Bilimsel Çalışmalara Kaynak Oluşturuluyor

 

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi bünyesinde kurulan süt ve süt ürünleri işleme tesisinde üretilen organik peynir, ayran, yoğurt, kefir gibi gıdaların satışından elde edilen gelir, üniversitede eğitim gören öğrencilerin bilimsel araştırmalarında kullanılacak.

 

Rektör Prof. Dr. Alim Yıldız öncülüğünde yaklaşık bir yıl önce, gıdayla ilgili bölümlerde eğitim gören lisans ve lisansüstü öğrencilerin teorik bilgilerini uygulama fırsatı bulabileceği proje geliştirildi.

 

Bu çerçevede üniversite yerleşkesinde, Gıda Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezinin bir alt dalı olarak süt ve süt ürünleri işleme tesisi kuruldu.

 

Öğrenciler, hammaddenin işlenişinden pazarlamaya kadar olan bütün süreçlerin aşamalı olarak öğretildiği tesiste, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle çok fazla uygulama yapma imkânı bulamadı.

 

Salgına rağmen sınırlı sayıda ve küçük modeller hâlinde peynir, ayran, yoğurt ve kefir üretiminin devam ettiği tesiste, bu ürünlerin satışından elde edilen gelir ise salgın sonrası tekrar üniversitelerine kavuşacak öğrencilerin bilimsel araştırmalarında kullanılacak.

 

Satışı yapılan işlenmiş süt ürünlerinin, salgının ardından öğrencilerin projeye tekrar dâhil olmasıyla günlük 1 tonluk kapasiteye ulaşması ve pazarlama ağının şehir dışına kadar çıkarılması hedefleniyor.

 

"Şehir Dışına Pazarlama İmkânımız Olacak"

 

Projenin sorumlusu Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Gıda Bilimleri Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Özlem Pelin Can, öğrencilerin sektörde tutunabilmeleri için tesiste kazanacakları deneyimin kendilerine doğrudan fayda sağlayacağını söyledi.

 

Can; öğrencilerin tesisin işletilmesi, ham madde temini, ürüne dönüştürülmesi ve pazarlanmasına kadar birçok aşamada yer alacaklarını, hijyen ve sanitasyon programları kullanarak fonksiyonel gıda üretimini öğreneceklerini söyledi.

 

Tesiste Ar-Ge çalışmaları yapan lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencilerinin, hem ülke içinde hem de yurt dışında bilimsel yarışmalara katılabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Can, projenin, salgın sürecine denk geldiği için öğrencilerin tesiste çok fazla uygulama şansı bulamadığını dile getirdi.

 

Can; hâlihazırda organik beyaz peynir, ayran, yoğurt ve kefir üretiminin devam ettiğini kaydederek, "Ancak salgın sebebiyle şu an küçük modeller hâlinde üretebiliyoruz. Tesisimiz 1 ton süt ürünü işleme kapasitesine sahip donanımda. Salgının seyrine göre öğrencilerimizle beraber bu ürettiklerimizi üniversite yerleşkesinin dışına hatta şehir dışına pazarlama imkânımız olacak ve böylece öğrencilerimiz buradan elde edilecek geliri kendileri için bilimsel araştırmalarda kullanabilecek." diye konuştu.

 

Proje ekibinde yer alan Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğretim üyesi Dr. Emre Hastaoğlu ise modern donanıma sahip tesisin, Türkiye'de sayılı üniversitelerde bulunduğuna dikkati çekti.

 



Haber Tarihi : 01.03.2021

AYLARA GÖRE HABERLER