Kalp Damar Cerrahisi Alanında En İyiye Gidiyor

Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanemiz bir zoru gerçekleştirdi. 82 yaşında, yüksek riskli hasta grubunda olan bir hastaya, uyutulmadan “lokal anestezi” altında ameliyat yapıldı.

 

Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Dr. Öğretim Üyesi Fatih Ada, “Hastamız, cuma günü akşam saatlerinde karın ağrısı şikâyetiyle polikliniğimize başvurdu. Daha önce genel cerrahide de tomografileri çekilmişti. Tomografisinde, karın damarında ve bacağa giren damarda balonlaşma mevcuttu. Hastaya yatış verip ameliyat hazırlıklarına başladık; ancak hastayı açık ameliyat etmemiz o şartlarda mümkün değildi. Çünkü kalp yetmezliği, akciğerde koah, solunum sıkıntısı, daha önce geçirmiş olduğu kasık bölgesindeki ameliyatlara bağlı sıkarlar (Scar) mevcuttu. Yüksek riskli hasta grubunda olduğu için kapalı yöntemle tedavi etmeyi planladık. Kapalı yöntemde hem ana aort damarına hem de bacağa giden damarlarına stent greft dediğimiz şeyi yerleştirdik. İşlem yüksek riskli olduğu için hastayı uyutmadan “lokal anestezi” altında yaptık. Sadece kasık bölgesini uyuşturarak yaptık, ameliyatını. Ameliyattan 1 gün sonra da odasına aldık. Hastanın durumu gayet iyi.” diye konuştu. 

 

Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şinasi Manduz, “Sivas ve çevresinde aort anevrizması çok yoğun derecede bulunmakta. Bu tür hastalar özellikle damarın yırtılması neticesinde geliyor. İki yöntem kullanılıyor. Ya açık cerrahi geçeceksiniz ya da endovasküler kapalı yöntemle uygulamak gerekiyor. Bu hastamız daha önce koroner Bypass geçirmiş yani kalp ameliyatı olmuş. Hastanın bize ilk geliş durumunda ileri derecede kalp yetmezliği nefes darlığı ön plandaydı. Bu hastaya genel anestezi ile bu tedaviyi ve açık tedaviyi yapmak çok zordu. Bu nedenle bu alanda oldukça iyi durumda olan Dr. Fatih Ada, “lokal anestezi” altında hem karın içerisindeki yırtık olan damara hem de bacağa yansıyan damara komple endovasküler stent uyguladı. Hasta yirmi dört saat yoğun bakımda izlendikten sonra servisle çıkarılmış durumda.” dedi.

 

“Sivas ve Çevre İllerde Hastaları Yoğun Bir Şekilde Tedavi Etmeye Devam Edeceğiz”

 

Türkiye’nin bütün üniversitelerinde ve üniversitemizde de aynı sorunların olduğunu belirten Prof. Dr. Manduz, “Malzemeye ulaşma sıkıntısı vardı; ama şu anda yönetimimizin ve illerdeki bazı firmalarında desteğiyle biz bu sorunu aşmış durumdayız. Açık cerrahi ameliyatı yoğun şekilde yapıyorduk. Şu anda kapalı yöntem içinde malzeme sorununu da aştıktan sonra, bu işleri daha yoğun şekilde yapacağız. Sivas ve çevre illerdeki hastaları da tedavi etmeye devam edeceğiz.” şeklinde konuştu.

 

“Gerçekten de zoru gerçekleştirdiler”

 

82 yaşındaki hastanın oğlu Mustafa Akbulut, “Babam 2008’de by-pass ameliyatı geçirdi. En son cuma günü karın ağrısı ve istifra (kusmak) şikâyetiyle buraya geldik. Doktorlarımız çok ilgilendiler. Suşehri’deki doktorlar böbreğinin üzerinde kist var dediler. Buraya gelince doktorlarımız çekilen filmlerden sonra kist olmadığını söylediler. Sadece damar çatlamış o da balon yapmış onu kist şeklinde görüyorlarmış. Daha sonra ameliyata karar verildi.” dedi.

 

Hastaneden çok memnun olduğunu belirten Akbulut, “Babam yoğun bakımda 1 gece kaldı, şu anki durumu iyi. Gerçekten bizi çok duygulandırdılar, hepsine teşekkür ederiz. Bir zoru gerçekleştirdiler. Doktorlarımızı gerçekten takdir ediyorum. Bizi zor durumda bırakmadılar. Pazar günü olmasına rağmen operasyonu gerçekleştirdiler. Çok memnunuz.” şeklinde konuştu.

  

 



Haber Tarihi : 15.04.2018

AYLARA GÖRE HABERLER