Corona (Korona) Virüsü Bilgilendirme Toplantısı

Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve tüm dünyayı tedirgin ölümcül Corona Virüsü hakkında Üniversitemiz Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi personeli için bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

 

Prof. Dr. Behsan Önol Konferans Salonu'nda düzenlenen programda Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Seyit Ali Büyüktuna, H astalığın ortaya çıkması ve mevcut durum hakkında sağlık çalışanlarını bilgilendirdi. 

 

Corona Virüsü salgınının önemine değinerek sözlerine başlayan Dr. Öğretim Üyesi Seyit Ali Büyüktuna, “Coronavirüslar tek zincirli, pozitif iplikçikli, zarflı RNA virüsleridir. İnsanlarda Coronavirüs’un neden olduğu hastalıklar basit soğuk algınlığından ciddi akut solunum sendromuna (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS) kadar değişkenlik gösterebilmektedir. İnsan ve hayvanlarda çeşitli derecelerde solunum, mide-bağırsak, karaciğer, böbrek ve sinir sistemi tutulumlarıyla seyreden klinik tablolara neden olabilmektedir. Coronavirüsların insanlarda dolaşımda olan alt tipleri (HCoV-229E, HCoV-OC43, HCoV-NL63 ve HKU1-CoV) çoğunlukla soğuk algınlığına sebep olan virüslerdir. SARS-CoV, 21. yüzyılın ilk uluslararası sağlık acil durumu olarak 2003 yılında, daha önceden bilinmeyen bir virüs halinde ortaya çıkmış olup yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Yaklaşık 10 yıl sonra Coronavirüs ailesinden, daha önce insan ya da hayvanlarda varlığı gösterilmemiş olan MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirüs) Eylül 2012'de ilk defa insanlarda Suudi Arabistan’da tanımlanmıştır. 31 Aralık 2019'da Dünya Sağlık Örgütü Çin Ülke Ofisi, Çin'in Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde etiyolojisi bilinmeyen pnömoni vakalarını bildirmiştir. 7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir coronavirüs (2019-nCoV) olarak tanımlanmıştır.” dedi.

 

Bulaşma yolları nelerdir?

 

Corona Virüsü ’nün bulaşma ve klinik özelliklerine değinen Dr. Öğretim Üyesi Büyüktuna “Hastalığın başlangıcındaki ilk kaynak olarak Wuhan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarında yasadışı olarak satılan vahşi hayvanlar düşünülmekle birlikte, insandan insana ve sağlık merkezlerinde bulaştığı bildirilmiştir. Şu ana kadar hastalığın bulaşma yolunun damlacık yoluyla olduğu görülmüştür. Ortalama inkübasyon süresi 2-14 gün arasında olabileceği düşünülmekle birlikte şu an için bulaştırıcılık süresi ve virüsün dış ortama dayanma süresi net olarak bilinmemektedir.” ifadelerini kullandı. Enfeksiyonun yaygın belirtileri solunum semptomları, ateş, öksürük ve dispnedir. Daha ciddi vakalarda, pnömoni, ağır akut solunum yolu enfeksiyonu, böbrek yetmezliği ve hatta ölüm gelişebilir. Ancak eldeki veriler doğrultusunda hastalığın şiddeti konusunda yorum yapılamamaktadır.” ifadelerini kullanırken tanı için “2019-nCoV vaka tanımına uyan hastalarda solunum yolu numuneleri virüs PCR ile taranmalıdır. Eğer gerekli ise, diğer solunum yolu hastalık etkenleri açısından da incelenmelidir.”dedi.

 

Korunma önlemleri nelerdir?

 

Corona Virüsü’nden korunma yolları hakkında da bilgi veren Dr. Öğretim Üyesi Büyüktuna, “Hastaneye yatış gerekmediği düşünülen ve altta yatan hastalığı bulunmayan (akciğer, kalp, böbrek yetmezliği veya bağışıklık yetmezliği vb) olası/kesin 2019-nCoV vakaları semptomlar düzelene kadar evde takip edilebilir. Şu anda 2019-nCoV enfeksiyonunu önleyecek bir aşı yoktur. Enfeksiyonu önlemenin en iyi yolu bu virüse maruz kalmaktan kaçınmaktır. Virüsün yayılmasını önlemek için uygulanacak genel ve basit önlemler şunlardır:

 

El hijyenine çok dikkat edilmelidir. En az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkanmalı, sabun ve su yoksa gözle görülür kirlenme yoksa alkol bazlı el dezenfektanı kullanılmalıdır. Eller yıkanmadan asla gözlere, buruna ve ağıza dokunulmamalıdır. Hastalar kalabalık ortamda bulunmamalı, kalabalık ortamda bulunmaları gerekiyorsa basit cerrahi maske kullanmalıdır. Solunum yolu hastalığı belirtileri (öksürük, hapşırık, nefes darlığı vb.) olan hastalarla maskesiz yakın temastan kaçınılmalıdır. Öksürürken ve hapşırırken ağız ve burun mendille kapatılmalı, ardından mendil çöp kutusuna atılarak eller yıkanmalı, mendil yoksa ağız ve burun dirseğin ön yüzüyle kapatılmalıdır. Hasta kişilerin kişisel eşyaları ortak kullanılmamalıdır.” şeklinde konuştu.

 

KAYNAKLAR:
1-T.C. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü 2019- Novel CoronaVirüs Rehberi (30.01.2020)


 



Haber Tarihi : 05.02.2020

AYLARA GÖRE HABERLER