Birliği Programı Toplantısı Üniversitemiz’de Yapıldı

18. Üniversiteler Arası İş Birliği Programı (ÜNİP) toplantısı, ÜNİP Dönem Başkanı Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız başkanlığında Üniversitemizde yapıldı.


Üniversitemiz Mihmandar Uygulama Oteli’nde düzenlenen toplantıya, Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Hakkâri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Pakiş, Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mazhar Bağlı, Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Salih Karacabey, Iğdır Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hakkı Alma, Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç ile ÜNİP’e üye üniversitelerin Rektör Yardımcıları ve ÜNİP temsilcileri katıldı.

ÜNİP’in 2006 yılında başlatılan kuruluş aşamasında yapılan çalışmalar ile 2014 yılında yenilenen ÜNİP protokolü hakkında katılımcılara bilgi veren Üniversitemiz ÜNİP Koordinatörü Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hilmi Ataseven, “ÜNİP 2006 yılında 9 üniversitenin katılımıyla üniversiteler arasında bir iş birliği yapılması hususunda bir protokol imzalanarak kuruldu. Daha sonra birçok defa yapılan toplantı neticesinde ve yaşanan tecrübeler sonucunda 2014 yılında tekrar bir toplantı yapılarak protokol gözden geçirilip yenisi gündeme geldi ve aktifleştirilmiş oldu. Bugüne kadar 42 üniversite bu iş birliğine katıldı. 2014 yılında imzalanan protokole göre katılımcı üniversitelerin kendi aralarında birtakım iş ve işlemleri kolaylaştırmak adına gerek ön lisans ve lisans eğitimi gerek bilimsel sosyal faaliyetler açısından ve gerekse üniversitelerin diğer alt yapı kapasiteleri ekip ve ekipmanları açısından birbirleriyle ortak çalışabilmeleri hususlarında bu protokol imzalanmış ve kabul edilmiş durumda. ” dedi. 

ÜNİP toplantısının Sultanşehir Sivas’ta yapılmasından ve misafirleri Üniversitemizde ağırlamaktan dolayı memnuniyetini belirterek sözlerine başlayan Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, Üniversitemizin son durumu hakkında katılımcılara bilgi verdi. Üniversitemizin 1974 yılında Türkiye’nin 13. üniversitesi olarak kurulduğunu belirten Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “Üniversitemiz her ne kadar 44 yıllık bir üniversite desek de biz tarihimizi daha ileriye götürüyoruz. Çünkü 1200’lü yıllarda Sivas’ta medreseler var, bugün de ilk kez gelenler için medreselerimizle birlikte tarihî ve turistik yerlerimizi gezeceğiz. Günümüze kadar ayakta kalabilen medreselerimize baktığımızda örneğin Şifaiye Medresesi, sağlık bilimleri ile ilgili 1200’lü yıllarda eğitim veren bir medrese. Buruciye Medresesi, fen bilimleri ile ilgili. Çifte Minareli medrese, eğitim bilimleri ile ilgili bir medrese. Gök Medrese de din bilimleri ile ilgili bir medrese. Bugün tarihe baktığımızda 1200’lü yıllarda bunların olduğunu görüyoruz. Onun için biz Üniversitemizin, Selçukludan bu tarafa gelen köklü bir üniversite olduğunu söylüyoruz. ” dedi. 

Üniversitelerin birbirlerini tanımaları, iş birliği yapmalarının önemine ve ÜNİP’in de bu iş birliklerini artırabileceğine dikkat çeken Rektörümüz Prof. Dr. Alim Yıldız, “Biz üniversiteler olarak bazı imkânlarımızın farkında değiliz veya bir başka üniversitelerin hangi imkânlara sahip olduğunu bilmiyoruz. Araştırmalar noktasında birbirimize yardımcı olacağız şeyler var. Örneğin bizim CÜTAM ve CÜTFAM gibi birimlerimiz var. Burada önemli cihazlar var. Çevre üniversitelere ve Türkiye’ye hizmet verebileceğimiz cihazlarımız var. Bir başka üniversitede de bizim ihtiyacımız duyduğumuz cihazlar vardır. Buradan İstanbul’a göndermek yerine örneğin Tokat’ta, Nevşehir’de, Ordu’da yaptırabiliriz. Bu şekilde belki de daha da hızlı olabilir: Bu bilgileri de bilmemiz bütün üniversitelerimiz için önemli. ”dedi. 

Konuşmaların ardından Atatürk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Medine Güllüce’nin başkanlığında toplanan Program Lisansüstü Eğitim Komisyonu, Ortak Proje Komisyonu, Lisans Eğitim Komisyonu ve Bilimsel, Sosyal ve Kültürel Faaliyetler Komisyonu çalışmalarının ardından yapılan kapanış sunumu ile program sona erdi. 
 
 



Haber Tarihi : 28.06.2018

AYLARA GÖRE HABERLER