Elbistan Karahöyük 2015-2018 Yılı Kazıları

Üniversitemiz Edebiyat Fakültesi ve Arkeoloji Kulübü tarafından “Elbistan Karahöyük 2015-2018 Yılı Kazıları” konferansı düzenlendi.


Edebiyat Fakültesi Konferans Salonun’da düzenlenen etkinliğe Rektör Vekilimiz Prof. Dr. Hilmi Ataseven, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halil İbrahim Delice, Arkeoloji Bölümü Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ümit Çayır, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.


Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’yla başlayan programda açış konuşmasını yapan Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Ümit Çayır, “Katıldığımız kazılara öğrencilerimizin teorik anlamda öğrendikleri bilgileri geliştirebilmeleri için pratik anlamda da kazılara katılımlarını sağlıyoruz. Elbistan Karahöyük’te uzun yıllar ara verildikten sonra tekrar başlanan kazılar Bora Hocamızın önemli kazılarından bir tanesi.” dedi.


Kulüp Başkanı Mücahit Enes Kaya, “Dönem başından itibaren görev yaptığımız arkeoloji kulübümüzü kısa süre içerisinde müze ziyaretleri, doğa yürüyüşleri, okuma programları yaparak külübüzü aktif tutmaya çalıştık.” diye konuştu.


Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Hilmi Ataseven, “Öğrencilerimiz aktif olarak bilimsel hayatın içerisinde ve uygulayıcı olarak bulunurlarsa gelecekte çok daha kıymetli, başarılı sonuçlar elde ederler. Arkeoloji çok önemli. Mutlaka takip etmemiz, ilgilenmemiz gereken hem tarih açısından hem kültür açısından hem de geçmişten geleceğe ne oluyor bilmemiz açısından çok önemli.” diye konuştu.


2015-2018 yılında yapılan kazıların danışmanlığını yapan Dr. Öğretim üyesi Bora Uysal, “4 senedir yürüttüğümüz bir çalışmanın sonuçlarını sizinle paylaşacağım. Biz aslında iki kazı yapıyoruz. Elbistan Karahöyük’ün hemen yanında bir de mezarlık var; Hamza Tepe ayrı bir bölge. Her ikisini de göstereceğiz. Höyükte yapılan ilk arkeolojik çalışma 1900’lü yılların başında Hugo Grate tarafından gerçekleştirilen bir sondaj kazısıdır. Daha sonra 1947 yılında Tahsin Özgüç ve Nimet Özgüç tarafından kazılmış ve sonuçları bir kitap hâlinde yayımlanmıştır. Aradan uzun bir zaman geçtikten sonra 2015 yılında tekrar başlayan bu kazılar Kahramanmaraş Müzesi Başkanlığında ve bilimsel sorumluluğunda sürdürülmektedir.” diye aktardı.


Program, Rektör vekilimiz Prof. Dr. Hilmi Ataseven’in, Dr. Öğretim üyesi Bora Uysall’a plaket ve çiçek takdimi ile son buldu.



Haber Tarihi : 24.12.2018

AYLARA GÖRE HABERLER