Yavru Deniz Kaplumbağalarının Denizle Buluşmasına SCÜ Katkısı

Deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarından Hatay'ın Samandağ ilçesi sahilinde yumurtalarından çıkan yavrular, Sivas Cumhuriyet Üniversitesinin (SCÜ) katkısıyla denizle buluştu.

 

SCÜ Suşehri Timur Karabal Meslek Yüksekokulu öğretim üyelerinden Doç. Dr. Bektaş Sönmez, "Deniz kaplumbağalarının türlerinden olan chelonia mydas ve carretta carettaların sağlıklı bir şekilde yumurtlayıp yumurtadan çıkan yavruların da sağlıklı bir şekilde suya ulaşması için mayıs ayının başından itibaren bölgede alan koruma çalışmalarına başladık ve iki bine yakın yuva kaydı yaptık. Şu ana kadar iki bin yuvanın 400 tanesinden yuva çıkışı gerçekleştirdik. Tahminen 30 ile 35 bin arası yavrunun denize gitmesini sağladık. Sezon sonuna kadar da bu 2 bin yuvadan 100 ila 120 bin arası yavrunun denize gitmesinin sağlamış olacağız.” dedi.

 

Samandağ kumsalını uzun yıllardır izlediklerini belirten Doç. Dr. Sönmez, "Burada yuvalama alanında deniz kaplumbağalarının hayatını olumsuz etkileyen bazı faktörler bulunuyor. Yuvalama için kıyıya çıkan yetişkin kaplumbağalara sokak köpeklerinin zarar vermesi, yavru çıkışlarında yavru kaplumbağalarının denize gitmesini engelleyen ışık kirliliği ve kumsaldaki çöplerin kaplumbağaların hayatlarını olumsuz etkilemesi gibi sebepleri bunlara örnek verebiliriz. Bu olumsuz durumlar ortadan kaldırıldığında bölgedeki kaplumbağa yuva sayıları daha da artabilir.” diye konuştu. 



Haber Tarihi : 25.08.2022

AYLARA GÖRE HABERLER