Yüksek Sesle Kitap Okuyun

 

TV24 Haber Spikeri Beyza Hakan; etkili iletişimin olmazsa olmazının diksiyon, doğru Türkçe ve doğru nefes alıp verme teknikleri olduğunu söyledi.

 

TV24 Haber Spikeri Beyza Hakan, Dr. Öğr. Üyesi Sefer Darıcı tarafından hazırlanan Kurumsal İletişim Merkezi (KİMER) Söyleşileri’nin bu haftaki konuğu oldu.

 

Spikerlikte dikkat edilmesi gereken hususlar, Türkçenin kullanımı, etkili iletişim gibi konularda izleyenlere bilgi veren Hakan, akıcı konuşmak için yüksek sesle kitap okumanın önemine değindi.

 

Akıcı konuştukça ikna kabiliyetinin de gelişeceğini vurgulayan Hakan, “Haber, program sunan, herhangi bir şeyi takdim eden birisinin ister sahnede olsun ister ekranda olsun amacı karşıdakini ikna etmek. Kişi akıcı konuşmaya başladığında özgüven de gelecek ve farkında olmadan beden dillerini kullanacaklar. Konuşurken bir yere tutunup destek almamak, elleri cebe sokmamak, başı dik tutmak, karşıdakinin gözlerinin içine bakmak oldukça önem arz eder. Eğer ekrandan sunuyorsanız birinin gözünün içine bakmak, doğru sunum için doğru hitabet çok önemli. Eğer sahnede sunum yapacaklarsa olabildiğince çok detaya girmeden göz kontağı yakalamaya çalışarak sunmaya çalışsınlar. Ama kitleye hitap etmek için diksiyon eğitimlerine gerek var. Nefes teknikleri çok önemli.” dedi.

 

Hakan konuşmasının devamında; “Etkili iletişimin olmazsa olmazı diksiyon, doğru Türkçe ve doğru nefes teknikleri. Herkesi memnun etmeniz gerekiyor. Ses egzersizi yapmanız lazım. Yüksek sesle okumanın önemini azımsamayın; günlük hayatta düzgün konuşabilmek için, teklemeden konuşmak için yüksek sesle konuşmanız gerekiyor.” şeklinde konuştu.

 

Beyza Hakan konuşmasında haber sunuculuğunun püf noktalarına ilişkin bilgilere de yer verdi:

 

“Ne sunuyorsanız onu dinlemek zorundasınız. Terim anlamlara hâkim olmanız gerekiyor. Teknik bilgileri bilmek zorundasınız. Konuşmanıza güvenecek noktaya gelin. Deneyimi olmayanlara şans verilmeli ki onlar da meslekte ilerlesinler. Uzmandan eğitim alırlarsa gerçekten kritik anları atlatabilecekler. Kendilerine  güven duymaları için yüksek sesle okuyup yüksek sesle dinlemeleri gerekir. Hataları da tolere etmeyi öğrenmelisiniz.” ifadelerini kullandı.

 

Hakan son olarak, “Bol konuşun, güvenilir kaynak bulun. Etkili iletişim eğitimi seçmeliler. Diksiyon sadece doğru Türkçe için değil; beden dili ile beraber etkili iletişim için de önemli. Kendi sesinizi dinleyin. Doğru Türkçe için radyo tiyatrolarını dinleyin.” diye belirtti.

 



Haber Tarihi : 25.02.2021

AYLARA GÖRE HABERLER